Ακόμη πιο «φιλικός» προς τους θαρραλέους τουρίστες γίνεται ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ

17:13 10/7/2019 - Πηγή: Fortune

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με διάταγμα που υπέγραψε, ήρε ορισμένες από τις απαγορεύσεις, που αφορούσαν τις επισκέψεις τουριστών στη ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μετά την πυρηνική καταστροφή της 26ης Απριλίου 1986, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας «πράσινος διάδρομος» για τους τουρίστες.

Την απόφαση του αυτή ο Ουκρανός πρόεδρος κοινοποίησε με ανάρτηση του στο Twitter. «Πρέπει να δείξουμε το Τσερνόμπιλ στον κόσμο. Στους επιστήμονες , στους

οικολόγους , στους ιστορικούς στους τουρίστες. Δυστυχώς η νεκρή ζώνη μέχρι σήμερα είναι σύμβολο της διαφθοράς- αστυνομικοί δωροδοκούνται από τους τουρίστες, παράνομα εξάγονται (από την περιοχή) μεταλλικά αντικείμενα και χρησιμοποιούνται οι φυσικοί πόροι», γράφει ο Ζελένσκι στην ανάρτηση του και προσθέτει ότι « όλα αυτά θα σταματήσουν και η νεκρή ζώνη θα μετατραπεί σ’ ένα σημείο ανάπτυξης της νέας Ουκρανίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραδόθηκε η νέα ασφαλής σαρκοφάγος που καλύπτει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέδωσε επίσημα τη νέα ασφαλή σαρκοφάγο, η οποία καλύπτει τον τέταρτο πυρηνικό αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

Στην τελετή παράδοσης παρέστη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε : «Θέλω να ευχαριστήσω τους ήρωες μας, αυτούς που συμμετείχαν στην εξάλειψη των συνεπειών του δυστυχήματος, τους Ουκρανούς, τους δυτικούς εταίρους, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα… Σήμερα παίρνουμε τα κλειδιά του έργου αυτού, που κατασκευάστηκε με την συμμετοχή δεκάδων χωρών του κόσμου για να προστατεύει τον πλανήτη και την ανθρωπότητα από την ραδιενεργό μόλυνση. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που δεν έχει σύνορα».

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ σε ανάρτηση της στο Facebook, αναφέρει: «Η μόνιμη σαρκοφάγος στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ παραδόθηκε προς εκμετάλλευση στην ουκρανική πλευρά… δηλαδή από εδώ και στο εξής η Ουκρανία θα έχει την ευθύνη για την συντήρηση της κατασκευής, καθώς και για την αποσυναρμολόγηση της πρώτης σαρκοφάγου, η οποία κατασκευάστηκε αμέσως μετά το δυστύχημα».

Εκτός των άλλων η αντιπροσωπεία της ΕΕ επισημαίνει ότι αναμένει την ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατόν της κατασκευής της νέας προσωρινής δεξαμενής του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και υπογραμμίζει ότι «αυτό θα είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα για να μετατραπεί το κέντρο του τραγικού δυστυχήματος του 1986 σ’ ένα σταθερό και ασφαλή από οικολογικής απόψεως χώρο».

Η κατασκευή της νέας σαρκοφάγου ξεκίνησε το 2012 , μετά από ευρείας κλίμακας προπαρασκευαστικές εργασίες στο τμήμα που βρίσκεται καλυμμένος ο κατεστραμμένος τέταρτος πυρηνικός αντιδραστήρας. Λόγω των μεγάλων διαστάσεων της σαρκοφάγου, κατασκευάστηκε σε δύο τμήματα τα οποία ενώθηκαν επιτυχώς το 2015. Εντός της καμάρας της νέας σαρκοφάγου έχει τοποθετηθεί γερανός ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την αποσυναρμολόγηση της παλιάς σαρκοφάγου και των υπολειμμάτων του τέταρτου αντιδραστήρα. Η νέα σαρκοφάγος έχει προδιαγραφές να παρέχει προστασία για τα επόμενα 100 χρόνια, ενώ το κόστος της έφθασε το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η νέα σαρκοφάγος είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο μετακινούμενη κατασκευή. Μπορεί να την δει κάποιος από απόσταση 45 χιλιομέτρων. Έχει ύψος 106 μέτρα, πλάτος 257 μέτρα και μήκος 162 μέτρα. Όπως επισημαίνουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ο χώρος που καταλαμβάνει η νέα σαρκοφάγος θα μπορούσε να χωρέσει τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ το βάρος της φθάνει τους 36.200 τόνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα