Η Ιταλία ανοίγει τα σύνορα στους τουρίστες μετά από τρεις μήνες lockdown- Καταστροφικές οι συνέπειες στον τουρισμό

13:48 3/6/2020 - Πηγή: Fortune

Η Ιταλία ανοίγει και πάλι σήμερα τα σύνορά της στους Ευρωπαίους τουρίστες, έναν μήνα μετά τη σταδιακή επανάληψη της δραστηριότητας στη χώρα, η οποία ελπίζει καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι να σώσει την τουριστική βιομηχανία της, έναν τομέα κλειδί της οικονομίας της που έχει υπονομευθεί από την πανδημία.

Οι γόνδολες μπορούν να πλέουν και πάλι στα κανάλια της Βενετίας, οι ερωτευμένοι να παίζουν «τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» στο μπαλκόνι της Βερόνας και, από τη Δευτέρα, το Κολοσσαίο της Ρώμης και

τα Μουσεία του Βατικανού να υποδέχονται και πάλι τους επισκέπτες.

Όμως οι τουριστικές τοποθεσίες, όπως και οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες, εκφράζουν φόβους ότι οι τουρίστες δεν θα είναι φέτος στο ραντεβού στην Ιταλία, μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και όπου ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.500 ανθρώπους, με τη Λομβαρδία στον βορρά να αποτελεί το ευρωπαϊκό επίκεντρο της επιδημίας.

Η κυβέρνηση επιτρέπει επίσης από σήμερα την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των περιφερειών, όμως η απαγόρευση των μεγάλων συγκεντρώσεων και η υποχρέωση της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα δημόσια μέσα μεταφοράς παραμένουν.

Εσωτερικά σύνορα

Οι αντιρρήσεις πολλών περιφερειών του Νότου (στις οποίες έχουν καταγραφεί λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού) τελικά κάμφθηκαν με την δυνατότητα καταγραφής των «εγχώριων τουριστών» και εργαζομένων που φθάνουν από τις βόρειες περιοχές της χώρας. Αρχικά η Σαρδηνία, η Σικελία και η Καμπανία είχαν ζητήσει την υιοθέτηση «υγειονομικού διαβατηρίου», αλλά η κυβέρνηση Κόντε απάντησε ότι η έγκρισή του θα παραβίαζε την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία της προσωπικής ζωής των πολιτών.

«Η σημερινή είναι μια σημαντική κατάκτηση. Τα καταφέραμε, με την θυσία όλων, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα θύματα, και τους γιατρούς και νοσοκόμους οι οποίοι εργάστηκαν με εντυπωσιακό, απίστευτο τρόπο», τόνισε ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για περιφερειακά θέματα, Φραντσέσκο Μπότσια.

Από σήμερα, κατά συνέπεια, ξεκινά η λεγόμενη «φάση τρία»: παραμένει υποχρεωτική η τήρηση απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου σε καφέ και εστιατόρια, οκτώ μέτρων στις οργανωμένες παραλίες, ανάμεσα στην μια ομπρέλα θαλάσσης και στην άλλη, ενώ στους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

Όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα αποδειχθεί βασικής σημασίας η ικανότητα των διαφόρων περιφερειών της χώρας να εντοπίζουν άμεσα τυχόν νέες εστίες μετάδοσης του ιού και τα νέα κρούσματα. Στα τραίνα υψηλής ταχύτητας που συνδέουν τον Βορρά με τον Νότο της χώρας, υπεύθυνοι θερμομετρούν τους επιβάτες. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες δημιουργήθηκαν ουρές στους αυτοκινητόδρομους και στα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

«Το άνοιγμα όλης της χώρας μας επιτρέπει να δείξουμε στα ξένα κράτη μια ενωμένη και συμπαγή Ιταλία, στο εσωτερικό της οποίας μπορεί κανείς να κινηθεί πλέον ελεύθερα» τόνισε, μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Θερμό σημείο»

Την Κυριακή, ένας διάσημος γιατρός, ο Αλμπέρτο Ζανγκρίλο, προκάλεσε πολεμική υποστηρίζοντας πως ο ιός έχει εξαφανισθεί και πως είναι καιρός να πάψει η ανώφελη «τρομοκράτηση» του πληθυσμού. Άλλοι επιστήμονες και οι αρχές αντέδρασαν και μερικοί προειδοποίησαν να μην επιτραπούν πρόωρα τα ταξίδια μεταξύ των περιφερειών της χώρας και από το εξωτερικό.

Η υγειονομική κρίση «δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε εξάλλου χθες, Τρίτη, ημέρα εθνικής γιορτής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο «της ενότητας» της χώρας του απέναντι «στον αόρατο εχθρό».

Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κοντόνιο, κωμόπολη της Λομβαρδίας όπου στα μέσα Φεβρουαρίου εμφανίσθηκε ο ιός στην Ιταλία, ο Ματαρέλα κάλεσε τη χώρα να προχωρήσει και πάλι, ενισχυμένη από «την αλληλεγγύη και το θάρρος» που επέδειξε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Οι διεθνείς πτήσεις πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα μόνο σε τρεις μεγάλες πόλεις –το Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Νάπολη– και η κυβέρνηση εκφράζει φόβους πως αυτοί που έρχονται συνήθως στην Ιταλία από τις γειτονικές χώρες με αυτοκίνητο, τρένο ή φέρι-μποτ μπορεί να επιλέξουν άλλους προορισμούς.

Η Ελβετία προειδοποίησε πως οι πολίτες της, που θα μεταβαίνουν στην Ιταλία από σήμερα, θα υποβάλλονται κατά την επιστροφή τους σε «υγειονομικά μέτρα». Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, αλλά όχι και με την Ιταλία.

Στις 15 Ιουνίου, η Αυστρία θα άρει τους περιορισμούς της με τη Γερμανία, την Ελβετία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, όμως και αυτή όχι με την Ιταλία, την οποία ο αυστριακός υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «θερμό σημείο».

Αυτά τα μέτρα έναντι συγκεκριμένα της Ιταλίας ώθησαν τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο να προειδοποιήσει τις χώρες να μην μεταχειρίζονται τη χώρα του «σαν λεπρό».

Καταστροφικό αποτέλεσμα

Ο Ντι Μάιο ανακοίνωσε πως στο τέλος της εβδομάδας θα μεταβεί στη Γερμανία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα για να τις πείσει πως η Ιταλία είναι μια χώρα ασφαλής για τους τουρίστες. Σήμερα πρόκειται να υποδεχθεί τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ιταλία προερχόμενοι από την Ευρώπη δεν θα είναι υποχρεωμένοι να απομονώνονται, εκτός αν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε άλλη ήπειρο.

Τα μέτρα του lockdown είχαν καταστροφικό αποτέλεσμα στον τομέα του τουρισμού, που στην Ιταλία αντιπροσωπεύει περίπου το 13% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Τα εστιατόρια, τα καφέ και οι παραθεριστικές εγκαταστάσεις άνοιξαν σιγά-σιγά και πάλι στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, αν και η κυβέρνηση δήλωσε πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να επιβάλλει τοπικά lockdown σε περίπτωση αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Όμως μόνο 40 από τα 1.200 ξενοδοχεία της Ρώμης έχουν ανοίξει και πάλι, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Corriere della Sera, και μόνο 12 στο Μιλάνο, καθώς οι ιδιοκτήτες τους εκτιμούν πως κοστίζει υπερβολικά ακριβά να τα ανοίξουν, αν πρόκειται να μείνουν άδεια.

Η εθνική υπηρεσία τουρισμού δήλωσε πως περίπου 40% των Ιταλών πηγαίνουν συνήθως στο εξωτερικό για τις διακοπές τους, όμως μπορεί φέτος να αποφασίσουν να περάσουν τις διακοπές στη χώρα τους, κάτι που θα βοηθούσε τις τοπικές επιχειρήσεις.

Αυτό πάντως δεν παρηγορεί τα μεγάλα μουσεία και τουριστικά αξιοθέατα όπως ο Πύργος της Πίζας, η Πομπηία ή η Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλορεντίας, που άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους τις τελευταίες ημέρες, αλλά εξακολουθούν να περιμένουν την επιστροφή των ξένων επισκεπτών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα