«Γκρίνια» μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τη μείωση φυσικού αερίου – Διχάζει το σχέδιο της Κομισιόν

11:36 22/7/2022 - Πηγή: Fortune

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την πρόταση και την επικείμενη χειμερινή κρίση φυσικού αερίου όταν συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη, αλλά μέχρι εκείνο το σημείο, η πρόταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για κόφτη στο φυσικό αέριο θα μπορούσε ήδη να είναι μια χαμένη υπόθεση.

Η Γερμανία πιέζει για επιβολή μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου , αλλά ήδη τα όχι από Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία… και Πολωνία, φέρνει κόντρες.

Τρεις

διπλωμάτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετές ψήφοι για την ψήφιση των νέων κανόνων, σύμφωνα με το Politico. Η έγκριση απαιτεί ειδική πλειοψηφία — 15 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Δεν επιτρέπονται μεμονωμένα βέτο βάσει της αμφιλεγόμενης διαδικασίας έκτακτης ανάγκης.

Οι γεωγραφικές διαφορές, Βορρά-Νότου δεν είναι κάτι νέο στο κλειστό κλαμπ των Βρυξελλών, αναφέρει σχόλιο στο Politico. Αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαμάχες για οικονομικά σωσίβια στις χώρες του Νότου, τα οποία αρνούνταν να προσφέρουν χωρίς ανταλλάγματα λιτότητας σκανδιναβικές και βορειοδυτικές, αυτή τη φορά είναι η νότια περιφέρεια της ΕΕ -με πρόσβαση σε φυσικό αέριο εκτός ρωσικής παροχής- που είναι απρόθυμη να ρίξει σανίδα σωτηρίας στη Γερμανία.

Στην Κομισιόν που προτείνει στα κράτη-μέλη οριζόντιο κόφτη 15% στην κατανάλωση φυσιού αερίου, η Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες τρομάζουν στην ιδέα του χειμώνα με κομμένο φυσικό αέριο από τον Πούτιν στο πλαίσιο αντίμετρων για τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Οι διαφωνίες είναι άλλωστε το σύνηθες φαινόμενο στην Ευρωπαϊκή Ενωσης, όπως στην κρίση του ευρώ που επικράτησε η λογική ο «σώζων εαυτόν σωθήτω», έτσι και τώρα στην κρίση της ενέργειας, στο όνομα της «αλληλεγγύης».

«Αυτό είναι πράγματι Mission Impossible – ακόμη και ο Τομ Κρουζ δεν μπόρεσε να το καταφέρει τώρα», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ από μια χώρα υπέρ του μέτρου.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ επέκρινε την Πέμπτη τις χώρες που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

«Πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια στην Ευρώπη, και πάνω από όλα φυσικό αέριο», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου. «Και αυτό σημαίνει επίσης ότι οι χώρες που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις μειώσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πρέπει να βοηθήσουν άλλες χώρες. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Πολλοί διαφωνούν, κυρίως στην Αθήνα — η οποία έχει πικρές αναμνήσεις από την απαίτηση οικονομικής αλληλεγγύης από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του 2015, αναφέρει το Politico.

«Ας υποθέσουμε ότι μειώνουμε [τη χρήση φυσικού αερίου] κατά 15%, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάει περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία. Δεν σημαίνει ότι υπάρχουν άδειοι αγωγοί που θα μπορούσαν να γεμίσουν», δήλωσε την Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο τοπικό ραδιόφωνο. . «Είναι περίεργο πώς η Επιτροπή έκανε αυτή την ανακοίνωση χωρίς σοβαρές διαβουλεύσεις».

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Τερέζα Ριμπέρα κατήγγειλε το σχέδιο των Βρυξελλών: «Ούτε το πιο αποτελεσματικό, ούτε το πιο δίκαιο».

To άρθρο «Γκρίνια» μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τη μείωση φυσικού αερίου – Διχάζει το σχέδιο της Κομισιόν δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα