Η «προφητεία» του Bill Gates για τον ιό το 2015 και η προτροπή του να μείνουμε ψύχραιμοι

20:03 20/3/2020 - Πηγή: Fortune

Στο προσκήνιο και πάλι ο Bill Gates, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της οριστικής αποχώρησής του από το ΔΣ της Microsoft για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε φιλανθρωπικά προγράμματα μέσω του ιδρύματος Bill and Melinda Gates Foundation. Αυτή τη φορά για δύο λόγους: την προφητεία της πανδημίας πριν από μερικά χρόνια, αλλά και την προτροπή του να παραμείνουμε ψύχραιμοι ακολουθώντας τα

μέτρα πρόληψης.

Μια πρόβλεψη η οποία αποκτά σχεδόν «ανατριχιαστική» επικαιρότητα στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, την οποία είχε κάνει μιλώντας στο συνέδριο Ted (Technology, Entertainment and Design), τον Μάρτιο του 2015.

Όπως είχε σημειώσει τότε στην ομιλία του ενώπιον των συνέδρων, τα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα κινδύνευε περισσότερο από την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας ενός φονικού ιού, παρά από την απώλειά τους λόγω εκτεταμένων πολεμικών συγκρούσεων και βίας.

Δικαιολογώντας τότε την άποψή του, ο Gates είχε σημειώσει ότι η ανθρωπότητα έχει επενδύσει υπερβολικά πολλά σε τεχνολογία σχετική με τα πυρηνικά όπλα ως αποτρεπτική δύναμη και υπερβολικά λίγα σε μέσα αντιμετώπισης πανδημιών.

Παρόλο που ο ιός Ebola «φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο σήμερα», την επόμενη φορά «ίσως να μην είμαστε τόσο τυχεροί», είχε προειδοποιήσει τότε ο συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, τον Μάρτιο του 2020, αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο.

Στην ομιλία του, ο Bill Gates είχε τονίσει ότι η τεχνολογία μάς παρέχει εξαιρετικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν την εξάπλωση ενός ιού. Είχε προσθέσει, δε, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν, έναντι των ιών, μέτρα προετοιμασίας τα οποία να προσιδιάζουν σε πολεμική προετοιμασία.

«Το NATO πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις προκειμένου να ελέγξει ότι οι άνθρωποι είναι καλά εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι. Πλέον χρειαζόμαστε ασκήσεις αντιμετώπισης μικροοργανισμών και μικροβίων», είχε τονίσει.

Είχε κάνει επίσης λόγο για ένα «ιατρικό σώμα εφέδρων» ανάλογο των στρατιωτικών σωμάτων εφέδρων, στα οποία μπορούν να εντάσσονται πολίτες. Η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της εξάπλωσης ενός ιού, σημείωσε ο Gates.

«Ο πολλαπλασιασμός των κινητών τηλεφώνων σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν εύκολα να αναφέρουν πού ξεσπούν οι ασθένειες και ότι η χαρτογράφηση μέσω δορυφόρου μπορεί να συγκεντρωθεί γρήγορα όσον αφορά τις προβληματικές περιοχές. Την ίδια στιγμή, η πρόοδος της βιολογίας έχει μειώσει δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίων για νέους ιούς», είχε πει απευθυνόμενος στους συνέδρους του TED.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης Ebola, εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας όπως η IBM συνέβαλαν στα συστήματα παρακολούθησης που επέτρεψαν στις αρχές να δημιουργήσουν λεπτομερείς χάρτες των εστιών, βασιζόμενες σε μηνύματα που έστελναν οι πολίτες.

Μακροπρόθεσμα, είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομηθούν ισχυρά συστήματα υγείας στις φτωχότερες χώρες, είχε τονίσει ο Gates. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για την επόμενη επιδημία. O Bill Gates είχε υπολογίσει το παγκόσμιο κόστος μιας πανδημίας σε επίπεδο μείωσης του παγκόσμιου πλούτου σε 3 τρισ. δολάρια, ενώ είχε κάνει λόγο για «εκατομμύρια θανάτους».

«Μπορούμε να προετοιμαστούμε, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Δεν χρειάζεται να αποθηκεύουμε ζυμαρικά και να κρυβόμαστε στα υπόγεια», είχε καταλήξει, απευθυνόμενος στο κοινό του Ted. «Αν υπάρχει κάτι καλό που βγήκε από την κρίση Ebola, είναι ότι έχει λειτουργήσει ως έγκαιρη προειδοποίηση, ως κάλεσμα αφύπνισης», είχε προσθέσει.

Καταλαβαίνετε ότι η συγκεκριμένη ομιλία έχει γίνει και πάλι viral τις τελευταίες ημέρες. Δεν γνωρίζουμε, πάντως, αν αυτός ήταν ο λόγος που ο Bill Gates αποφάσισε να στήσει ένα (AMA) Ask Me Anything στο δίκτυο Reddit με σκοπό να απαντήσει στις ερωτήσεις των χρηστών.

Στο πλαίσιο αυτού του AMA, ο Gates ρωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και πόσο θα κρατήσει αυτή η ιστορία. Η εκτίμηση του είναι ότι εάν συνεχιστούν με καλό ρυθμό οι εξετάσεις και οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού, τότε θα υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Κάποιος τον ρώτησε τι έχει να πει για μια αναφορά του Imperial College του Λονδίνου, το οποίο υπολόγισε πως εάν ξεφύγει η κατάσταση και δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε θα πεθάνουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, ενώ ο κατ’ οίκον περιορισμός θα πρέπει να ισχύσει για 18 μήνες, δηλαδή μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στην αγορά. Η απάντηση του Bill Gates ήταν αυτή που έπρεπε απέναντι σε κάθε παρόμοιο μοντέλο πρόβλεψης:

Θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι, ακόμη και αν ζούμε σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Ευτυχώς, οι παράμετροι που χρησιμοποιούν σε αυτό το μοντέλο (του Imperial College) είναι πολύ αρνητικοί.

Η μοναδική αξιόπιστη πηγή πραγματικών δεδομένων που έχουμε στη διάθεση μας είναι από την Κίνα. Κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το “κλείσιμο” τους και να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων. Πραγματοποιούν εξετάσεις σε ευρεία κλίμακα και κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά. Το μοντέλο του Imperial College δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, παρά μόνο σε υποθέσεις που θέτουν οι ίδιοι οι δημιουργοί του.

Εάν μια χώρα καταφέρει να κάνει καλά τη δουλειά της στα δύο σημαντικότερα μέτωπα, αυτά του ελέγχου για τον κορωνοϊό και της αποτελεσματικής εφαρμογής του κατ’ οίκον περιορισμού, τότε θα μπορέσει να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία μέσα σε 6-10 εβδομάδες.

Οι πλούσιες χώρες θεωρητικά θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν την οικονομία τους μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, αλλά η πραγματικά σοβαρή ζημιά αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τους ελέγχους και τον κοινωνικό περιορισμό, ενώ δεν διαθέτουν ισχυρά υγειονομικά συστήματα για την περίθαλψη των ασθενών.

Ο Bill Gates έχει εδώ και χρόνια στρέψει το ενδιαφέρον του σε παγκόσμια προβλήματα όπως η φτώχεια και οι ασθένειες και το Ίδρυμα Gates, το οποίο έχει ιδρύσει από κοινού με τη σύζυγό του, έχει συνεισφέρει εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια άμβλυνσης των συγκεκριμένων φαινομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα