Άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου από το «πάγωμα» των ροών – Σε εγρήγορση η Ελλάδα

13:21 21/6/2022 - Πηγή: Fortune

Περαιτέρω αύξηση σημειώσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξαιτίας των περικοπών στις προμήθειες που επιβάλλει η Μόσχα, αλλά και λόγω της ενεργειακής μετάβασης η οποία επιχειρείται από τα κράτη μέλη του μπλοκ.  

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία αλλάζουν πολιτική, βασιζόμενες ξανά στον «βρώμικο» άνθρακα για να διασφαλίσουν ότι «τα φώτα θα παραμείνουν αναμμένα». Οι μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες είναι έτοιμες να μειώσουν την κατανάλωση, ώστε να υπάρχουν αρκετά αποθέματα για θέρμανση τον χειμώνα, είπε ένας υπουργός

της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι ρωσικές περικοπές απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία, σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού και ασθενούς ανάπτυξης. Η Uniper SE, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, δήλωσε ότι μπορεί να δυσκολευτεί να προμηθεύσει τους πελάτες της εάν η κατάσταση επιμείνει ως έχει. Η δε Δανία κηρύσσει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω ελλείψεων.

«Μέχρι στιγμής τηρούμε μέχρι κεραίας τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με τους πελάτες μας, αλλά μέχρι σε ποιο βαθμό μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι δεν το ξέρω», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Klaus-Dieter Maubach, διευθύνων σύμβουλος της Uniper. «Για εμάς, είναι μια περίεργη στιγμή, μια στιγμή που θα μείνει στην Ιστορία, δεν έχουμε δει ποτέ τόσο μεγάλη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Το ολλανδικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν στο +5,2%, στα 126,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 9:41 π.μ. στο Άμστερνταμ, ενώ τη Δευτέρα σημείωσε αύξηση 2,5%. Το ισοδύναμο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 6,1%.

Οι αποστολές της Gazprom PJSC μέσω του Nord Stream, του μεγαλύτερου αγωγού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν περίπου στο 40% της χωρητικότητας. 

Λέγεται ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν προκαλέσει προβλήματα στις επισκευές τουρμπινών που αντλούν αέριο στη ζεύξη.  

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι περίπου στο 55% επί της συνολικής χωρητικότητας, με τους χώρους αποθήκευσης να ξαναγεμίζονται κανονικά μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η διακοπή του εφοδιασμού σημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου για πληρότητα των αποθεμάτων κατά 80% έως την 1η Νοεμβρίου τίθεται εν αμφιβόλω, ανέφερε σε σημείωμα η ING Groep NV. «Εάν οι μειωμένες ροές επιμείνουν, ο στόχος θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί», ανέφερε η τράπεζα.

Σε κατάσταση εγρήγορσης η Ελλάδα

Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκονται φορείς και επιχειρήσεις του χώρου της ενέργειας, ύστερα από την ενημέρωση ότι από σήμερα και έως τις 27 Ιουνίου θα διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου από την ρωσική Gazprom προς την Ελλάδα.

Πληροφορίες από την ενεργειακή αγορά αναφέρουν ότι η διακοπή δεν είναι αιφνίδια αλλά υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση και χρονικό περιθώριο για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της χώρας με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Gazprom έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μείωση της ροής ή σε πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας ευρωπαϊκών χωρών, ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία, δημιουργεί εύλογη ανησυχία. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι ήδη από την αρχή της κρίσης περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από αρμόδιες πηγές, η εβδομαδιαία διακοπή που ξεκινά σήμερα (Τρίτη 22/6), οφείλεται στην ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση του Turk Stream και δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τροφοδοσία της χώρας θα συνεχιστεί μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού (κυρίως μέσω του αγωγού ΤΑΡ) και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα όπου έχει ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν υψηλά αποθέματα.

Πέραν αυτών οι γραμμές άμυνας της χώρας που μπορούν να υποκαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, περιλαμβάνουν την μεγιστοποίηση συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τη χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

Εξάλλου τον επόμενο μήνα αναμένεται η νέα πλωτή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει επίσης την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ.

To άρθρο Άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου από το «πάγωμα» των ροών – Σε εγρήγορση η Ελλάδα  δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα