Δίκη Χρυσής Αυγής: Πόσα χρόνια θα μείνουν πραγματικά στη φυλακή οι καταδικασθέντες

Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ανακοίνωσε ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα αναστολής.

Άγνωστος παραμένει ο χρονικός ορίζοντας για το πότε θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, καθώς η διαδικασία για τις αναστολές αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον και μέχρι την Παρασκευή.

Το απόγευμα της Τετάρτης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς σημείωσε ότι τα  βασικά κριτήρια από τα οποία θα εξαρτηθεί το ζήτημα της χορήγησης αναστολής είναι τρία.

-Αν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι

φυγής.

-Το να πιθανολογήσει το δικαστήριο αν θα εμφανιστούν στο εφετείο και θα συμμετέχουν στο β’ βαθμό δικαιοδοσίας.

-Ακόμη, κρίνεται το κατά πόσο αν αφεθούν ελεύθεροι θα τελέσουν παρόμοια αδικήματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την έφεση.

Τα δεκατρία χρόνια θα γίνουν τρία

Όπως εξήγησε άλλωστε ο ίδιος μιλώντας και στον ΑΝΤ1, αυτό είναι και το βασικό κριτήριο που θα λάβει υπόψη του το δικαστήριο.

«Η εικόνα που έχω είναι ότι τα δικαστήρια συνεχίζουν να είναι φειδωλά στο να χορηγούν αυτό το ευεργέτημα για ηλεκτρονική επιτήρηση», εκτίμησε ενώ όσον αφορά τον χρόνο που θα παραμείνουν στη φυλακή οι καταδικασθέντες χωρίς αναστολή, εξήγησε:

«Εδώ θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του προηγούμενου ποινικού κώδικα, εφόσον ήταν ευμενέστερες. Άρα, στην ποινή της καθείρξεως των 13 ετών, οι υπολογισμοί μας είναι ότι θα παραμείνουν όχι λιγότερο από 4,5 χρόνια (συνολικά), αλλά και όχι περισσότερο από 7,5 χρόνια. Η διαφορά υπάρχει από τον τρόπο και τον χρόνο έκτισης ποινής που έχει προσωποπαγή χαρακτηριστικά, αφού μετράει η ηλικία, η συμπεριφορά στις φυλακές κλπ.

Είναι πιθανό οι καταδικασθέντες να μην εκτίσουν την ίδια ποινή. Γι’ αυτούς που έχουν χαμηλότερες ποινές πάμε από 2-3,5 χρόνια πραγματικής κράτησης στις φυλακές. Για τον Ρουπακιά διαφοροποιούνται πολύ τα πράγματα. Πρέπει πρώτα να εκτιθεί η ποινή της καθείρξεως των 14 ετών και μετά να ξεκινήσει να εκτίει τα ισόβια, που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 20 χρόνια».

Σημειώνεται πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραμείνουν διάστημα μικρότερο των 4,5 ετών, υπογράμμισε ο κ. Μαντάς. Από αυτό το χρονικό διάστημα αφαιρούνται οι 18 μήνες προφυλάκισης που έχουν εκτίσει ήδη, κοινώς πάμε στα τρία χρόνια.

Τα 4,5 χρόνια προκύπτουν με καλή διαγωγή στη φυλακή, με εργασία εντός, και αν ο κρατούμενος έχει κλείσει τα 65 χρόνια ζωής, με τον Ν. Μιχαλολιάκο να είναι σήμερα 62 ετών. Κατά τον κ. Μαντά, η πραγματική έκτιση θα είναι γύρω στα 4,5 με 5 χρόνια.

Σημειώνεται πως με τον νέο Ποινικό Κώδικα, η ποινή των 13 ετών σημαίνει πως κάποιος θα μείνει το λιγότερο 6 χρόνια στη φυλακή. Με τον προηγούμενο, προβλέπονται τα 4,5 έτη ως μίνιμουμ φυλάκισης. Σε κάθε περίπτωση, στη σύγκρουση νομοθετημάτων επικρατεί το ευμενέστερο.

«Τα 13 χρόνια κάθειρξη για την ηγετική ομάδα (το διευθυντήριο) της εγκληματικής οργάνωσης θα γίνουν στην πράξη 34 μήνες», τόνισε από την πλευρά του  ο συνήγορος πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης.

«Το αδίκημα είναι πριν την ισχύ του νέου ποινικού κώδικα, έτσι εφαρμόζονται οι διατάξεις του παλαιού που είναι ευνοϊκότερες. Ετσι μιλάμε για το 1/3 της ποινής συν την προφυλάκιση μιλάμε πλέον για 34 μήνες στο διευθυντήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συνέχισε απατώντας γιατί τελικά οι ποινές εκπίπτουν τόσο σε σχέση με την απόφαση του δικαστηρίου: «Αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των φυλακών και στο να δίνει μία δεύτερη ευκαιρία. Το ζήτημα είναι τί ποινές δίνεις».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για το κλίμα που επικράτησε εκτός του δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής: «Υπάρχει μία θριαμβολογία και διεκδίκηση της νίκης από τα δύο κόμματα, υπάρχει μία φασαρία για τον νέο ποινικό κώδικα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Παπαδάκης έδειξε ενοχλημένος από τις ποινές εκτός διευθυντηρίου:»Είναι υπερβολικά χαμηλές οι ποινές για τους άλλους. Υπάρχει ο κίνδυνος να αφεθούν ελεύθεροι και να παραδοθούν στην ατιμωρησία, 30 με 40 κατηγορούμενοι. Τελικά η φυλακή για ποιον είναι; Για την καθαρίστρια; Θα κάνουμε έφεση να δικαστεί από την αρχή η υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων για μεγαλύτερες ποινές» κατέληξε.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα