Η πίεση στο ΕΣΥ «καίει» σενάρια επανεκκίνησης της αγοράς

11:20 23/3/2021 - Πηγή: Fortune

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και τα ανησυχητικά μηνύματα από την αύξηση των μολύνσεων στην Αττική «καίνε», το ένα σενάριο μετά το άλλο για την επανεκκίνηση της αγοράς του λιανεμπορίου- ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα σύσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενόψει νέας δέσμης μέτρων.

Με το ορόσημο να έχει τεθεί τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, ακόμη και από επίσημα χείλη σε ανεπίσημες συναντήσεις, καταβάλλεται προσπάθεια για να μην ακυρωθεί, κάτι εξαιρετικά πιθανό με βάση τα σημερινά

δεδομένα.

Από το μοντέλο «ακορντεόν» η αγορά φαίνεται να έχει περάσει σε κατάσταση «σημειωτόν». Ο υψηλός κίνδυνος υπερμετάδοσης από τις μεταλλάξεις του ιού δεν αφήνει περιθώρια για ανάληψη ρίσκου, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες μιλώντας για το άνοιγμα των καταστημάτων, έστω και με αυστηρούς περιορισμούς και παρά το γεγονός ότι είναι επιβεβαιωμένο πως η λειτουργία του λιανεμπορίου προσθέτει ελάχιστο φορτίο. Αν και στις παρούσες συνθήκες οι προβλέψεις είναι επισφαλείς, όποιο νέο για το ορόσημο του ανοίγματος των εμπορικών επιχειρήσεων είναι σημαντικό για τον επιχειρηματικό κόσμο που βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης παρατηρώντας το χρονόμετρο να μηδενίζει συνεχώς. Πλέον τα προγνωστικά αναφέρουν ότι τα σχέδια μετατοπίζουν το άνοιγμα κατά μία εβδομάδα, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας είναι κρίσιμες για τη λήψη αποφάσεων, με κορύφωση τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, 26 Μαρτίου, που θα δώσει τα πολύτιμα δεδομένα για τις τάσεις της πανδημίας. Επίσης μια πρώτη αποτύπωση δυνητικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες που άνοιξαν αυτή την εβδομάδα θα είναι εφικτή λίγο αργότερα. Με βασικό σενάριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου αντί για τις 29 Μαρτίου, για το οποίο είχε αρχίσει να προετοιμάζεται ο κόσμος του εμπορίου, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο μοντέλο λειτουργίας των καταστημάτων. Όπως φαίνεται, οι ιθύνοντες προσανατολίζονται σε υβριδικό μοντέλο με μερική χαλάρωση των περιορισμών περί τα μέσα Απριλίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά την επανεκκίνηση και με χρήση sms στο 13032 για να ελέγχεται ο ημερήσιος διαθέσιμος χρόνος μετακίνησης για αγορές, στις 3 ώρες.

Από τον άλλο μήνα θα αρχίσει να προωθείται πιο εντατικά το σχέδιο επανεκκίνησης της εστίασης, για το οποίο γίνονται ήδη ζυμώσεις ενώ οι προβλέψεις θέλουν την αγορά να έχει μεταβεί σε καθεστώς λειτουργίας μερικής κανονικότητας το Πάσχα. Μάλιστα για σήμερα Τρίτη, 23 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τη συμμετοχή του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.). Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το μοντέλο επανεκκίνησης της αγοράς του λιανεμπορίου αλλά και της εστίασης. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι είναι και τα μέτρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις κατά τη μεταβατική φάση μέχρι την επιστροφή σε καθεστώς μερικής κανονικότητας, με τους φορείς να επιδιώκουν δίχτυ προστασίας για ένα εξάμηνο τουλάχιστον. Εξάλλου, μετά το παρατεταμένο lockdown πολλοί επαγγελματίες είναι σε δυσχερή οικονομική θέση και αδυνατούν να διαχειριστούν υποχρεώσεις αλλά και να χρηματοδοτήσουν την τροφοδοσία των καταστημάτων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα