Αυτές είναι οι δέκα πιο καινοτόμες εταιρείες του 2019

18:20 25/3/2019 - Πηγή: Fortune

του David Meyer

Η εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group (BCG) δημοσιοποίησε τη λίστα με τις πιο καινοτόμες εταιρείες για φέτος, όπως αυτές επιλέχθηκαν από 2.500 διευθυντικά στελέχη που συμμετείχαν σε έρευνα γνώμης.

Δεν προκαλεί, φυσικά, εντύπωση το γεγονός ότι στην κορυφή της λίστας υπάρχει έντονη παρουσία των μεγάλων

εταιρειών τεχνολογίας.

Ιδού οι δέκα πιο καινοτόμες εταιρείες για φέτος:

1) Alphabet/Google

2) Amazon

3) Apple

4) Microsoft

5) Samsung

6) Netflix

7) IBM

8) Facebook

9) Tesla

10) Adidas

Τι κάνει αυτές τις εταιρείες καινοτόμες; Τα βασικά μοτίβα της φετινής έκθεσης της BCG είναι η χρήση της «τεχνητής νοημοσύνης» – που σημαίνει αυτοματοποίηση και εξελιγμένα analytics – καθώς και η έμφαση σε πλατφόρμες και οικοσυστήματα.

Το Fortune μίλησε με τον Michael Ringel, εταίρο της BCG και ένα εκ των συντακτών της έκθεσης. Τον ρωτήσαμε κατά πόσο οι εταιρείες που κερδίζουν τη μάχη της καινοτομίας είναι καινοτόμες επειδή χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, ή είναι καινοτόμες και παράλληλα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

«Συμβαίνουν και τα δύο» επισημαίνει ο Ringel. «Για να χρησιμοποιείς την τεχνητή νοημοσύνη τώρα και να εξασφαλίζεις πραγματική αξία απ’ αυτήν, πρέπει να είσαι μια εταιρεία στραμμένη στο μέλλον, με διάθεση να επενδύσεις, αλλά και να αποδιοργανώσεις το ίδιο το υπάρχον μοντέλο σου. Πρέπει να υπάρχει το γόνιμο έδαφος για να παραχθεί εκείνο το είδος εταιρικής συμπεριφοράς που θα επιτρέψει την επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί επίσης να συμβάλλει στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών που δεν είναι εμφανείς στην αρχή, προσθέτει ο εταίρος της BCG, όπως π.χ. συνέβη με το Gmail και την ικανότητά του να ολοκληρώνει μόνο του προτάσεις σε κείμενο εκ μέρους του χρήστη.

Οι εταιρείες της λίστας είναι τεράστιες σε μέγεθος. Είναι η κλίμακα προϋπόθεση για να είναι μια εταιρεία καινοτόμος στις μέρες μας;

Ο Ringel σημειώνει ότι σε επίπεδο εταιρείας, η ακαδημαϊκή βιβλιογραφία καταδεικνύει ότι η καινοτομία δεν σχετίζεται με την κλίμακα. Με άλλα λόγια, τόσο οι startup όσο και οι μεγάλες εταιρείες μπορούν δυνητικά να παράγουν καλές ιδέες. Όμως, όπως προσθέτει ο ίδιος, «πρέπει να είσαι σε θέση να έχεις πρόσβαση σε ένα σύνολο δεδομένων και πλατφόρμων, για να μπορέσεις να δημιουργήσεις αξία».

Ακόμα και για τις ισχυρές εταιρείες, καθίσταται αναγκαία η συμμετοχή στα κατάλληλα οικοσυστήματα για να εξασφαλίζουν πρόσβαση στη μεγάλη κλίμακα δεδομένων που απαιτείται πλέον για μια επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα