Δύσκολη η απορρόφηση του κόστους παραγωγής με φόντο τον πληθωρισμό

09:39 12/4/2022 - Πηγή: Fortune

Αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις είναι επαγγελματίες από το χώρο της πρωτογενούς παραγωγής και επιχειρηματίες από τον τομέα της μεταποίησης πιέζοντας για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της δραστηριότητάς τους λόγω των αυξημένων τιμών σε λιπάσματα και πρώτες ύλες.

Σε πολλές περιπτώσεις τα κόστη έχουν υπερδιπλασιαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των τελικών προϊόντων αλλά και τη δυνατότητα μερίδας της αγοράς να χρηματοδοτήσει την δραστηριότητά της.

Είναι ενδεικτικό ότι οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής έκαναν σημαντικό

«άλμα τον Μάρτιο» για να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία τους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε κραδασμούς στις αγορές δημητριακών και φυτικών ελαίων, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 159,3 μονάδες αυξημένος κατά 12,6% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, όταν είχε ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξή του το 1990. Ρωσία και Ουκρανία μαζί αντιπροσώπευαν περίπου το 30% και 20% αντίστοιχα των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και αραβοσίτου τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα ο πόλεμος στην περιοχή να προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, που δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στην αγορά.

Ταυτόχρονα με την αύξηση των τιμών σε λιπάσματα και εργαλεία, οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, ενώ νέα επιβάρυνση προστίθεται από τη διαδικασία της μεταποίησης λόγω των συνεχώς αυξήσεων σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας. Ως αποτέλεσμα οι λιανέμποροι αναπροσαρμόζουν συνεχώς τις τιμές στο ράφι και οι καταναλωτές προετοιμάζονται για νέο κύκλο ακρίβειας ενόψει Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Μάρτιο διαμορφώθηκε σε 8,9% ενώ σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα για το 2021, στο βασικό σενάριο, το 2022 αναμένεται επιτάχυνση του πληθωρισμού σε 5,2%, ενώ στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση σε 7%. Το 2023 αναμένεται αποκλιμάκωση και υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων και της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας.

Σε αυτό το περιβάλλον ανεβαίνουν οι τόνοι από φορείς της αγοράς και στελέχη της αντιπολίτευσης προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εστιάζοντας στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Παρεμπιπτόντως η αύξηση των εσόδων από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών και των εσόδων από φόρο εισοδήματος ήταν που πριμοδότησε τις επιδόσεις της ΑΑΔΕ το 2021 οδηγώντας την σε υπέρβαση των στόχων που είχε θέσει. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν το 2021 σε 49,205 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,0% σε σχέση με το 2020 και επιτυγχάνοντας το 99,0% του ετήσιου στόχου. Ειδικά, τα συνολικά έσοδα από την κατηγορία Φόροι ανήλθαν το 2021 σε 47,633 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ που παρατηρείται στα συνολικά έσοδα από φόρους το 2021, συγκριτικά με το 2020, αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών και των εσόδων από φόρο εισοδήματος και δευτερευόντως στους λοιπούς τρέχοντες φόρους και τακτικούς φόρους.

To άρθρο Δύσκολη η απορρόφηση του κόστους παραγωγής με φόντο τον πληθωρισμό δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα