Η προετοιμασία Μητσοτάκη για τη «μάχη» των πλεονασμάτων σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη

11:21 12/8/2019 - Πηγή: Fortune

της Βίκυς Σαμαρά

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ την περασμένη εβδομάδα ήταν η πρώτη «αναγνωριστική» εν όψει του κύκλου επαφών που θα πραγματοποιήσει στα τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη με απώτατο στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Προκειμένου όμως να θέσει η Αθήνα το αίτημα για μείωση των πρωτογενών από το 2021, θέλει πρώτα να δώσει μεταρρυθμιστικά “διαπιστευτήρια” και να καθησυχάσει

ενδεχόμενους φόβους των Ευρωπαίων εταίρων για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων όπως έχουν συμφωνηθεί και έχουν αυτή τη στιγμή. 

Ο κ.Μητσοτάκης λοιπόν καταρχήν θέλει να παρουσιάσει το πρόγραμμα του στους Ευρωπαίους εταίρους και στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με το Μαξιμου στη συνάντηση με Λε Μερ παρουσίασε το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση και τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη ως όρος και πολιτικός στόχος μπορεί να ενώσει Μητσοτάκη- Μακρόν και υπό αυτή την έννοια το σύντομο τετ α τετ με Λε Μερ είχε χαρακτήρα μίας πρώτης επαφής εν όψει της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με το Γάλλο Πρόεδρο στο Παρίσι.

Η ημερομηνία της επίσκεψης στο Παρίσι δεν έχει οριστεί ακόμη, ωστόσο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου και ενδεχομένως να είναι ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής «περιοδείας» του κ.Μητσοτάκη, ο οποιος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στις 29 Αυγούστου και με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ.

Σημειωτέον ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα και ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, οι σχέσεις του οποίου ωστόσο με τη ΝΔ είχαν διαταραχθεί πριν από ένα χρόνο όταν ο Γάλλος πολιτικός μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είχε χαρακτηρίσει ψεύδη τους ισχυρισμούς της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης περί τετάρτου μνημονίου και είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα επέστρεφε στις αγορές και γινόταν κανονική χώρα. Βεβαίως δεν αναμένεται ο κ.Μοσκοβισί να παρέμβει για τα πρωτογενή, αλλά και να το πράξει, θα έχει μικρή σημασία δεδομένου ότι αποχωρεί από το αξίωμα του Επιτρόπου τέλη Οκτωβρίου και άρα ούτως ή άλλως το “κλειδί’ στην Κομισιόν είναι η στάση της προέδρου της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Ουσιαστικά δηλαδή ο καθοριστικός παίκτης είναι πάντα η Μέρκελ, αν και η στάση του Μακρόν θα βαρύνει στις επιλογές της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία ποντάρει ιδιαίτερα στη συμμαχία της με το Γάλλο Πρόεδρο. 

Keywords
Τυχαία Θέματα