Γιατί οι πλούσιες χώρες πρέπει να επανεξετάσουν το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα της παγκόσμιας αλυσίδας μεταφοράς τροφίμων
Του Alasdair Lane
Για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, οι πλούσιες χώρες πρέπει να επανεξετάσουν ριζικά τη σχέση τους με τα τρόφιμα – αυτή είναι η ετυμηγορία των επιστημόνων που επανεξετάζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παγκόσμιας αλυσίδας μεταφοράς τροφίμων.
Οι εκπομπές από τη διακίνηση τροφίμων μεταξύ ξένων παραγωγών και εγχώριων καταναλωτών είναι έως και 7,5 φορές υψηλότερες από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως, ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιβάρυνσης άνθρακα μπορεί να αποδοθεί σε περιοχές με υψηλότερο εισόδημα – όπως
«Οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες αποτελούν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο συνεισφέρουν μόνο το ένα πέμπτο των διεθνών εκπομπών από τη μεταφορά τροφίμων», λέει ο Δρ. Mengyu Li, ο οποίος συνέταξε την πρόσφατη μελέτη, σε συνέντευξή του στο Fortune. «Σχεδόν οι μισές από τις διεθνείς εκπομπές μεταφοράς τροφίμων, εντωμεταξύ, προέρχονται από τον πλούσιο κόσμο, παρότι οι πλούσιες χώρες αποτελούν μόνο περίπου το 13% του πληθυσμού του πλανήτη».
Αυτή η άνιση κατανομή ρύπανσης λόγω μεταφοράς τροφίμων είναι εν μέρει συνέπεια της επιθυμίας των πλούσιων χωρών για απεριόριστη πρόσβαση σε ξένα φρούτα και λαχανικά, η μετακίνηση των οποίων αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών από τη μεταφορά τροφίμων.
Η αντιμετώπιση αυτού απαιτεί πολύ αυστηρότερους κανόνες γνωστοποίησης του αποτυπώματος άνθρακα για τις επιχειρήσεις, πιστεύουν οι ρυθμιστικές αρχές. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε μια σειρά από νέα μέτρα εταιρικής αναφοράς που απαιτούν από τις εταιρείες να δημοσιεύουν εξωτερικά ελεγμένες εκθέσεις σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων και των αλυσίδων εφοδιασμού τους.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), εντωμεταξύ, έχει προτείνει κανόνες που, εάν εγκριθούν, θα αναγκάσουν τις εισηγμένες εταιρείες να αποκαλύπτουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, τις εκπομπές και τα σχέδια μετάβασης σε καθαρές μηδενικές εκπομπές – μια μεγάλη αναταραχή για την οποία λίγες επιχειρήσεις είναι προετοιμασμένες. λένε οι ειδικοί.
Παρά τη δυσκολία αυτή, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την αξία της γρήγορης δράσης όχι μόνο για την τήρηση των νέων κανονισμών, αλλά και για την αξιοποίηση του αυξανόμενου ενθουσιασμού των καταναλωτών για προϊόντα φιλικά προς το κλίμα. Υπάρχουν, ωστόσο, περιορισμένοι παραγωγοί και προμηθευτές «χαμηλών εκπομπών» στην αγορά, λέει ο Randall Sargent, παγκόσμιος σύμβουλος λιανικής και καταναλωτικών αγαθών στην Oliver Wyman, επομένως θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός για την εξασφάλιση συμβάσεων έναντι των ανταγωνιστών.
Οι ηγέτες του κλάδου προσπαθούν επίσης να προχωρήσουν στην ανάπτυξη οχημάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εξάλειψη των οδικών οχημάτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα – το πιο ρυπογόνο στοιχείο της διαδικασίας μεταφοράς τροφίμων. Επιπλέον, η μεγαλύτερη χρήση πιο συμβατικών τρόπων παράδοσης, όπως οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής CO2.
Εκτός από αυτές τις πρακτικές παρεμβάσεις, ο Δρ. Li πιστεύει ότι απαιτείται μια γενική αλλαγή στη σχέση του πλούσιου κόσμου με τα τρόφιμα. Εκτός από την προώθηση περισσότερων διατροφών με βάση τα φυτά – που θεωρούνται ευρέως ως λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον από τις εναλλακτικές με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας – ο κόσμος θα πρέπει να παροτρύνεται να αναζητά εποχιακά διαθέσιμα τρόφιμα που καλλιεργούνται και παράγονται τοπικά.
To άρθρο Γιατί οι πλούσιες χώρες πρέπει να επανεξετάσουν το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα της παγκόσμιας αλυσίδας μεταφοράς τροφίμων δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΠΑΣΟΚ: «Συνεχίζεται η άθλια προπαγάνδα από την κυβέρνηση σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών»
- Γιατί οι πλούσιες χώρες πρέπει να επανεξετάσουν το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα της παγκόσμιας αλυσίδας μεταφοράς τροφίμων
- Η Oracle ανακοινώνει «τσεκούρι» σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας
- Συνελήφθη πρώην παίκτης του ΠΑΟ ως ύποπτος για διακίνηση και ξέπλυμα
- Ιταλία: 23% για τους δημοκρατικούς, 23% για την Μελόνι
- Κάτω από τα 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης – Αποκλιμάκωση σε πρατήρια της Αττικής
- Χαλκίδα: Προς τη Νέα Λάμψακο κινείται η φωτιά - Περιορίστηκαν δύο μέτωπα
- Φωτιά στο Άγιο Όρος – Άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων
- Ανάσες στην πόλη από φυτεμένα δώματα και κήπους σε οροφές και ταράτσες
- Τσίπρας για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη αλαζονεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Γιατί οι πλούσιες χώρες πρέπει να επανεξετάσουν το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα της παγκόσμιας αλυσίδας μεταφοράς τροφίμων
- Η Oracle ανακοινώνει «τσεκούρι» σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας
- Τα Snickers ζητούν συγγνώμη από την Κίνα που αποκάλεσαν την Ταϊβάν «χώρα»
- Η αμύθητη περιουσία της Σακίρα κινδυνεύει μετά από τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή
- Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο
- Aντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια σταμάτησε να λειτουργεί μετά από βομβαρδισμούς
- Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης με αεροπορικές επιθέσεις και ρουκέτες
- Πρόστιμα άνω των 31.500 ευρώ για αισχροκέρδεια μοίρασε η ΔΙΜΕΑ
- Δένδιας για Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο: «Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τσίπρας για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη αλαζονεία
- Επτά νέα κρυπτονομίσματα για επένδυση το 2022
- Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 22 τραυματίες από έκρηξη βόμβας σε σιιτική συνοικία
- Berkshire Hathaway: Απώλειες $43,8 δισ. το β' τρίμηνο
- ΕΟΔΥ: Πού θα διενεργηθούν την Κυριακή (7/8) δωρεάν rapid test
- Χανιά: Στη ΜΕΘ βρέφος πέντε ημερών- Νοσεί από κορονοϊό
- Snickers: Συγγνώμη στην Κίνα επειδή αποκάλεσαν την Ταϊβάν «χώρα»
- Ελληνική Λύση: «Ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής
- Σκωτία: Στο φινάλε «μίλησε» η Σέλτικ, «2Χ2» και οι Ρέιντζερς
- Τσίπρας: Αντί για υποκριτικές συγγνώμες ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι παρακολουθήθηκαν