Η εξαγορά της Arm από την Nvidia δημιουργεί μια εταιρεία-μεγαθήριο στην τεχνητή νοημοσύνη

18:12 15/9/2020 - Πηγή: Fortune

του Jeremy Kahn

Ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μικροτσίπ Nvidia, δικαιολόγησε την απόφασή του να αγοράσει την εταιρεία σχεδιασμού ημιαγωγών Arm από την ιαπωνική SoftBank ως ζήτημα εστίασης στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο ισχυρή τεχνολογική δύναμη της εποχής μας», δήλωσε ο Huang σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα και με την εξαγορά της Arm για 40 δισεκατομμύρια

δολάρια «μαζί θα δημιουργήσουμε την κορυφαία εταιρεία υπολογιστών στον κόσμο για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης».

Νωρίτερα φέτος, η Nvidia ξεπέρασε σε εταιρική αξία την Intel και έγινε ο πιο πολύτιμος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο.

Η εταιρεία κατασκευάζει ένα εξειδικευμένο είδος τσιπ υπολογιστών γνωστό ως γραφικές μονάδες επεξεργασίας, GPU. Αυτά τα τσιπ είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να χειρίζονται τους μεγάλους όγκους δεδομένων που πρέπει να επεξεργαστούν για κινούμενες εικόνες – καθιστώντας τα το στάνταρ είδος τσιπ για χρήση σε παιχνίδια στον υπολογιστή και για σχεδιασμό με υπολογιστή.

Αλλά αυτή η ικανότητα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων τα έχει καταστήσει επίσης ιδανικά για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Οι GPU της εταιρείας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 97% της υπολογιστικής υποδομής ειδικά για τεχνητή νοημοσύνη που προσφέρεται από μεγάλους παρόχους υπηρεσιών cloud, όπως η AWS της Amazon και η Azure της Microsoft, σύμφωνα με έκθεση του περασμένου έτους από την ερευνητική εταιρεία Liftr Cloud Insights.

Τα έσοδα της Nvidia που σχετίζονται με κέντρα δεδομένων ξεπέρασαν τις πωλήσεις που σχετίζονται με ηλεκτρονικά παιχνίδια για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας τα 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Arm, η οποία εδρεύει στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, έχει κυριαρχήσει εδώ και καιρό στην αγορά των τσιπ υπολογιστών που τροφοδοτούν τα «έξυπνα» τηλέφωνα παγκοσμίως, με τα σχέδιά της να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της αγοράς. Είναι επίσης πρωτοπόρος στο σχεδιασμό μικρών τσιπ χαμηλής κατανάλωσης που επιτρέπουν την ενσωμάτωση έξυπνων αισθητήρων σχεδόν στα πάντα, από αυτοκίνητα μέχρι τοστιέρες.

Σε αντίθεση με την Nvidia, η Arm δεν είναι κατασκευαστής τσιπ. Απλώς σχεδιάζει μικροτσίπ και στη συνέχεια αδειοδοτεί αυτά τα σχέδια σε κατασκευαστές ημιαγωγών έναντι αμοιβής, εισπράττοντας δικαιώματα κάθε φορά που αυτά τα μικροτσίπ πωλούνται σε τελικούς πελάτες. Είναι ένα εξαιρετικό επιχειρηματικό μοντέλο με υψηλό κέρδος. Και ένας από τους λόγους για τους οποίους λειτούργησε τόσο καλά για την Arm στο παρελθόν είναι ότι η εταιρεία ήταν ανεξάρτητη, επιτρέποντάς της να πουλάει τόσο στην Apple όσο και στη Samsung, καθώς και στην Intel και την AMD, οι οποίες επίσης σχεδιάζουν τα δικά τους τσιπ.

Η αγορά της Arm από την Nvidia βάζει την εταιρεία σε πλεονεκτική θέση για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης – αλλά ίσως όχι για πολύ. Ήδη αρκετοί τελικοί χρήστες, κυρίως η Google και η Tesla, έχουν δημιουργήσει τα δικά τους τσιπ ειδικά για τεχνητή νοημοσύνη που είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν σε νευρωνικά δίκτυα –  ένα είδος λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε γενικές γραμμές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες – πιο αποτελεσματικά από τα GPU της Nvidia.

Keywords
Τυχαία Θέματα