Η αναθεώρηση του χρέους στενεύει τα περιθώρια για μέτρα στήριξης και μειώσεις φόρων

Τάσος Δασόπουλος

Η πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ με έτος βάσης το 2015 από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία μείωσε το ΑΕΠ των ετών 2018 και 2019 κατά 4 δισ. ευρώ αυξάνοντας το χρέος κατά 4% του ΑΕΠ, θα ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση του κορωνοϊού.

Μετά όμως το

ξέσπασμα της πανδημίας με τις ανάγκες για μέτρα στήριξης να είναι πιεστικές και το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι στην αρχή του, η αναδρομική αυτή αύξηση του χρέους απειλεί μετά το τέλος της περιπέτειας του κορωνοϊού να επιστρέψει την χώρα στην σκληρή δημοσιονομική εποπτεία που είχαμε ως το 2018.

Ως γνωστόν, για φέτος και για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, τόσο η Ελλάδα όσο και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ καλύπτονται στο να αυξήσουν τις δαπάνες τους για θέματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον κορωνοϊό από την αναστολή των δημοσιονομικών στόχων που έχει αποφασιστεί από τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της πανδημίας τόσο πλησιάζει και ο χρόνος που τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιστρέψουν σε ορθή δημοσιονομική πορεία μειώνοντας ελλείμματα και χρέος.

Μέχρι στιγμής το δημόσιο έχει δημιουργήσει νέο χρέος ύψους 12 δισεκ. ευρώ (έστω και με πολύ χαμηλά επιτόκια) για να ενισχύσει ταμειακά διαθέσιμα και να καλύπτει ανάγκες που δημιουργεί υγειονομική κρίση. Από το ποσό του νέου δανεισμού ένα μέρος μόνο μπορεί να αναπληρωθεί με κοινοτικά κονδύλια ενώ τα υπόλοιπα μένουν στο χρέος. Μάλιστα υπάρχουν και πρωτοβουλίες που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση όπως το SURE που προορίζεται για την στήριξη της απασχόλησης τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω δανείων που θα πρέπει να επιστραφούν.

Οι κίνδυνοι

Με βάση όλα αυτά όπως είπε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης θα πρέπει να είμαστε συνετοί με την διαχείριση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι και η μεγάλη ελπίδα για την ανάκαμψη της τάξης του 7,5% του ΑΕΠ που δηλώνεται στον προϋπολογισμό για το 2021.

Στο μεταξύ βέβαια θα πρέπει τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων τα οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατά με χρήματα που δίνονται από κοινοτικές πρωτοβουλίες που καλύπτουν ανάγκες του κορωνοϊού .

Η λογική αυτή σταμάτησε κάθε σκέψη για ένα έκτακτο βοήθημα με την μορφή «μερίσματος» για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα πάρουν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις.

Ένας δύσκολος σταθμός που θα πρέπει να περάσει πριν το τέλος του χρόνου το ΥΠΟΙΚ, είναι η επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα κάνει πριν το τέλος του χρόνου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ακόμη και αν δεν αναιρέσει την έκθεση του Μαρτίου με την οποία χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος βιώσιμο θα ενσωματώνει την αναθεώρηση το ΕΛΣΤΑΤ και τις παρατηρήσεις του για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Μια από τις λύσεις αναμένεται να είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην εποπτεία της ενισχυμένης εποπτείας η οποία ανεστάλη μεν αλλά απειλεί να επανέλθει μετά το 2022 όταν αναμένεται να έχουμε πια πίσω μας την υγειονομική κρίση.

Με αυτά τα δεδομένα, τους περιορισμούς για μέτρα στήριξης που τίθενται για το 2020 θα ακολουθήσουν ανάλογες δυσκολίες για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2022 και μετά.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα