Αγώνας δρόμου για την παραγωγή του ελληνικού rapid test
Τα νέα έφτασαν στην αρχή της εβδομάδας. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε το μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα τεσσάρων πανεπιστημίων και έξι ερευνητικών κέντρων: τη δημιουργία του ελληνικού γρήγορου τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.
Αμέσως εστάλησαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για την κατοχύρωση της πατέντας, η οποία καθιστά το τεστ σχεδόν εκατό τοις εκατό ακριβές.
Το πρώτο βήμα για το ελληνικό τεστ αντιγόνου ήταν αρχικά να παραχθούν στο μικροβιολογικό εργαστήριο τα κατάλληλα κύτταρα, από τα πειραματόζωα, τα οποία απελευθερώνουν τα αντισώματα. Μετά ακολούθησε η διαδικασία της σύντηξης. Σε αυτό το στάδιο γίνεται η παραγωγή μεγάλου βαθμού αντισωμάτων. Το τρίτο και ενδεχομένως πιο κρίσιμο στάδιο, είναι η διαδικασία της επιλογής του καταλληλότερου αντισώματος.
«Εμείς εδώ καταλήξαμε στα μονοκλωνικά αντισώματα» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. «Μονοκλωνικό είναι ένα αντίσωμα το οποίο αναγνωρίζει με ακρίβεια κλειδιού / κλειδαριάς το αντιγόνο έναντι του οποίου έχει παραχθεί. Είναι δηλαδή υψηλά ειδικό, ειδικότατο», προσθέτει.
Το στοίχημα τώρα είναι η ανεύρεση εταιρείας που θα μπορέσει να παράξει μαζικά τα μονοκλωνικά αντισώματα. Για τον λόγο αυτό στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Βασίλης Γοργούλης.
«Είμαστε σε συζητήσεις με κάποιες εταιρείες ώστε να δούμε πώς μπορούμε αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, να την εκμεταλλευτούμε προς όφελος της δημόσιας υγείας», λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.
«Εφόσον υπάρχουν ελληνικές εταιρείες οι οποίες μπορούν να κάνουν αυτή της μεγάλης κλίμακας παραγωγή θεωρώ ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος, εθνικής συστράτευσης, αυτό να πραγματοποιηθεί. Είναι εθνική υποχρέωση», τονίζει ο Κ. Ευαγγέλου. «Πρέπει να δούμε το εθνικό συμφέρον. Όποιος δεν συστρατευτεί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό» συμπληρώνει.
Η παραγωγή ενδεχομένως να γίνει με τη μορφή της σύμπραξης. Η μια μονάδα θα παράγει τα μονοκλωνικά αντισώματα και η άλλη τις ειδικές μεμβράνες ανάπτυξης, για παράδειγμα. Στόχος είναι η παραγωγή του προϊόντος να γίνει εντός συνόρων ώστε να μειωθεί το κόστος και να καταστεί η τιμή πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τα τεστ αντιγόνου που εισάγονται κυρίως από το Βέλγιο.
Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί την έρευνα για τη γενετική ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, αλλά και των ξενιστών. Των ανθρώπων δηλαδή που έχουν προσβληθεί από την λοίμωξη Covid 19. Στα πρώτα ευρήματα από την ανάλυση του γονιδιώματος έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού. Τώρα, εξετάζεται αν αυτές οι παραλλαγές επηρεάζουν τη συμπεριφορά του και τον κάνουν πιο μολυσματικό.
Στα επόμενα βήματα είναι η δημιουργία μιας Εθνικής Βάσης Δεδομένων Covid η οποία θα έχει μεγάλη βιοαναλυτική αξία για τους επιστήμονες αφού τα στελέχη διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από οργανισμό σε οργανισμό και εξελίσσονται συνεχώς.
Η «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης χρηματοδοτήθηκε με 2,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτή συμμετέχουν: το Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών), το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κορονοϊός: Τι θα ισχύσει τα Χριστούγεννα για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό
- Τσουρέκια Τερκενλή
- Οι πιο επιτυχημένοι Ευρωπαίοι CEOs
- Έρευνα της ομάδας Σαρηγιάννη: Πόσα θα είναι τα κρούσματα από τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτρα, Λάρισα
- Ο Τσιτσιπάς ως άλλη Μαρία Αντουανέτα και τα αυτόγραφα του Σφακιανάκη
- Η Stoferno φέρνει στην πόρτα σας ό,τι παραγγείλετε
- Σε δέκα μέρες η εξόφληση του τσεκ και αμέσως μετά ακολουθεί η εξισωτική
- Ναυάγιο του 18ου αιώνα θα μετατραπεί σε υποβρύχιο Μουσείο
- Ποιες θέσεις εγκρίθηκαν για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων
- Έκτακτη ενίσχυση με πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και το 2021
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Αγώνας δρόμου για την παραγωγή του ελληνικού rapid test
- Απίστευτο ποσό έπιασε το θρυλικό πιστόλι του πρώτου «Τζέιμς Μποντ» σε δημοπρασία
- Όλα όσα ισχύουν για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριo
- Τι καλό φαίρνει η HBO Max το 2021
- Τι ισχύει για τα εποχικά καταστήματα που ανοίγουν από την Δευτέρα
- Για πρώτη φορά ιδιωτικές εταιρείες θα φέρουν χώμα από τη Σελήνη μόνο με 1 δολάριο
- Ενισχύει το μετοχικό του κεφάλαιο στη Lamda Development ο Σπύρος Λάτσης
- «Ελεύθερη πτώση» στην επιβατική κίνηση του «Ελ. Βενιζέλος» τον Νοέμβριο
- Κορωνοϊός: 1667 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 98 θάνατοι και 612 διασωληνωμένοι
- Dune, Matrix 4 και άλλες αναμενόμενες ταινίες της Warner Media θα προβληθούν ταυτόχρονα σε σινεμά και online
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού
- Το εμβόλιο κατά της COVID-19 αλλάζει τα δεδομένα
- Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν: Το 2021 θα είναι χειρότερο
- Τη μετεγκατάσταση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων στη Βόρεια Ελλάδα εξετάζουν Δανοί εκτροφείς μινκ
- Αγώνας δρόμου για την παραγωγή του ελληνικού rapid test
- Τραμπ: Πριν φύγει, αποσύρει στρατεύματα και από τη Σομαλία
- Κορονοϊός: Τι θα ισχύσει τα Χριστούγεννα για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό
- Μεξικό: 12.127 κρούσματα κορωνοϊού και 690 θάνατοι σε 24 ώρες- Χριστούγεννα χωρίς εορτασμούς
- ΗΠΑ: Σε μια "περιορισμένη" λόγω κορονοϊού τελετή θα γίνει η ορκωμοσία Μπάιντεν