Η μεγάλη ελπίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βασίζεται στον κλάδο του big tech

15:30 3/10/2020 - Πηγή: Fortune

της Nicole Goodkind

Το Fortune μίλησε με τον επικεφαλής πληροφοριών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Bernardo Mariano Jr., στη virtual εκδοχή της συνόδου Παγκόσμιας Μεταποίησης και Εκβιομηχάνισης (Global Manufacturing and Industrialisation Summit). Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η τρέχουσα κρίση και πώς διαφαίνεται το μέλλον της παγκόσμιας υγείας μετά την πανδημία.

Τι υπογραμμίζει αυτή η πανδημία σχετικά με την ανάγκη των εθνών να συνεργαστούν διασυνοριακά για να αποτρέψουν την εξάπλωση του COVID-19 και άλλων ασθενειών;

Bernardo Mariano Jr.:

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης είναι παραδοσιακά κατακερματισμένος, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτή η πανδημία υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα καλύτερο διαλειτουργικό οικοσύστημα, καταδεικνύει την ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των χωρών και δείχνει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον ψηφιακά μετασχηματισμένο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιήσουμε πραγματικά την τεχνολογία. Σκεφτείτε την υγεία και την τηλεϊατρική. Τι εμποδίζει τις χώρες να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν την τηλεϊατρική σήμερα; Δεν είναι η έλλειψη τεχνολογίας.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να βοηθήσουμε στη μόχλευση της διασυνοριακής τηλεϊατρικής;

Ο ιδιωτικός τομέας, ο δημόσιος τομέας, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δουν ποιες πολιτικές χρειάζονται για να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος και φυσικά να ελέγξουν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, είτε πρόκειται για την ιδιωτικότητα, είτε για τη δεοντολογία. Σήμερα, στις περισσότερες χώρες, ένας γιατρός, όταν μετακομίζει σε άλλη χώρα, είναι πάντα πολύ δύσκολο να ασκήσει την επιστήμη του σε αυτήν τη χώρα. Εάν πάω σε ένα κράτος, πρέπει να λάβω ολόκληρη την πιστοποίηση αυτού του κράτους για να ασκήσω ιατρική, αλλά εάν ένας ασθενής δεν βρίσκεται σε αυτό το κράτος τότε δεν μπορώ να ασκήσω τηλεϊατρική, οπότε αυτές είναι μερικές από τις περιοχές που πιστεύω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον COVID-19 για να επιταχύνουμε την αλλαγή. Πρέπει να δημιουργήσουμε ιατρικά συμβούλια με ιατρούς από πολλά κράτη, για παράδειγμα, για να βοηθήσουμε στην ανίχνευση των επαφών.

Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που μεγάλα τμήματα του Δυτικού Κόσμου φαίνεται να υποχωρούν από τη συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα. Τι φόβους έχετε ως προς αυτό;

Όσο πιο διαιρεμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο θα πολλαπλασιαστεί ο ιός και τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εμάς να βγούμε από την πανδημία. Ένα ξέσπασμα κρουσμάτων σε μια μακρινή χώρα δεν συνεπάγεται και ασφάλεια στη χώρα σου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία του COVID-19 υπογραμμίζει τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας, γιατί χωρίς αυτήν θα χρειαστεί δύο έως τέσσερις φορές περισσότερος χρόνος για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά την ασθένεια. Είναι αλήθεια ότι μπορούμε να μιλήσουμε για εμβόλια, αλλά εξακολουθείτε να χρειάζεστε πρόσβαση σε αυτά και ζούμε σε έναν παγκόσμιο κόσμο. Μια εταιρεία στο Βόρειο Ημισφαίριο ή σε μια αναπτυσσόμενη χώρα έχει θυγατρικές και γραφεία σε άλλες χώρες και το αντίστροφο, οπότε αν θέλουμε η παγκόσμια οικονομία να συνεχίσει να προχωρά όπως ακριβώς προχωρούσε πριν από την πανδημία, δεν μπορούμε να το κάνουμε μεμονωμένα· χρειαζόμαστε αυτήν την παγκόσμια συνεργασία.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότησή τους προς τον ΠΟΥ, αλλά εξακολουθείτε να λαμβάνετε σημαντικά ποσά από Αμερικανούς μεγιστάνες της τεχνολογίας, όπως ο Μπιλ Γκέιτς. Θεωρείτε ότι οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στη διακυβέρνηση του ΠΟΥ στο μέλλον; Και πώς βλέπετε μια τέτοια προοπτική;

Δουλεύουμε με μια ολιστική εστίαση. Και εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ – εννοώ ότι θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε χώρα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ, επειδή η ασθένεια δεν έχει σύνορα και δεν κατανοεί τις διαφορές μεταξύ των ποικίλων θεσμικών οντοτήτων. Γι’ αυτό προσπαθούμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη σύγκλισης του ΠΟΥ για να ενώσουμε όλα τα μέρη. Όλοι οι τομείς συμμετέχουν στο παιχνίδι, επειδή ο COVID-19 έχει δείξει ότι το γεγονός ότι μπορεί να είστε μια εταιρεία τεχνολογίας ή μια εταιρεία μεταφορών δεν σημαίνει ότι είστε ασφαλείς από τις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας.

Το ερώτημα εδώ είναι πώς συγκεντρώνουμε όλες τις προσπάθειες μαζί. Πρέπει να πω ότι είμαστε πολύ ευγνώμονες που είδαμε την ανταπόκριση από τον κλάδο της τεχνολογίας. Είχαμε περισσότερες από 100 εταιρείες που μας πλησίασαν για να προσφέρουν pro–bono υποστήριξη για την πανδημία σε διάφορους τομείς. Το γεγονός ότι όλοι προσφέρθηκαν εθελοντικά δείχνει ότι συνειδητοποιούν πως πρέπει να συνεισφέρουν όπως μπορούν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα