Εργασιακή ευελιξία σε ακραίες καιρικές συνθήκες

20:29 20/8/2019 - Πηγή: Fortune

Μια ζεστή μέρα στο γραφείο μπορεί να γίνεται πιο υποφερτή, ίσως και χαριτωμένη, αν κάποιος εργαζόμενος φέρει για τους συναδέλφους του… παγωτίνια. Όταν όμως τίθεται ζήτημα καλών συνθηκών στον εργασιακό χώρο στη διάρκεια ενός καύσωνα, σίγουρα χρειάζονται πιο πρακτικές και βιώσιμες λύσεις.

Οι θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού στη Μεγάλη Βρετανία αναμένονται να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, γεγονός που κάνει εντονότερη την ανάγκη εργασιακής ευελιξίας σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών. Το 2013 μια ομάδα βρετανών βουλευτών προσπάθησε να περάσει ένα νομοσχέδιο

που θα επέτρεπε στους υπαλλήλους να μένουν στο σπίτι τους όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 30°C. Υποστήριξαν ότι τα εργοστάσια και τα γραφεία, όταν υπερθερμαίνονται, μπορούν να προκαλέσουν «δυσφορία, στρες, πονοκεφάλους, καταπόνηση σε καρδιά και πνεύμονες, ζάλη, κράμπες και λιποθυμικές τάσεις λόγω αφυδάτωσης».

Κατά συνέπεια, δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι ένας καύσωνας έχει άμεσες επιπτώσεις στην ευεξία και την παραγωγικότητα. Οι χώρες που παρουσιάζουν συχνά αυξημένες θερμοκρασίες έχουν εισαγάγει συγκεκριμένα πλαίσια, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ευημερία των εργαζομένων. Η Ισπανία, για παράδειγμα, υπαγορεύει ως ιδανικές για εργασία τις θερμοκρασίες μεταξύ 17°C και 27°C βαθμών. Στη Μεγάλη Βρετανία δεν υπάρχει μεν όριο που ορίζεται από τον νόμο, αλλά οι Κανονισμοί Προστασίας των εργαζομένων του 1992 αναφέρουν ότι οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν στους εργαζομένους έναν χώρο με «λογική» θερμοκρασία- ουσιαστικά αυτό σημαίνει όμως ότι εναπόκειται στην κρίση της κάθε εταιρείας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, 54% των συμμετεχόντων από 40 χώρες θεωρούν την κλιματική αλλαγή σοβαρό πρόβλημα. Η αυξανόμενη ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για τις ηγέτιδες εταιρείες να εφαρμόσουν υποστηρικτικές, ευέλικτες πολιτικές σχετικές με τον χώρο εργασίας, που να εξυπηρετούν τις ατομικές ανάγκες.

Μείωση των διαδρομών

Η μετακίνηση προς την εργασία κάτω από υψηλές θερμοκρασίες έχει επιπτώσεις στην επαγγελματική απόδοση, ειδικά σε όσους μετακινούνται με τα μέσα. Οι επιβάτες που κινούνται με συρμούς τις ώρες αιχμής αντιμετωπίζουν ματαιώσεις δρομολογίων και χαμηλές ταχύτητες προκειμένου να αποφευχθεί η κύρτωση των σιδηροδρομικών γραμμών. Οι διαδρομές γίνονται μεγαλύτερες και σε άβολες συνθήκες, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αισθάνονται εξαντλημένοι, αγχωμένοι και ευερέθιστοι, πριν ακόμα ξεκινήσει η εργασία τους. Αντιθέτως, η υιοθέτηση της ευέλικτης εργασίας σημαίνει μικρότερους χρόνους μετακίνησης και ένα πιο παραγωγικό και σε εγρήγορση εργατικό δυναμικό.

Η μετακίνηση εν μέσω καύσωνα μπορεί να έχει ακόμη πιο αρνητική επίδραση στην υγεία. «Το ζεστό κλίμα σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερο όζον στην ατμόσφαιρα», σύμφωνα με τον επιστήμονα του King’s College, James Smith, ειδικό στην ποιότητα του αέρα. «Λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης, το όζον έχει την τάση να ενσωματώνεται στα χαμηλότερα αέρια στρώματα. Κατά συνέπεια έχουμε περισσότερο όζον, με αποτέλεσμα να μην διαχέεται η τοπική ρύπανση που δημιουργείται από τα οχήματα, κι αυτό να οδηγεί σε κακή ποιότητα αέρα για όλους μας. Όσο περισσότερο μένει κανείς σπίτι του αντί να μετακινείται, τόσο το καλύτερο». Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ότι η χρήση συντομότερων διαδρομών, και το περπάτημα ή η ποδηλασία τις θερμές μέρες, έχουν οφέλη για την υγεία που υπερτερούν του αέρα χαμηλότερης ποιότητας που αναπνέουμε.

Διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας

Οι εντάσεις στον χώρο εργασίας επιδεινώνονται από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Δεν είναι σπάνιοι οι καυγάδες μεταξύ συναδέλφων για τον έλεγχο του κλιματισμού: σε μία έρευνα στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι το 10% των εργαζομένων είχε τσακωθεί για τη θερμοκρασία στο γραφείο. Άλλωστε, το τι θεωρείται ευχάριστο εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις. Κάποιοι απολαμβάνουν τη δροσιά του air condition, ενώ άλλοι διαμαρτύρονται και προτιμούν να τυλιχτούν με κάποιο ρούχο. Μια έρευνα σε 252 εργαζόμενους σε γραφεία στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι οι μισοί ήταν δυσαρεστημένοι με τη θερμοκρασία στον εργασιακό τους χώρο, ενώ το 42% απάντησε ότι το καλοκαίρι ζεσταίνονταν υπερβολικά. Παρέχοντας στους εργαζόμενους ευέλικτους χώρους εργασίας, όπου μπορούν να επιλέξουν τις ώρες, τις θέσεις και την ενδυμασία που προτιμούν, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της… ψυχραιμίας!

Αφήστε τους ενδυματολογικούς κώδικες

Πέρα από το ευέλικτο ωράριο εργασίας, η Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Μεγάλης Βρετανίας συστήνει χαλαρούς κώδικες ενδυμασίας έτσι ώστε το προσωπικό να φοράει ρούχα πιο κατάλληλα για τις υψηλές θερμοκρασίες. Η οδηγία αυτή ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας για την αντιμετώπιση του καύσωνα, που συμβουλεύουν τους εργαζόμενους να φοράνε φαρδιά και δροσερά ρούχα, λινά και βαμβακερά κατά προτίμηση και σε ανοιχτά χρώματα, ώστε να μην ελκύουν και συγκρατούν τη θερμότητα. Η ελεγχόμενη θερμοκρασία στον χώρο εργασίας μπορεί επίσης να θεωρηθεί και θέμα φύλου: «Τα πρότυπα των φύλων διαδραματίζουν τον ρόλο τους», λέει η Sarah Anderson, υπεύθυνη ψηφιακού περιεχομένου και SEO για την boldSOCKS. «Οι γυναικείες ενδυμασίες στον εργασιακό χώρο συνήθως είναι πιο ελαφριές το καλοκαίρι, γεγονός που κάνει τη χρήση του κλιματιστικού απαραίτητη για τους άνδρες αλλά προβληματική για τις γυναίκες».

Καθώς οι καλοκαιρινοί καύσωνες γίνονται όλο και συχνότεροι, αξίζει να δουλεύουμε πιο έξυπνα. Όταν μάλιστα διακυβεύεται η παραγωγικότητα, η άνεση, η υγεία και η πνευματική ευημερία μπορούν να βελτιωθούν υιοθετώντας μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πίεσης που προέρχεται από το περιβάλλον.

Βρείτε τον κοντινότερο χώρο ευέλικτης εργασίας εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα