Γιώργος Παππάς στο Fortune: Τα σχέδια της Ericsson για την ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο

10:16 18/6/2020 - Πηγή: Fortune

Πλατφόρμα καινοτομίας, κρίσιμη εθνική υποδομή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, πηγή ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών και συλλογή προηγμένων τεχνολογιών και υπηρεσιών που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση σημαντικών προκλήσεων της εποχής μας, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όλα αυτά μαζί αποτελούν για τον Γιώργο Παππά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ericsson Ελλάδος, Κύπρου και

Μάλτας, μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του 5G, της επόμενης γενιάς ασύρματων δικτύων.

«Το 5G θα επηρεάσει τον κόσμο που ζούμε με παρόμοιο τρόπο που αυτό συνέβη παλαιότερα με τον ατμό, τον ηλεκτρισμό και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με μια ειδοποιό διαφορά: όλα αναμένεται να γίνουν πολύ πιο γρήγορα και οι αλλαγές που θα αντιμετωπίσουμε αναμένονται ραγδαίες!», τονίζει χαρακτηριστικά στο Fortune ο Γιώργος Παππάς, σημειώνοντας ότι οι νέες δυνατότητες του 5G θα συνδέουν σε μόνιμη βάση δισεκατομμύρια συσκευές και άλλα αντικείμενα γύρω μας οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, στατικά ή εν κινήσει, χωρίς την ανάγκη να είναι καλωδιωμένα. «Διακίνηση τεράστιου όγκου δεδομένων από υψηλό αριθμό συνδεδεμένων αντικειμένων, συσκευών και ανθρώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με υπερυψηλές ταχύτητες, εφαρμογές που λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, είναι μερικές μόνον από τις επιδόσεις της τεχνολογίας 5G. Όλες δε οι τεχνολογίες αιχμής, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το αποκεντρωμένο υπολογιστικό νέφος, η εικονικοποίηση των λειτουργιών του δικτύου, το network slicing, το software defined networking, το edge computing, o δυναμικός διαμοιρασμός φάσματος, το Massive MIMO, η συνάθροιση φορέων κλπ. συναντώνται και συνεργάζονται αρμονικά σε ένα δίκτυο 5G».

Σύμφωνα, με όσα είπε στο Fortune o Γιώργος Παππάς, το 5G σε συνεργασία με άλλες τεχνολογίες μπορεί να συμβάλλει στον στόχο SDG των ΗΕ για μείωση του CO2 κατά 50% έως το 2030, συνεισφέροντας στη μείωση των παγκοσμίων εκπομπών CO2 έως και κατά 15% σε μια πληθώρα κλάδων όπως π.χ. στις μεταφορές και τα logistics, τα τρόφιμα, την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την παραγωγή προϊόντων & μεταποίηση ή την γεωργία.

Πόσο γρήγορα, όμως, θα δούμε όλα αυτά να γίνονται καθημερινότητα και με ποιον τρόπο η Ericsson συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας; Ο επικεφαλής της τεχνολογικής εταιρείας σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα απάντησε για αυτό το τόσο κρίσιμο και ενδιαφέρον τεχνολογικό επίτευγμα αποκλειστικά στο Fortune Greece.

Πόσο γρήγορα βλέπετε να μπαίνει πραγματικά το 5G στη ζωή μας;

Οι ρυθμοί ανάπτυξης του 5G ανά τον κόσμο είναι τέτοιοι που δεν τους έχουμε ξαναδεί με καμμία προηγούμενη τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος του 2019, το οποίο ήταν το πρώτο έτος εμπορικής διάθεσης του 5G από χώρες στις τέσσερις ηπείρους, είχαν ήδη καταγραφεί 17.7 εκατομύρια συνδρομές 5G παγκοσμίως, περισσότερες από 50 συσκευές διαφορετικών τύπων, ενώ 61 πάροχοι σε 34 χώρες είχαν ήδη λανσάρει μια ή περισσότερες υπηρεσίες 5G (στοιχεία GSA). Κατ’ αντιδιαστολή, στο τέλος του πρώτου έτους λειτουργίας του 4G, σύμφωνα με στοιχεία από την Qualcomm, είχαν λανσaριστεί εμπορικά μόλις 4 δίκτυα παγκοσμίως και υπήρχαν διαθέσιμες εμπορικά 2-3 συσκευές.

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκδοση του Ericsson Mobility Report (16 Ιουνίου 2020), μέχρι το 2025 αναμένεται να έχουμε 2.8 δισεκατομύρια συνδρομές 5G, ή το 30% των συνολικών συνδρομών κινητής, ενώ στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται η αναμενόμενη ταχύτητα υιοθέτησης του 5G σε σχέση με το 4G, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Από κει και πέρα, η ταχύτητα εξοικείωσης και χρήσης οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας εξαρτάται πάντα από την αξία που προσδίδει αυτή στην καθημερινότητα του χρήστη, είτε αυτός είναι πολίτης είτε είναι επιχείρηση, και την ευκολία χρήσης της. Το ίδιο ισχύει και για το 5G, με μια ειδοποιό διαφορά όμως: όντας το 5G εθνική υποδομή ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε χώρα, απαιτεί την ανάλογη προσοχή εκ μέρους της πολιτείας.

Κι ας εξηγήσω λίγο τι εννοοώ: Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο – και ειδικότερα στην Ευρώπη – βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι: πρέπει να επιλέξουν εάν θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση μιας εκτεταμένης ανάπτυξης του 5G ως ανοιχτής πλατφόρμα καινοτομίας ή εάν θα υιοθετήσουν αντίθετα μια προσέγγιση του τύπου «περιμένουμε και βλέπουμε», κάτι το οποίο οδηγεί σε μια καθυστερημένη και περιορισμένη υλοποίηση του 5G με τα αντίστοιχα αρνητικά επακόλουθα όσον αφορά στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας ή και της ίδιας της ΕΕ. Κατ’ αντιδιαστολή, η Κίνα, η Κορέα και οι ΗΠΑ ήδη ηγούνται ξεκάθαρα της ανάπτυξης του 5G ως ανοιχτής πλατφόρμας καινοτομίας, θεωρώντας το ως εθνική υποδομή ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική τους ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια αρένα.

Σε ποιες αγορές και πάνω σε ποιους τομείς της ανάπτυξης δικτύων 5G κινείται η Ericsson παγκοσμίως, και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στη «μάχη» των Δικτύων Πέμπτης Γενιάς;

Η Ericsson αποτελεί ηγετική εταρεία τεχνολογίας 5G, όπως αποδεικνύεται και από το ότι είμαστε εκείνοι που προμηθεύσαμε με υποδομές τα πρώτα ζωντανά εμπορικά δίκτυα 5G σε τέσσερις ηπείρους, ενώ ήδη έχουμε 93 εμπορικές συμφωνίες με ισάριθμους παρόχους ανά τον κόσμο, 40 εκ των οποίων έχουν ήδη λανσάρει εμπορικά το 5G.

Η προτεραιότητά μας είναι πάντα να έχουμε επιτυχημένους και ευχαριστημένους πελάτες, και επομένως μελετούμε συνεχώς τις τάσεις της αγοράς και τους πελάτες των πελατών μας – καταναλωτές και επιχειρήσεις – ούτως ώστε να σχεδιάζουμε προϊόντα και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται πλήρως στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες των παρόχων. Το Ericsson Consumer Lab και το Ericsson Industry Lab αποτελούν την απτή απόδειξη αυτής της προσέγγισής μας. Επιπροσθέτως, μοιραζόμαστε πάντα την ευρύτατη εμπειρία μας και την τεχνογνωσία μας απο όλον τον κόσμο, ούτως ώστε να επιταχύνουμε τις υλοποιήσεις 5G ανά τον κόσμο.

Ποιες κινήσεις έχετε κάνει στην Ελλάδα όσον αφορά την ανάπτυξη δικτύων 5G; Μπορούμε να κάνουμε κάποια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα είμαστε έτοιμοι να αφομοιώσουμε πλήρως αυτήν την τεχνολογία στη χώρα;

Η Ericsson, πρωτοπόρος όπως πάντα, ξεκίνησε να ενημερώνει την Ελληνική αγορά για το 5G και τα εξαιρετικά ωφέλη που μπορεί να αποφέρει στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, καθώς και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα ήδη από το 2016. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ήδη καταγράψει αρκετές πρωτιές σχετικά με το 5G και στην Ελλάδα, αναφέρω ενδεικτικά κάποιες που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την Cosmote:

Οκτώβριος 2017: Mobile cloud robotics (Industry 4.0) και Cloud balancing robot (URLLC)

Νοέμβριος 2018: η πρώτη ολογραφική συναυλία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου μερικοί από τους μουσικούς ήταν παρόντες μέσω ολογράμματος, εφαρμογή immersive gaming over 5G και ταχύτητες δικτύου 5G μεγαλύτερες από 7Gbps.

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Δεκέμβριος 2018, Δήμος Ζωγράφου: το διαδίκτυο των δεξιοτήτων: αναπαράσταση εξέτασης ασθενούς εξ αποστάσεως με απτική ανατροφοδότηση, ολογραφική κλήση με χρήση τεχνολογίας 5G της Ericsson, ταχύτητες δικτύου 5G μεγαλύτερες των 12 Gbps

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Νοέμβριος 2019: Cloud robotics – Πύργοι του Ανόι. Εικονικοποιημένος έλεγχος μοντέλων βιομηχανικών ρομπότ που επιλύουν το πρόβλημα του Πύργου του Ανόι, μετακινώντας αυτόνομα τα μπλοκς μεταξύ δυνατών θέσεων.

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ως τελευταία μας σχετική επιτυχία, όπως έχει ήδη επικοινωνηθεί δημοσίως, θα ήθελα να αναφέρω ότι πρόσφατα μας εμπιστεύτηκε η Cosmote για την ανάπτυξη του δικτύου της 5G στην Ελλάδα. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει την ανωτερότητα των λύσεων της Ericsson και την τεχνολογική μας υπεροχή.

Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων η χρήση δικτύων νέας γενιάς; Ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιες οι απειλές;

Όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, αναμένεται μια πραγματική επανάσταση σε αυτόν τον τομέα, εφόσον το 5G μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Η Ericsson υπήρξε η πρώτη που σε συνεργασία με την Arthur D. Little υπολόγισε την αξία που μπορεί να αποφέρει η χρήση του 5G για τον ψηφιακό μετασχηματισμό 10 κλάδων της οικονομίας μέχρι το 2030. Παγκοσμίως το νούμερο αυτό ανέρχεται σε 700 δισ. δολάρια, ενώ για την Ελλάδα, υπολογίστηκε στα 5 δισ. δολάρια, όπως είχε παρουσιαστεί από την Ericsson στην Infocom World τον Νοέμβριο του 2019.

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η δυνατότητα να επιβλέπει κανείς εκ του μακρόθεν διαδικασίες που μέχρι πρότινος ήταν αδύνατον, ή να επιτελεί εργασίες που προηγουμένως απαιτούσαν φυσική παρουσία απο την άνεση του γραφείου ή ακόμη ακόμη και του σπιτιού του (π.χ. remote truck driving, remote expert intervention via AR, remote training with haptic feedback κλπ.), είναι ελάχιστα μόλις παραδείγματα από όσα θαυμαστά αναμένεται να καταστούν δυνατά μέσω της χρήσης των απεριόριστων δυνατοτήτων της τεχνολογίας 5G.

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται μια αυξημένη ζήτηση και άνθιση των δικτύων ιδιωτικής χρήσης (private networks) για την αποτελεσματική κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των επιχειρήσεων τόσο για τη διασύνδεση των εργαζομένων και των συνεργατών τους, όσο και τη διασύνδεση συσκευών και αντικειμένων (πχ. παγίων ή κινητών μερών ή μονάδων κλπ.) μιας επιχείρησης, την παρακολούθηση και την αυτοματοποίηση ευαίσθητων ή/και σημαντικών διαδικασιών τους. Οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών με την τεχνογνωσία και την μακρά εμπειρία τους στα δίκτυα, βρίσκονται σε εξαιρετική θέση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να προσφέρουν πραγματικά ανεκτίμητες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις των διαφόρων κλάδων, και τελικά και στη χώρα.

Οι ευκαιρίες επομένως είναι πραγματικά αμέτρητες και για πρώτη ίσως φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το μόνο όριο είναι η φαντασία μας και όχι η τεχνολογία! Θα μπορούσαμε πραγματικά να μιλάμε ώρες γι’ αυτές.

Οι απειλές που βλέπουμε, είναι δύο τύπων:

Αργή υλοποίηση και αργή υιοθέτηση του 5G με δραματικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, επομένως και της χώρας – ανταγωνιστικότητα, προσέλκυση επενδύσεων, οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον.Ασφάλεια. Καθώς το 5G και γενικά τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών καθίστανται πλέον η ραχοκοκκαλιά και το νευρικό σύστημα όλης της παραγωγικής και κοινωνικής δραστηριότητας μιας χώρας, η διασφάλιση της ασφάλειάς τους αναδεικνύεται σε εξαιρετικά κρίσιμο παράγοντα. Επομένως επιβάλλεται η πολιτεία να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα και να υιοθετήσει το συντομότερο όλες εκείνες τις διαδικασίες και τις πολιτικές που θα διασφαλίζουν συνεχώς και στο μέγιστο βαθμό την ασφάλεια των δικτύων 5G, τόσο από τεχνολογικής πλευράς, όσο και από πλευράς εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας όπως ακριβώς ορίζει η Εργαλειοθήκη Ασφαλείας της ΕΕ, την υλοποίηση της οποίας έχουν αναλάβει τα Κράτη-Μέλη.

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Υπάρχουν συγκεκριμένα case studies από την Ericsson τα οποία μπορούμε να αναφέρουμε σχετικά με την εφαρμογή του 5G σε τομείς οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του δικτύου;

Η Ericsson έχει εργαστεί επάνω σε περισσότερα από 50 πιλοτικά και case studies σχετικά με εφαρμογές του 5G σε πολλούς διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους, από την εξορυκτική δραστηριότητα μέχρι τις εξ’ αποστάσεως ιατρικές πράξεις και από την αυτόνομη οδήγηση και το platooning οχημάτων μέχρι την αυτοματοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής και τον ψηφιακό μετασχηματισμό λιμανιών και αεροδρομίων, τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας και κοινής ωφέλειας, την δημόσια ασφάλεια, και πλείστες όσες άλλες εφαρμογές με εκπληκτικά αποτελέσματα και ωφέλη για τους πρωτοπόρους.

Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω το παράδειγμα της παραγωγής BLISK (BLaded dISKs), όπου σε συνεργασία με την MTU Aero, κατασκευάστρια εταιρεία μηχανών για αεροσκάφη τύπου jet, και το ερευνητικό Ινστιτούτο Fraunhofer IPT στην Γερμανία καταφέραμε να επιβλέψουμε για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο μια χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία παραγωγής ενός μεταλλικού εξαρτήματος υψηλής ακριβείας. Η διαδικασία αυτή, προηγουμένως ήταν αδύνατο να ελεγχθεί κατά τη διάρκεια κατασκευής του BLISK, με αποτέλεσμα υψηλά κόστη επανεπεξεργασίας ή απόρριψης ελαττωματικών προϊόντων, μεγάλους χρόνους παραγωγής, αλλά και αυξημένες εκπομπές CO2 κατά την χρήση των δίσκων σε τουρμπίνες μηχανών αεροσκαφών.

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Keywords
ericsson, ελλαδα, σχεδια, ericsson, κυπρος, network, software, edge, logistics, ιουνίου, κορεα, ηπα, mobile, cloud, cosmote, world, expert, εταιρεία, jet, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κοινωνια, αποτελεσματα, δυνατα, υιοθετηση, χωρες, γερμανια, εθνικη, ηπα, κινα, κυπρου, μαλτα, οικονομια, φυσικη, edge, αγορα, γεωργια, γινονται, δυνατοτητα, δημος, διαδικτυο, δικτυο, δικτυα, ευκαιρια, ειπε, ενεργεια, επιτυχια, εταιρεία, ετος, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωη, ζωγραφου, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, υπολογιστες, ισχυει, λειτουργια, μειωση, νοημοσυνη, παντα, οδηγηση, οντας, οχηματων, περιβαλλον, πηγη, πολιτεια, ρυθμοι, ρομποτ, συγκεκριμενα, υλοποιηση, φαντασια, φορα, ψηφιακο, ωρες, αδυνατο, αγορες, ασφαλεια, mobile, cloud, εφαρμογη, εξυπνα, εκπομπες, network, χωρα, ιουνίου, jet, κληση, logistics, software, υπεροχη, world, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα