Εθνική Ασφαλιστική: Κρίσιμες ώρες για συμφωνία με το CVC

Κώστας Παπαγρηγόρης

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει τις τελευταίες ώρες οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το CVC Capital Partners, για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πηγές με γνώστη των διαπραγματεύσεων τονίζουν στο News247.gr ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

Π. Μυλωνάς έχει κλιμακώσει την πίεση για αύξηση του τιμήματος στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ με το CVC Capital να μένει οχυρωμένο στην τελευταία πρότασή του επικαλούμενο το νέο business plan, που συνέταξε η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής λόγω του κορωνοϊού θέτοντας χαμηλότερα τον πήχη των επιδόσεων της εταιρείας.

Ωστόσο η διοίκηση Μυλωνά έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όρο για αύξηση του τιμήματος από πλευράς του CVC Capital, εφόσον στο μέλλον η εταιρεία επιτύχει προκαθορισμένους στόχους απόδοσης (earn-outscheme), στοχεύοντας σε ένα πιθανά υψηλότερο τίμημα σε βάθος χρόνου.

Υπενθυμίζεται πως ούτε και η δεύτερη – αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε το CVC CapitalPartners για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής άγγιξε το όριο των 500 εκατ. ευρώ, επιτείνοντας τον προβληματισμό της διοίκησης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το CVC Capital Partners δείχνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε ορισμένες βελτιώσεις της προσφοράς του σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συμφωνία με ένα τίμημα κοντά στα 450 εκατ. ευρώ.

Με τα νέα δεδομένα, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι πλέον θέμα λίγων ημερών, ακόμη και ωρών, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει την Εθνική τράπεζα να προχωράει τελικά σε συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο παράγοντας Covid

Όπως ήταν φυσικό η οικονομική κρίση που προκαλεί η COVID-19 έχει αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τις προοπτικές της Εθνικής Ασφαλιστικής, χαμηλώνοντας τις εκτιμήσεις συγκριτικά τόσο με την πορεία των ασφαλιστικών εργασιών όσο και με την κερδοφορία της.

Το CVC κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις του με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε επικαιροποίηση του business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής, συνεκτιμώντας την πτώση των εργασιών λόγω των μειωμένων πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων από το δίκτυο καταστημάτων της ΕΤΕ. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος του bancassurance, λόγω του ότι τα τραπεζικά καταστήματα υπολειτουργούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες πωλήσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά το α΄ εξάμηνο του έτους να υποχωρήσουν κατά 51% σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα από τα 100 εκατ. ευρώ στα 49 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η κρίση του κορονοϊού έχει αφήσει το «στίγμα» της στην κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς στο α΄ εξάμηνο 2020 τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,5 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

Με αυτά τα δεδομένα η νέα δεσμευτική προσφορά του CVC ήταν χαμηλότερη από αυτή που είχε καταθέσει τον Μάρτιο – σύμφωνα με πληροφορίες, τότε ήταν κάτω από 480 εκατ. ευρώ. Η νέα προσφορά υπολείπονταν της αρχικής και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς δεν ξεπέρασε ούτε τα 430 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση

Το ποσό της πώλησης προκύπτει με βάση την εύλογη αξία με την οποία είναι εγγεγραμμένη η Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της ΕθνικήςΤράπεζας μείον την πρόβλεψη που έλαβε η Τράπεζα. Η εύλογη αξία, ειδικότερα, ανέρχεται σε 831 εκατ. ευρώ για το 100% της ασφαλιστικής και μετά την απομείωση που έλαβε η Τράπεζα διαμορφώνεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ σχημάτισε πρόβλεψη 500 εκατ. ευρώ για την περίπτωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κάτω από τη λογιστική αξία. Η λογιστική αξία της εταιρείας κινείται σε λίγο πάνω από 1 δις. ευρώ και με την πρόβλεψη διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Plan B

Υπενθυμίζεται ότι αν η ΕθνικήΤράπεζα δεν προχωρήσει ως το τέλος του έτους στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τότε θα πρέπει να προχωρήσει στην εισαγωγή του 80% των μετοχώντης θυγατρικής της στο ΧΑ και να αλλάξει το management.

Στο δεύτερο σενάριο, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να τρέξει μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου την προετοιμασία του ενημερωτικού δελτίου για το IPO, το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να πραγματοποιηθεί Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2021 πάντα υπό την αίρεση του καλύτερου δυνατού κλίματος που θα επικρατεί στο χρηματιστήριο για την προσέλκυση επενδυτών.

Ενδεχόμενο νέας παράτασης της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, λόγω κορονοϊού δεν υφίσταται, καθώς η πώληση έχει «κολλήσει» ήδη τρεις φορές, ενώ στο τελευταίο αίτημα της διοίκησης της ΕΤΕ να δοθεί παράταση για την πώληση της ασφαλιστικής μέσα στο 2020, η DGComp άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο περιθώριο για την πώληση.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα