Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία- Μέρκελ και Μακρόν κατά Τουρκίας

Πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο χτυπούν «καμπανάκι» για τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχουν οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία. Ήδη εκατοντάδες Κούρδοι μεταξύ αυτών και άμαχοι έχουν σκοτωθεί ενώ απώλειες- μικρότερης κλίμακας- υπάρχουν και από την άλλη πλευρά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση του στρατού της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και υπάρχει πιθανότητα επιβολής

κυρώσεων αλλά και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων.

Την περασμένη Τετάρτη, ο στρατός της Τουρκίας εισέβαλε στο έδαφος της Συρίας και άρχισε να διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών.

Η Άγκυρα διατείνεται πως σκοπός της επίθεσης αυτής είναι να απωθήσει τους Κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες που συνδέονται με την οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ώστε να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη», όπου θα εγκατασταθούν 1 ως 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται το τρέχον διάστημα στην τουρκική επικράτεια.

Η εισβολή προκάλεσε κατακραυγή και την καταδίκη των συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής της με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, πάντως το ζήτημα ίσως συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Στις σημερινές εργασίες- θα τις παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν- θα εξεταστούν επίσης οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα.

Κοινή στάση Μέρκελ- Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού  από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».

«Συνομιλήσαμε, ο ένας με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος .Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι μίλησε επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν. «Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την τουρκική επέμβαση διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, θα παραμείνουμε σε συντονισμό, όπως κάναμε για να γνωστοποιήσουμε στους Τούρκους τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων, αλλά επίσης και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τα νέα δεδομένα από τη συμμαχία Κούρδων- Άσαντ

Μετά τη συμφωνία για συμμαχία μεταξύ των Κούρδων και του Μπασάρ αλ Άσαντ, φαίνεται πως τα δεδομένα αλλάζουν και η γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή είναι προ των πυλών.

Όπως  μετέδωσε χθες, το λιβανέζικο ειδησεογραφικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναμένεται τις επόμενες μέρες να αναπτύξει στρατό στη βόρεια Συρία.

Συγκεκριμένα, ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται στην ζώνη της βόρειας Συρίας, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις, και αποτελούν τον στόχο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία και οι συμμαχικές της ανταρτικές δυνάμεις στην Συρία.

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Ανακοίνωσαν συμφωνία με τη Δαμασκό οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με την Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου σήμερα, πέμπτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία.

«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, πετύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

«Είμαστε αυτοί που πολέμησαν τους τρομοκράτες»

Ο αντιστράτηγος των Κούρδων εξηγώντας γιατί αποφάσισαν να σταθούν δίπλα στον Άσαντ και τον σύμμαχό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει ότι «πάντα λέω στις δυνάμεις μας, αυτός ο πόλεμος είναι δικός μας!

»Οι τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους ήρθαν στη Συρία από όλο τον κόσμο. Είμαστε αυτοί που πρέπει να πολεμήσουν, γιατί έχουν καταλάβει τα εδάφη μας, λεηλατούσαν τα χωριά μας, σκότωσαν τα παιδιά μας και υποδούλωσαν τις γυναίκες μας».

«Οι δυνάμεις που διοικώ τώρα είναι αφοσιωμένες στην προστασία του ενός τρίτου της Συρίας από την εισβολή της Τουρκίας και των μισθοφόρων της τζιχάντ.

»Η περιοχή της Συρίας την οποία υπερασπιζόμαστε υπήρξε ασφαλές καταφύγιο για τους ανθρώπους που επέζησαν τις γενοκτονίες και τις εθνικές εκκαθαρίσεις που διέπραξε η Τουρκία κατά των Κούρδων, των Συριακών, των Ασσυρίων και των Αρμενίων κατά τους τελευταίους δύο αιώνες» εξηγεί ο αντιστράτηγος.

Πάνω από 400 νεκροί ο απολογισμός για την «Πηγή της Ειρήνης»

Το απόγευμα της Κυριακής το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4.

Λίγη ώρα νωρίτερα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σημείωνε ότι ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί του θα προχωρήσουν κατά 30-35 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους.

Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ρας Αλ Αϊν καθώς επίσης και το Τελ Αμπιάντ.

Επιπλέον, ανέφερε πως «440 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 26 τραυματίστηκαν, 24 αιχμαλωτίστηκαν», καθώς και πως οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ.

Στα «μαχαίρια» Ερντογάν- Μέρκελ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία με στόχο κουρδικούς στόχους.

Την ίδια στιγμή, έβαλε στο στόχαστρο τη Γερμανίδα καγκελάριο χαρακτηρίζοντας την προσέγγισή της στο θέμα στη  Συρία ως «περίεργη» και αναρωτήθηκε αν η Μέρκελ υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση.

«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα.

«Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;».

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Ο αντιφατικός Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που ενδεχομένως θα μπορέσει να επηρεάσει τον Ερντογάν του άφησε – επί της ουσίας – το πεδίο ελεύθερο και τώρα, προκειμένου να σταματήσουν οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας για τη στάση των ΗΠΑ στην τουρκική εισβολή, απειλεί με την επιβολή ισχυρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας .

Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα άμεσα, λέγοντας χαρακτηριστικά «μείνετε συντονισμένοι», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να ανοίξει το δρόμο στον Ερντογάν για εισβολή στη Συρία.

Μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι:

«Συζητάω με τον Λίντσεϊ Γρέιαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Δημοκρατικοί για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, ίσως χρειαστεί επιπλέον νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συναίνεση για αυτό.

Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει κάτι τέτοιο. Μείνετε συντονισμένοι».

Λίγη ώρα αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε «Έχουμε γίνει πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη απ’ ό,τι παλιά και χρησιμοποιούμε αυτή τη δύναμη για παγκόσμια ειρήνη».

Σφαγή αμάχων- Χτύπησαν δημοσιογράφους

Εν τω μεταξύ, σοκ συνεχίζουν να προκαλούν οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας από τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Στην περιοχή Ρας αλ-Άιν της τουρκοσυριακής μεθορίου, τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, η οποία έπληξε φάλαγγα αμάχων και δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Βρισκόμασταν στην φάλαγγα κούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά κάποιοι συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Télévisions χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα