Η Χριστίνα Αχτύπη στο Archisearch Talks: «Ο πελάτης είναι συνδημιουργός του έργου μας»

19:36 26/5/2020 - Πηγή: Fortune

Στα πλαίσια της νέας δράσης του Archisearch, τα Archisearch Portfolio Reviews και του Archisearch Career Days που θα ακολουθήσει, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 8η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast

Charts του Spotify.

Καλεσμένη του Σαββάτου στα Archisearch Talks ήταν η Χριστίνα Αχτύπη, αρχιτέκτονας και μέλος του γραφείου Divercity Architects, με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο, το οποίο έχει κερδίσει διαγωνισμό για ξενοδοχείο στον ισθμό της Κορίνθου, ενώ σήμερα είναι ένα διεθνές γραφείο. Αυτή τη στιγμή, σχεδιάζουν ένα κτίριο γραφείων στην Αθήνα, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Κατάρ, ενώ παράλληλα ολοκληρώνουν την κατασκευή του ξενοδοχείου W στην Πορτογαλία, και ενός ακόμη residential complex στην Αίγυπτο.

Για τον τρόπο λειτουργίας και τη σχεδιαστική διαδικασία του γραφείου, 15 ετών πλέον,  σημειώνει: «Σήμερα είμαστε μια ομάδα 25 αρχιτεκτόνων. Η θέση μας είναι να συνδιαμορφώνουμε το νέο από το κέντρο των εξελίξεων. Λόγω της διπλής μας παρουσίας, και των έργων μας διεθνώς, έχουμε ένα δίκτυο συνεργατών που είναι εξειδικευμένοι σε διαφορετικούς τομείς. Παράλληλα θεωρούμε ότι ο πελάτης είναι συνδημιουργός του έργου μας».

Θεωρεί πρόκληση τη γεφύρωση και το συνδυασμό της Αθήνας και του Λονδίνου, και όπως επισημαίνει: « Προσπαθούμε να δουλεύουμε σα μια ομάδα όπου ο καθένας μας συνεισφέρει, ανάλογα με την προσωπικότητα και τις εμπειρίες του». Η ίδια τα τελευταία χρόνια εδρεύει στο Λονδίνο και η εμπειρία της είναι πως: «Υπάρχουν ευκαιρίες, υπάρχουν όμως και ευθύνες, προκλήσεις, απαιτήσεις. Είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός  που έχεις να αντιμετωπίσεις».

Για τη σημερινή συνθήκη της πανδημίας, και τον τρόπο που ενδέχεται να επηρεάσει το σχεδιασμό, όσον αφορά τα ξενοδοχεία, πιστεύει πως: «Αυτό που θα είναι το νέο exclusive στον τουρισμό, είναι να έχουμε εμπειρίες οι οποίες δε θα έχουν να κάνουν μόνο με το κτίριο, αλλά με ό,τι στήνεται γύρω από αυτό, όπως το τοπίο, το design, το service».

Μοιράστηκε την εμπειρία της από το EMΠ και την Bartlett, όπου πραγματοποίησε τις σπουδές της: «Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους. Το καθοριστικό για εμένα στην Bartlett, ήταν πόσο ανοιχτή είναι η σχολή σε πειραματισμούς. Αυτό όμως, έπρεπε να εξηγηθεί, να καταλήξει σε κάτι μετρήσιμο, να παράγει χώρο. Μας παρότρυναν να καταλάβουμε τα υλικά με τα οποία δουλεύουμε. Τέλος, πολύ σημαντικό, ήταν οι συνεχείς παρουσιάσεις που κάναμε κατά τη διάρκεια του έτους». Στο υπάρχον μοντέλο του Ελληνικού Πολυτεχνείου θα συμπλήρωνε: «Συνεργασίες από άλλους τομείς. Να έρχεσαι σε επαφή με την επαγγελματική διάσταση της αρχιτεκτονικής, την αρχιτεκτονική ως κατασκευή. Αφού κατανοήσεις, μπορείς να προτείνεις κάτι διαφορετικό και καινοτόμο».

Στο δίλημμα των νέων αρχιτεκτόνων αν είναι προτιμότερο να εργαστούν σε μικρό ή μεγάλο γραφείο, απαντά: «Αυτό είναι πολύ προσωπική απόφαση. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη των μικρών γραφείων, όπου καλείσαι να ανταπεξέλθεις σε διαφορετικά tasks, αυτό σου δίνει ευκαιρίες εξέλιξης, μπορεί όμως και να σε στρεσάρει αρκετά». Ενώ αυτό που θεωρεί πιο σημαντικό σε ένα portfolio είναι: «πώς η ιδέα σε κάθε έργο μπορεί να μετασχηματιστεί σε νόημα και να παραγάγει χώρο».

Τέλος η συμβουλή της προς τους νέους αρχιτέκτονες είναι: «Τα νέα παιδιά δεν πρέπει να απογοητεύονται. Πρέπει να προσπαθούν, να διεκδικούν πράγματα στη ζωή, σε συνδυασμό με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή. Να προσπαθούν να βρουν ευκαιρίες, να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις ιδέες τους ξεκάθαρα σε όποιο βήμα βρίσκονται».

Ακούστε το podcast με τη Χριστίνα Αχτύπη εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα