Ελλάδα 2.0: Τέλη Ιουλίου θα έρθουν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ στη χώρα

14:02 11/6/2021 - Πηγή: Fortune

Τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου αναμένεται να έρθουν τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», η χώρα μας θα υποδεχτεί τα πρώτα 4 δις. ευρώ, τα οποία αναμένεται να κατευθυνθούν  σε μια σειρά από επενδύσεις.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να υπάρξει η πρώτη έγκριση των σχεδίων των κρατών-μελών, κάτι που αφορά και την Ελλάδα.

Συνεπώς, το ελληνικό σχέδιο αναμένεται να λάβει την έγκριση της Κομισιόν, ενώ θα υπάρξει και επόμενο στάδιο. Αυτό θα αφορά την έγκριση των σχεδίων όλων των χωρών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ακολούθως  η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την έναρξη των σχεδίων.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης «Είναι βάσιμο να πούμε ότι περί τα τέλη με αρχές Αυγούστου θα έρθουν τα πρώτα 4 δις. ευρώ στην Ελλάδα». Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έρθουν στην ελληνική οικονομία κοντά στα 7,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την ίδια ώρα, η έναρξη του Ταμείου για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σε επίσημη τελετή στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας την Πέμπτη 17 Ιουνίου, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να παρευρεθεί στη χώρα μας την ίδια ημέρα. Σε αυτήν την τελετή αναμένεται να λάβει χώρα η επίσημη έναρξη για το κυβερνητικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, με 514 ψήφους υπέρ, 163 κατά και 9 αποχές εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ψήφισμα σχετικά με την εν εξελίξει αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής (23, έως τις 8 Ιουνίου) από τα κράτη μέλη της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ΕΚ ζητά από την Επιτροπή να αξιολογήσει προσεκτικά και να διασφαλίσει ότι καθένα από τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας συμβάλλει αποτελεσματικά στους έξι πυλώνες που έχουν συμφωνηθεί: πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ανταγωνιστικότητα, κοινωνική συνοχή, θεσμικό πλαίσιο ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων, και πολιτικές για τις επόμενες γενιές, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι τουλάχιστον το 37% του προϋπολογισμού των σχεδίων θα πρέπει να διοχετευθεί για την προστασία του κλίματος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας, ενώ τονίζουν ότι η αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» αποτελεί καίριο εργαλείο για την στήριξη της πράσινης μετάβασης.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι ο προϋπολογισμός που διατίθεται για ψηφιακές δράσεις (20%) πρέπει να συμβάλλει στην ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας, των στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ και των ψηφιακών υποδομών.

Ανάπτυξη

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αντίκτυπος, τα κονδύλια πρέπει να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των διάφορων τομέων και των κοινωνιών, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές γενιές και την ισότητα των φύλων, υπογραμμίζει το ΕΚ.

Ζητά να αποθαρρυνθεί η πρακτική της «ανασυσκευασίας» έργων χωρίς πραγματική προστιθέμενη αξία και επιμένει ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις πρέπει να υλοποιούνται βάσει ορόσημων, στόχων και κοστολόγησης και να παρακολουθούνται επαρκώς με συναφή, ξεκάθαρο και λεπτομερή τρόπο βάσει κοινών δεικτών.

Τέτοιου είδους μέτρα θα συμβάλλουν στην πρόληψη και τον εντοπισμό της διαφθοράς, της απάτης και των συγκρούσεων συμφερόντων που συνδέονται με την αποδέσμευση κονδυλίων.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν τον κανονισμό για το κράτος δικαίου, που συνδέει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με το σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και τονίζουν ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να αντιβαίνει στις αξίες της ΕΕ.

Θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, τους κοινωνικούς εταίρους και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές κατά την υλοποίηση και την παρακολούθηση των έργων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη συμμετοχή των δικαιούχων καθώς και η διαφάνεια.

Τι θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες

Στις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρθηκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank, της Πειραιώς και την Eurobank, μιλώντας στο 10th Greek Investment Forum NY που διοργανώνει η ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ειδικότερα, CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης  υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται στην μεταπανδημική εποχή για την Ελλάδα, με ρυθμό ανάπτυξης άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, λόγω της αναθέρμανσης της εμπιστοσύνης των κεφαλαιαγορών και της βελτίωσης του επενδυτικού προφίλ της χώρας, χάριν στις αποφασιστικές παρεμβάσεις δημοσιονομικής πολιτικής και στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο θέμα της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.

Προσέθεσε, δε, ότι η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας αλλά και να οδηγήσει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο CEO της Alpha Bank: «Το RRF διαφέρει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του παρελθόντος, πρώτον διότι η μελλοντική ανάπτυξη, θα βασίζεται σε υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων που θα υποστηρίζονται από πρόσθετη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα, και όχι στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και δεύτερον διότι στόχος είναι η δραστική αλλαγή της τρέχουσας διάρθρωσης της οικονομίας, ουσιαστικά η αντιστροφή του status quο.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, διαβλέπει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί με τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η πρόκληση για την ελληνική οικονομία δεν αφορά πια τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων αλλά την κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων για την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Όπως τόνισε η Eurobank υπήρξε πρωτοπόρος στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μονοψήφιο δείκτη ήδη από εφέτος.

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην επιλεξιμότητα έργων που θα ενταχθούν στο RRF, στην πιστοληπτική αξιολόγηση καθώς και στην παρακολούθηση χρηματοδοτήσεων και τη διακυβέρνηση. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών οι τράπεζες δημιουργούν το πλαίσιο συνεργασίας προσαρμοσμένο σε έργα που θα είναι επιλέξιμα για RRF με στόχο τη δημιουργία μιας απρόσκοπτης διαδικασίας για τους επενδυτές.

To άρθρο Ελλάδα 2.0: Τέλη Ιουλίου θα έρθουν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ στη χώρα δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα