Εμβόλια Moderna και Pfizer: Οι σημαντικότερες διαφορές τους
Η Moderna είναι η δεύτερη εταιρεία που ανέφερε προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με ένα φαινομενικά επιτυχημένο εμβόλιο, προσφέροντας ελπίδα τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού έχει μολύνει περισσότερους από 53 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια. Η Pfizer, σε συνεργασία με την BioNTech,
Μια ενδιάμεση ανάλυση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (Δευτέρα) και η οποία βασίστηκε σε 95 επιβεβαιωμένους ασθενείς της Covid-19, έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 94,5%. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική εποπτική Αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για έγκριση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες.
Άλλωστε, η FDA έχει δηλώσει ότι τα εμβόλια κορωνοϊού πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% αποτελεσματικά ώστε να λάβουν έγκριση.
Συνθήκες διατήρησης
Πρώτο σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna είναι ότι η διατήρησή του δεν απαιτεί ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, όπως των Pfizer/BioNTech, διευκολύνοντας την μεταφορά και διανομή του.
Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, έναντι των 7 ημερών που προβλέπονταν αρχικά, σε αντίθεση με αυτό της Pfizer, το οποίο πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη μόνο για πέντε μέρες το πολύ.
Αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους το εμβόλιο της Moderna
Tο εμβόλιο των δύο δόσεων της Moderna εγχέει στο σώμα γενετικό υλικό, που ονομάζεται mRNA , το οποίο χρησιμοποιούν στη συνέχεια τα κύτταρα για να μιμηθούν την πρωτεϊνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλει σ’ αυτά. Η πρωτεΐνη ακίδα καλύπτει την επιφάνεια του ιού και είναι ένας από τους κύριους στόχους της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος για την εξάλειψη της λοίμωξης. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε ανάλυση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν εικονικά φάρμακα και εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο, ξεκινώντας δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer παραμένει μετέωρο το ερωτηματικό κατά πόσον αποτρέπει βαριές μορφές της Covid-19, αλλά ως προς το σημείο αυτό τα αποτελέσματα της Moderna, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της ασφάλειας δεδομένων, είναι ενθαρρυντικά καθώς από τους 11 εθελοντές που ανέπτυξαν σοβαρή μορφή της Covid-19 στη διάρκεια της δοκιμής, όλοι τους είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο κι όχι το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους και σε άτομα από διαφορετικό εθνικό υπόβαθρο.
Η διανομή των εμβολίων
Επιπλέον, ένα μείζον θέμα με τα δύο εμβόλιο είναι κατά πόσο μπορούν να διανεμηθούν με ευκολία και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Όπως έχουν ήδη επισημάνει αναλυτές και επιστήμονες, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί τη δημιουργία πολυδάπανων δικτύων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα διανεμηθεί μόνο στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν αυτή την επένδυση. Ακόμα και εκεί, το πιθανότερο είναι ότι το εμβόλιο θα φτάσει μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αντίθετα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να φτάσει εύκολα και γρήγορα, με τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομών, σε μακρινούς προορισμούς, σε μικρές πόλεις και χωριά, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες.
Η Moderna, η οποία συμμετέχει στο κυβερνητικό πρόγραμμα Operation Warp Speed, αναμένει ικανότητα παραγωγής 20 εκατομμυρίων δόσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του 2020. Η εταιρεία έχει ήδη παραγάγει μερικά εκατομμύρια από αυτά και είναι έτοιμα να τεθούν στην κυκλοφορία μόλις λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων .
Το εμβόλιο της Moderna, όπως και των Pfizer/BioNTech, βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), που βασίζεται σε συνθετικά γονίδια που μπορούν να αναπτυχθούν και να παρασκευασθούν σε διάστημα εβδομάδων σε μεγάλη κλίμακα, ταχύτερα από τα συμβατικά εμβόλια. Η τεχνολογία mRNA είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί ανοσολογική απόκριση χωρίς την χρήση παθογόνων, δηλαδή στοιχείων του ίδιου του ιού. Με βάση την τεχνική αυτή, οδηγίες μεταβιβάζονται στα κύτταρα του εμβολιασμένου για τον τρόπο κατασκευής πρωτεϊνών που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός, αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Εμβόλια Moderna και Pfizer: Οι σημαντικότερες διαφορές τους
- Τι έκανε την Κίνα να καιθστερήσει τόσο πολύ να αναγνωρίσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
- Κτηματολόγιο: Παρατείνεται έως 30/12 η ανάρτηση σε περιοχές Θεσσαλονίκης- Ηλείας
- Πούτιν και Μακρόν υπέρ της επιστροφής των προσφύγων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
- Διοίκηση «Γ. Παπανικολάου»: Η ανακοίνωση των διευθυντών, δεν εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία
- "Ενοχλητική" η επίσκεψη Πομπέο στη Γαλλία;
- Alpha Bank: H ελληνική οικονομία μετά το εμβόλιο
- Σύσταση Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
- Moderna vs. Pfizer: Πού μοιάζουν, πού διαφέρουν τα δύο εμβόλια κατά της Covid-19
- Χρηματιστήριο: Σε 150 λεπτά η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 1,4 δισ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Εμβόλια Moderna και Pfizer: Οι σημαντικότερες διαφορές τους
- Τι έκανε την Κίνα να καιθστερήσει τόσο πολύ να αναγνωρίσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
- Ξεπέρασαν τα 1,3 εκατ. οι θάνατοι από την πανδημία του κορωνοϊού
- Eυκαιρίες ανάπτυξης & χρηματοδότησης για τις start up στο 1ο Infusion night του Invent-ICT
- Αυξημένος τζίρος για τις επιχειρήσεις πωλήσεων μέσω διαδικτύου- Ποιοι κλάδοι είδαν τη μεγαλύτερη μείωση
- Τελευταία Νέα Fortune
- Εμβόλια Moderna και Pfizer: Οι σημαντικότερες διαφορές τους
- Τι έκανε την Κίνα να καιθστερήσει τόσο πολύ να αναγνωρίσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
- Eυκαιρίες ανάπτυξης & χρηματοδότησης για τις start up στο 1ο Infusion night του Invent-ICT
- Αυξημένος τζίρος για τις επιχειρήσεις πωλήσεων μέσω διαδικτύου- Ποιοι κλάδοι είδαν τη μεγαλύτερη μείωση
- Ξεπέρασαν τα 1,3 εκατ. οι θάνατοι από την πανδημία του κορωνοϊού
- Στο 78% η πληρότητα σε όλη τη χώρα- Μόλις 10 άδειες κλίνες Εντατικής στη Θεσσαλονίκη
- Στο 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna δείχνουν οι δοκιμές
- Coca Cola HBC: Κέντρο επιχειρησιακών λύσεων στη Θεσσαλονίκη- Δημιουργούνται 50 θέσεις εργασίας
- Πέτσας: Οφείλουμε να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με διαφορετικό τρόπο
- Πώς θα ανοίξει και πάλι η αγορά από την 1η Δεκεμβρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΥΠΟΙΚ: Ξεκινά ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
- ΕΛΣΤΑΤ: Στα 10,7 δισ. ευρώ ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο το δεύτερο τρίμηνο του 2020
- Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατά ισραηλινού σχεδίου εποικισμού παλαιστινιακών εδαφών
- Ιταλία: Ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στη χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2019, αναφέρει νέα μελέτη
- Παρέμβαση ΑΚΚΕΛ στον ΕΛΓΑ για να αποζημιώνονται και τα ζώα άνω των 6 ετών
- Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου
- Ξεκινά ο τέταρτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με ακόμα ευνοϊκότερους όρους
- Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2020 «9ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ»
- Πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για τη προμήθεια ψηφιακού συστήματος παραγωγής έγχρωμης εκτύπωσης, για τις ανάγκες του Τμήματος Προγραμματισμού Εκτυπώσεων, Σχεδιασμού Εντύπων, Βιβλιοδεσίας και Εμφακέλωσης (Τμήμα Γ’)
- Wikifarmer: Ένα ελληνικό startup ενδυναμώνει τους αγρότες σε πάνω από 200 χώρες