Η Ευρώπη αναζητά συναίνεση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – ενώ το κόστος διαβίωσης αυξάνεται ραγδαία

08:43 3/5/2022 - Πηγή: Fortune

του Christiaan Hetzner

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την πέμπτη δέσμη οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και η πολιτική πίεση αυξάνεται για να προχωρήσει επιτέλους στον επόμενο γύρο.

Αφότου οι αρχές ανακοίνωσαν στις αρχές Απριλίου μια τετράμηνη κλιμακωτή απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ετησίως, οι Βρυξέλλες προσπαθούν τώρα να στήσουν ένα εμπάργκο

αργού πετρελαίου για να αποδυναμώσουν περαιτέρω την ικανότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν να διεξάγει πόλεμο.

Ωστόσο, μια μικρή μειοψηφία χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σλοβακίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, έχουν δεύτερες σκέψεις και διερωτώνται μήπως ένας άλλος γύρος κυρώσεων που στοχεύει στον ενεργειακό τομέα μπορεί τελικά να αποδειχθεί αντιπαραγωγικός, καθώς ο πόλεμος επιδεινώνει την κρίση του κόστους διαβίωσης για τους Ευρωπαίους.

«Η ενέργεια είναι σημαντικά πιο ακριβή από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και οι κυβερνήσεις μας ανησυχούν πολύ για το πώς θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», παραδέχτηκε την περασμένη Πέμπτη η επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Kadri Simson.

Εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους της ενέργειας κατά 38%, η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τη δική της κρίση στασιμοπληθωρισμού. Η συνολική οικονομική παραγωγή των χωρών της Ευρωζώνης επεκτάθηκε με ρυθμό 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με καταιγιστικούς ρυθμούς – 7,5% τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ορισμένοι κομβικοί δείκτες, όπως ο δείκτης διευθυντών προμηθειών, κινούνται ήδη οριακά. Τη Δευτέρα, οι οικονομολόγοι της εταιρείας ερευνών αγοράς IHS Markit ανέφεραν ότι η δραστηριότητα τον Απρίλιο στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης επεκτάθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα αν θα επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας πιθανότατα θα ανέβουν περαιτέρω, με αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να κερδίζει περισσότερα χρήματα ανά βαρέλι, ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα υποστούν περαιτέρω πλήγμα στην ανάκαμψη μετά τον Covid.

Πιθανότατα όλο αυτό δεν θα σταματήσει ούτε στα σύνορα της Ευρώπης. Ένα εμπάργκο θα μπορούσε επίσης να σημαίνει υψηλότερες τιμές καυσίμων για τους Αμερικανούς, καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με τον πληθωρισμό να είναι από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Η οικονομία της συρρικνώθηκε ακόμη και το πρώτο τρίμηνο.

«Σε αυτή την πρώιμη φάση των κυρώσεων και του εμπάργκο, η Ρωσία θα επωφεληθεί, καθώς οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν ότι τα φορολογικά έσοδα είναι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η ανώτερη αναλύτρια της Rystad Energy, Daria Melnik, σε ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα.

To άρθρο Η Ευρώπη αναζητά συναίνεση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – ενώ το κόστος διαβίωσης αυξάνεται ραγδαία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα