Αποτίμηση του «καλαθιού» της ΔΕΘ ενόψει εξειδίκευσης των μέτρων – Προβληματισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

09:35 12/9/2022 - Πηγή: Fortune

Με το κέντρο βάρους των εξαγγελιών να τοποθετείται στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, οι ελπίδες των επιχειρήσεων βασίζονται στην ανατροφοδότηση της καταναλωτικής ζήτησης ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα για μονιμοποίηση θέσεων εργασίας εν μέσω κρίσης και αυξημένων λειτουργικών εξόδων.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο των εξαγγελιών ήταν τα μέτρα αντιστάθμισης των υψηλών τιμών της ενέργειας, με το επίδομα θέρμανσης να αυξάνεται

από 174 εκατ. ευρώ σε 300 εκατ. ευρώ, με διευρυμένα κριτήρια για τους δικαιούχους προκειμένου να αυξηθούν σε 1,3 εκατ. από περίπου ένα εκατ. πέρυσι και με αύξηση της αποζημίωσης από τα 100-750 ευρώ. Όσοι προτιμήσουν να αποφύγουν το φυσικό αέριο ως καύσιμο θέρμανσης θα λάβουν διπλό επίδομα ενώ ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται από φορείς της αγοράς η επιδότηση στην αντλία.

Σημαντική χαρακτηρίζεται επίσης η διεύρυνση της περιμέτρου για το επίδομα των 250 ευρώ. Με την προσθήκη συνταξιούχων με σύνταξη έως 800 ευρώ και μακροχρόνια ανέργων φτάνουν τους 2,3 εκατ. από 1,7 εκατ. πέρυσι. Επίσης, σημαντικό μέτρο θεωρείται η διετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία ωστόσο δεν εξέπληξε, ως προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς αξιολογώντας κατά τον ίδιο τρόπο και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, συγκοινωνίες, πολιτισμό και τουρισμό μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.5.2023 και τα κίνητρα για μονιμοποίηση προσωπικού εκφράζονται επιφυλάξεις για τα περιθώρια αντοχών των επιχειρήσεων να υποστηρίξουν το επιπλέον κόστος. Σημειώνεται ότι 3 στις 5 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε ήταν μερικής απασχόλησης και ενόψει του δύσκολου χειμώνα, με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων και αύξηση λειτουργικού κόστους τα περιθώρια είναι στενά για αύξηση του εργασιακού κόστους. Επιπλέον, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υποχρεώσεις που φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε ότι ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με μικρό καλάθι προτάσεων και έφυγε με …άδειο.

Προβληματισμό εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος επισήμανε ότι δεν διατυπώθηκαν ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αν και τόνισε τη θετική κατεύθυνση των μέτρων για τη στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών που δυνητικά στηρίζει τη ζήτηση στην αγορά. Παραμένει ωστόσο το αίτημα μιας συνολικής ρύθμισης χρεών για τις μικρές επιχειρήσεις παράλληλα με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Πάντως ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, μίλησε για πολιτική με ισχυρό και θετικό πρόσημο για την κοινωνία και το επιχειρείν σχολιάζοντας τα 21 οικονομικά μέτρα και το συνολικό πρόγραμμα μέτρων που κοστολογούνται σε 5,5 δισ. ευρώ.

To άρθρο Αποτίμηση του «καλαθιού» της ΔΕΘ ενόψει εξειδίκευσης των μέτρων – Προβληματισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα