ΔΕΘ χωρίς deals (?) αλλά με forum – Απώλειες πάνω από 50% και οικονομική αιμορραγία για την τοπική οικονομία

15:48 31/8/2020 - Πηγή: Fortune

Στην εισαγωγή ψηφιακών μέσων για την άρτια διεξαγωγή ενός πολιτικοοικονομικού forum στη θέση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εστιάζει την προσοχή του το επιτελείο της ΔΕΘ-Helexpo αυτό το διάστημα, όπως αναφέρει στο Fortune Greece ο Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύβουλος της ΔΕΘ-HΕLEXPO.

Το

αποτύπωμα της κορυφαίας διοργάνωσης στην τοπική οικονομία της συμπρωτεύουσας, αλλά και ευρύτερα, είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο αφού όπως μας εξηγεί ο κ. Ποζρικίδης υπάρχουν ποσοτικές και ποιοτικές παράμετροι στον υπολογισμό. «Σε πρωτογενές επίπεδο οι απώλειες του οργανωτή υπολογίζονται σε 5 εκατ. ευρώ ενώ δευτερογενώς, στην τοπική και περιφερειακή οικονομία χάνονται περίπου 50 εκατ. ευρώ», προσθέτει επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων (UFI).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΘ, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το 1926, συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών. Για τη διοργάνωση της έκθεσης απαιτούνται συνεργασίες με κατασκευαστικές εταιρείες, παρόχους τεχνολογίας, εταιρείες φιλοξενίας και εστίασης και απαιτείται η εργασία σειράς επαγγελματιών σε κάθε στάδιο υλοποίησης του έργου, από μπογιατζήδες και μοκετάδες μέχρι αερομεταφορές, ξενοδοχεία, εστιατόρια, σουβλατζίδικα κ.ο.κ.. Ο τουρισμός προφανώς επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την απουσία του μεγάλου γεγονότος, ενώ απώλειες γράφει και η διαφημιστική αγορά, αφού κάθε χρόνο σχεδιάζονται ειδικές καμπάνιες, εκδόσεις, έντυπα με επίκεντρο την έκθεση.

Χωρίς επιχειρηματικές επαφές 

Ο κ. Ποζρικίδης μας μιλά και για ένα τρίτο επίπεδο παράπλευρων απωλειών, το οποίο έχει ειδικό βάρος, καθώς αφορά τις διεθνείς συμμετοχές, τις διμερείς επιχειρηματικές επαφές και τα deals που παραδοσιακά κλείνονται στη ΔΕΘ. Ενόψει δε του πρωταγωνιστικού ρόλου της Γερμανίας, ως τιμώμενης χώρας φέτος, είχαν καλλιεργηθεί σημαντικές προσδοκίες. Παρά την προσπάθεια του επιτελείου της εταιρείας να αναπτύξει εναλλακτικές δράσεις, δεν είναι εύκολο να καλυφθούν αυτές οι προσδοκίες υπό το καθεστώς των μέτρων που είναι σήμερα σε ισχύ για την διαχείριση της εξάπλωσης της πανδημίας. Παρόλαυτά αναμένεται να καλυφθεί πλήρως το πολιτικό μέρος των εκδηλώσεων της ΔΕΘ με την διοργάνωση του forum που σχεδιάζεται για το διάστημα 11-20 Σεπτεμβρίου και με τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και κορυφαίων αξιωματούχων. Έχει προβλεφθεί η φυσική συμμετοχή έως 50 ατόμων ανά εκδήλωση, με συμμετοχή εξ’ αποστάσεων για το ευρύ κοινό, ενώ θα λάβουν χώρα και συζητήσεις πάνελ πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος που θα υπακούν στους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Απώλειες πάνω από 50%

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεδριακή αγορά είναι από τις πλέον πληττόμενες αγορές την περίοδο της πανδημίας, ενώ παρά την στροφή σε ψηφιακά forum και καινοτόμα εργαλεία δύσκολα θα καταφέρει να συντηρήσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από αυτήν εάν δεν αλλάξει το κλίμα σε σύντομο χρόνο. Η ρευστότητα που διαθέτουν οι εταιρείες έχει ημερομηνία λήξης και εάν η αγορά δεν επιστρέψει γρήγορα στην κανονικότητα ορισμένοι παίκτες δεν θα επιβιώσουν. Σε ερώτημα σχετικά με το πότε προβλέπεται η ουσιαστική επανεκκίνηση του κλάδου, ο κ. Ποζρικίδης απαντά ότι «εάν όλα πάνε καλά, τον Ιούνιο του 2021». Προσθέτει ότι οι απώλειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ και ξεπερνούν τα 80 δισ. στον κόσμο. Σε αυτό το περιβάλλον η ΔΕΘ-Helexpo, που έχει κάνει χρήση όλων των εργαλείων που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, όπως η αναστολή συμβάσεων εργασίας και η επιστρεπτέα προκαταβολή, χάνει 5 εκατ. ευρώ έσοδα λόγω της ακύρωσης της διεθνούς έκθεσης και αναμένεται να κλείσει φέτος με απώλειες πάνω από 50%.

Έτσι δεν θα ικανοποιήσει τους στόχους για κύκλο εργασιών της τάξης των 16 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί το 2019, χρονιά που αποδείχθηκε κερδοφόρα για την εταιρεία, με κύκλο εργασιών περί τα 13-14 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα