Η επιχειρηματική έκπληξη της ΒΕΝΕΤΗΣ στον κλάδο της εστίασης

Σε επέκταση των δραστηριοτήτων της στο χώρο της εστίασης προχωρά η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ λανσάροντας το νέο concept καταστήματος VENETI GREAT στο ιστορικό κτήριο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ στην Ομόνοια. Η εταιρεία, που παραδοσιακά δραστηριοποιείται στο χώρο της αρτοποιείας και της ζαχαροπλαστικής, δημιουργεί ένα πρότυπο εστιατόριο ταχείας εστίασης με υψηλής ποιότητας γεύσεις, δίνοντας αυτή τη φορά ζωή στο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ του Έρνστ Τσίλερ, στην πλατεία Ομονοίας 18.

Μετά

το ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ΝΕΟΝ που από το 2013 συνέβαλε στην αναζωπύρωση της επιχειρηματικής κίνησης της περιοχής, η εταιρεία παραμένει συνεπής στη στρατηγική της απόφαση να επενδύει στην αναστήλωση, συντήρηση και λειτουργία ιστορικών κτηρίων υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας  στο κέντρο της Αθήνας.

«Έχουμε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο project από το 2006. Καταφέραμε να ανοίξουμε το κατάστημα για λίγες εβδομάδες το 2020 αλλά δυστυχώς έκλεισε λόγω COVID. Είναι ένα concept καταστήματος το οποίο βασίζεται στην γρήγορη, ποιοτική, ελληνική κουζίνα και θα θέλαμε να το επεκτείνουμε και σε άλλες αγορές του εξωτερικού» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ, κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, συμπληρώνοντας πως τα βήματα της εταιρείας είναι παγωμένα εξαιτίας της πανδημίας, όμως η διοίκηση συνεχίζει να εξετάζει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Μιλώντας για το ΒΕΝΕΤΗ ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ τόνισε πως όταν η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει στο συγκεκριμένο κατάστημα, το σημείο θεωρούνταν τότε ως η πιο ισχυρή εμπορική γωνία, ενώ σήμερα έχει πέσει στη θέση 30. Η περιοχή έχει υποβαθμιστεί και όσοι δούλευαν σε γραφεία εταιρειών έχουν πια φύγει. Πρόσθεσε πως η ανάκαμψη και η εμπορική αναζωογόνηση του κέντρου θα έρθει μόνο από ξένες επενδύσεις, καθώς και από τη δημιουργία ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης ξένων τουριστών.

«Έπρεπε να ενισχύσουμε την υποδομή του κτηρίου, το οποίο είναι τοιχογραφημένο από τον Τσίλερ και η ζωγραφική του εμπνευσμένη από την Πομπηία. Στο παρελθόν ήταν το μέρος όπου σύχναζαν προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, όπως, ο Τέλλος Άγρας, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης κ.α. Δυστυχώς, μετά  τη δεκαετία του 50 το κτήριο παράκμασε».

Αποκάλυψε μάλιστα πως έχουν γίνει δυο φορές απόπειρες να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά δεν ευοδώθηκαν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιωτη, εξακολουθεί να είναι το οικονομικό και ο παράγοντας δημόσιες υπηρεσίες.

Από το 2006 έχουμε δαπανήσει 5,5 εκατ. ευρώ

«Έχουμε δαπανήσει 3 εκατ ευρώ και αλλά 2,5 εκατ ευρώ σε μίσθωμα τα τελευταία 15 χρόνια. Στα αρχικά μας σχέδια ήταν το concept να εφαρμοστεί σε ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Αγγλία. Στην περίπτωση της Αγγλίας, ενώ περιμέναμε ότι η έξοδος της από την ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν στην αγορά οι τιμές ακινήτων, στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί κατά 20% κάτι που αλλάζει τα πλάνα μας στη συγκεκριμένη αγορά».

Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα ο τζίρος το 2020 ήταν μειωμένος κατά 24% με το ποσοστό να έχει μειωθεί πλέον στο 16% χάρη στις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν σε κάποια καταστήματα και απέδωσαν καρπούς. Την ίδια στιγμή, τα προϊόντα Βενέτης family μπήκαν σε σούπερ και mini market και ξεκίνησαν και οι εξαγωγές, ενώ το επόμενο Σάββατο κάνει ντεμπούτο και το ΒΕΝΕΤΗΣ GO στο Μοναστηράκι.

«Περιορίσαμε μόλις το 8%, άρα η πτώση παραμένει στο -16% αλλά η εκτίμηση είναι ότι η χρονιά θα κλείσει στο +11%. Η εστίαση είναι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο από όλους. Οι πιέσεις που δεχόμαστε οι επιχειρήσεις είναι μεγάλες. Η ενέργεια έχει ανεβεί 200%-300% και οι πρώτες ύλες κατά 40%. Ταυτόχρονα ο καταναλωτής στην Ελλάδα είναι αδύναμος καταναλωτής. Μπαίνει μέσα σε ένα κατάστημα και ψωνίζει ελάχιστα. Το κέντρο υποφέρει, έχει τεράστιο πρόβλημα, αλλά κρατάμε τα καταστήματα μας για να μη γίνουν σκελετοί. Είμαστε μια ελληνική οικογενειακή εταιρεία και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Έχουμε αποφασίσει ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα απορροφήσουμε πλήρως τις ανατιμήσεις» δήλωσε ο κ. Μονεμβασιώτης.

Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε, όπου κρίθηκε αναγκαίο, να αλλάξουν ακόμη και οι συνεργαζόμενοι προμηθευτές. Ακολουθήθηκε τακτική φρένου και αναδιαπραγμάτευσης, ενώ διευκρινίστηκε πως όταν το επιπλέον κόστος μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή θα είναι της τάξης του 5%-7%.

Το Jackson’s Hall, η Εθνική Πινακοθήκη και η εκτόξευση της τιμής του καφέ

Ερωτηθείς αναφορικά με την επένδυση στο Κολωνάκι, το πρώην Jackson’s Hall, υπολογίζεται ότι θα ανοίξει στο ευρύ κοινό λίγο πριν το Πάσχα. Στα δε νέα καταστήματα που θα προσθέτουν προσεχώς στο δίκτυο είναι ένα στο Περιστέρι, ένα στην Κηφισιά και ένα στον Βόλο.

« Όλα τα νέα σημεία αφορούν μαγαζιά στα οποία έχει συμμετοχή η ΒΕΝΕΤΗΣ. Έχουμε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και χρηματοδοτούμε τις επενδύσεις μας μέσα από τα κέρδη μας».

Δίνοντας μια γεύση για τα concepts που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα θα είναι τα εξής: καφέ σε συνεργασία με το tailor made, ψηφιακή πλατφόρμα παράδοσης προϊόντων, τα καταστήματα Pizza Mia και το Jackson Βurgers.

«Μια ακόμη θετική εξέλιξη είναι ότι πήραμε το κυλικείο στην Eθνική Πινακοθήκη και περιμένουμε να ξεπεραστούν κάποια σοβαρά προβλήματα για να προχωρήσουμε και στη δημιουργία του αντίστοιχου εστιατορίου. Πληρώσαμε υψηλό τίμημα για να βγει το project».

Κλείνοντας την ομιλία του, παρέθεσε ένα σχόλιο για τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στον χώρο της εστίασης, μιας και το πλαστικό θα αποκατασταθεί σταδιακά με εναλλακτικές συσκευασίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως « η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει κατακόρυφα την τιμή του καφέ από το 1,80 ευρώ που είναι σήμερα, στα 2,70 ευρώ.

To άρθρο Η επιχειρηματική έκπληξη της ΒΕΝΕΤΗΣ στον κλάδο της εστίασης δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα