Δώρον (άδωρον) ο 13ος μισθός στην αγορά που αναζητά e-εργαλεία

Με το Δώρο των Χριστουγέννων, που καταβάλλεται μέχρι και σήμερα- βάσει νόμου- οι έμποροι περιμένουν κορύφωση της αγοραστικής κίνησης τις επόμενες ημέρες αλλά κρατούν μικρό καλάθι για τις εισπράξεις της φετινής χρονιάς.

Η εκτίμηση ότι πιθανόν θα σωθεί το 30-40% του περσινού εορταστικού τζίρου, που είχε ανέλθει σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ, φαντάζει αισιόδοξη καθώς το 2020 βαίνει στο τέλος του. Σε συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους και επαγγελματίες κλάδων που δεν έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας εστιάζεται το ενδιαφέρον ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα καταβάλλεται το

Δώρο και στους εργαζόμενους που έχουν βγει σε αναστολή ή έχουν ενταχθεί στον πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Είναι ζητούμενο όμως πώς θα μοιραστεί η πίτα σε μια αγορά που λειτουργεί υπό περιορισμούς. Το μοντέλο click away, παρά τις αντιδράσεις μερίδας επιχειρήσεων και καταναλωτών, ανέδειξε το ψηφιακό χάσμα μεταξύ μεγάλων και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και επιτάχυνε τους ρυθμούς εκσυγχρονισμού του λιανεμπορίου, που αναμένεται να μοιραστεί στο επόμενο διάστημα περίπου 2,8 δισ. ευρώ ευρωπαϊκά κονδύλια για επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μέχρι να γίνουν αυτές οι επενδύσεις και να αυξηθεί η συμμετοχή στο ψηφιακό ράφι, από το 17% που είναι σήμερα και όσο η πανδημία απειλεί την υγεία και το εισόδημα των καταναλωτών το ταμείο στα καταστήματα, μεγάλα ή μικρά, θα είναι μείον.

Υπενθυμίζεται ότι οι 7 στους 10 καταναλωτές δεν θα ξοδέψουν περισσότερα από 200 ευρώ φέτος για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ADMINE Insights Lab. Επίσης η έρευνα του ΣΕΛΠΕ έδειξε ότι 3 στους 4 καταναλωτές θα δαπανήσουν λιγότερο σε σχέση με το 2019, 4 στους 10 θα δαπανήσουν λιγότερο από τα μισά σε σχέση με πέρυσι ενώ το 55% των καταναλωτών θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ. Ειδικότερα δε το 14% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα και το 19% μέχρι 50 ευρώ.

Παρόλαυτά, έμποροι και καταναλωτές θα αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία και το click away όπου μπορούν. Μάλιστα οι τρεις στους δέκα καταναλωτές (28%) θεωρούν πιθανό να το χρησιμοποιήσουν για τις αγορές τους. Μεγάλο ποσοστό κάνει τις αγορές του μέσω e-shop, επιλέγοντας και πληρώνοντας με βάση τις υπηρεσίες της πλατφόρμας. Στα μικρότερα καταστήματα, που δεν έχουν e-shop, επιστρατεύονται υπάλληλοι για τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Αν και αυξάνεται το κόστος λόγω της ανάγκης να απασχοληθεί ανθρώπινο δυναμικό στις πωλήσεις, η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό συντηρεί αυτή την τάση και την εξελίσσει σε ένα βαθμό. Εξάλλου, μετά τις βιντεοκλήσεις τώρα έρχεται και το live shopping.

Live shopping στην Ελλάδα μέσω Alibaba

To ζωντανό ηλεκτρονικό εμπόριο (ΖΗΕ) ξεκίνησε από την Κίνα, με την αξία του να υπολογίζεται σε 110 δισ. δολ. ή 10% των συνολικών online πωλήσεων της Κίνας. Το νέο μοντέλο αγορών επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Μόλις πρόσφατα η Carrefour στη Γαλλία πραγματοποίησε την 1η εκπομπή ΖΗΕ ενώ η Walmart ξεκινάει συνεργασία με το ΤΙΚ ΤΟΚ με εκπομπές liveshopping στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την LIVESHOPPING GREECE M.IKE, που φέρνει το νέο concept στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Alibaba.

Όπως εξηγεί, το ζωντανό ηλεκτρονικό εμπόριο (Livestreaming e-commerce), προσφέρει ζωντανή παρουσίαση των προϊόντων αλλά και της επιχείρησης και, συνεπώς, άμεσες πωλήσεις. Ο πελάτης παρακολουθεί την ζωντανή παρουσίαση των προϊόντων και αλληλοεπιδρά (μέσω chat). Κάνει ερωτήσεις στον παρουσιαστή και λαμβάνει άμεσα απάντηση.

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί από τις 26 Δεκεμβρίου 2020 στην Ελλάδα στο www.liveshopping.gr. Θα φιλοξενεί καθημερινά online ζωντανές εκπομπές πώλησης προϊόντων (διάρκεια 60-90 λεπτά κάθε εκπομπή) από διαφορετικούς εμπόρους από όλη την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα