Απειλεί να κλείσει τα στενά του Χορμούζ το Ιράν έπειτα από την επιστροφή των αμερικανικών κυρώσεων

20:58 22/4/2019 - Πηγή: Fortune

Το Ιράν θεωρεί «παράνομες» τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, διαμήνυσε η Τεχεράνη μετά την ανακοίνωση ότι τερματίζονται οι εξαιρέσεις που είχε η χορηγήσει η Ουάσινγκτον σε οκτώ χώρες, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, η χώρα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους εταίρους της και ιδίως με τους Ευρωπαίους, για τα θέματα αυτά.

Λίγο

νωρίτερα, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης επανέλαβαν την απειλή να κλείσουν το στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ. Ο διοικητής του ναυτικού του επίλεκτου αυτού σώματος, ο ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, είπε ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο το Στενό του Χορμούζ είναι θαλάσσιος δίαυλος και αν μας απαγορευτεί να τον χρησιμοποιούμε, θα τον κλείσουμε», σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars. «Σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής, δεν θα έχουμε τον παραμικρό δισταγμό να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα ιρανικά θαλάσσια ύδατα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Tasnim, σημείωσε ότι οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου δεν θα πέσουν στο μηδέν, ανεξαρτήτως αν θα συνεχιστούν οι εξαιρέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ή όχι. «Παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και τις προϋποθέσεις για την αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα… Το Ιράν δεν περιμένει την απόφαση της Αμερικής (…) Έχουμε χρόνια εμπειρίας στην εξουδετέρωση των προσπαθειών των εχθρών να επιφέρουν πλήγματα στη χώρα μας», ανέφερε.

«Πλάτη» στην επιστροφή των κυρώσεων βάζει η Σαουδική Αραβία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέφεραν τις κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου μετά τη μονομερή αποχώρηση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις. Ο Τραμπ επικρίνει συχνά τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς την ως «τη χειρότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ».

Μαζί με τις κυρώσεις, η Ουάσινγκτον είχε δώσει εξαιρέσεις σε οκτώ χώρες που είχαν μειώσει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να το αγοράζουν χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις για έξι μήνες. Οι οκτώ αυτές χώρες ήταν η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Πριν από λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ μπορούν να «αναπληρώσουν και με το παραπάνω» οποιαδήποτε μείωση στον εφοδιασμό των διεθνών αγορών με ιρανικό πετρέλαιο τώρα που η κυβέρνησή του αποφάσισε να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε ορισμένες χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Η Σαουδική Αραβία και άλλοι στον ΟΠΕΚ θα αναπληρώσουν και με το παραπάνω τη διαφορά στη Ροή Πετρελαίου στις Πλήρεις Κυρώσεις μας τώρα στο Ιρανικό Πετρέλαιο», έγραψε ο Τραμπ στο τουίτερ.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία δήλωσε σήμερα ότι θα συντονιστεί με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες προκειμένου να διασφαλίσει τον επαρκή εφοδιασμό και μια ισορροπημένη αγορά.

«Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά έπειτα από την πρόσφατη δήλωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου σε βάρος του Ιράν», ανέφερε σε δήλωση του ο υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ.

Keywords
Τυχαία Θέματα