Η πρώτη χώρα που ρύθμισε τα κρυπτονομίσματα, στρέφεται εναντίον των ψηφιακών νομισμάτων

Η Εσθονία, αφού βίωσε το αρχικό κύμα της επανάστασης των ψηφιακών νομισμάτων πριν από μισή δεκαετία, επιβάλλει κυρώσεις στον αναπτυσσόμενο κλάδο, σε μια διδακτική ιστορία για τους επίδοξους κόμβους κρυπτονομισμάτων.

Με μια σημαντική επανεξέταση των πολιτικών της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου έτους από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η κυβέρνηση της χώρας της Βαλτικής σταθμίζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερης εποπτείας. Η χώρα έχει γίνει ένα δημοφιλές ευρωπαϊκό κέντρο για την εμπορία ψηφιακών νομισμάτων

και όλη τη συνοδευτική υποδομή.

«Θα σκληρύνουμε την εποπτεία μας, θα σκληρύνουμε την προσέγγισή μας που αφορά την είσοδο στην αγορά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Matis Maeker, διευθυντής της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU) της Εσθονίας. «Ήμασταν η πρώτη χώρα που τους ρύθμισε, ήμασταν μια πύλη για να έχουν άδεια, επειδή κανείς δεν τους αδειοδοτούσε».

Η FIU είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και έχει το δικαίωμα να χορηγεί και να ανακαλεί άδειες κρυπτονομισμάτων στο πλαίσιο της κύριας αποστολής της για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Για το κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ και του ΝΑΤΟ των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, αυτό είναι ένα επείγον ζήτημα. Η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει ένα εκτεταμένο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος το 2018, κατά το οποίο η εσθονική μονάδα της Danske Bank χειρίστηκε ύποπτες συναλλαγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έκτοτε, οι αρχές έχουν ανακαλέσει περίπου 2.000 άδειες για ανταλλακτήρια και πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, και τώρα η εσθονική κυβέρνηση εξετάζει μια νέα νομοθεσία για την αυστηροποίηση της εποπτείας σε όλους τους τομείς. Αυτό περιλαμβάνει απαιτήσεις για ετήσιες εκθέσεις, υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου, καθώς και κατώτατα όρια due diligence για τον όγκο των συναλλαγών.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παλεύουν με τον τρόπο ρύθμισης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ενώ η Κίνα έχει επιβάλει απαγόρευση στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, τα bitcoins έχουν χαρακτηριστεί νόμιμο χρήμα στο Ελ Σαλβαδόρ.

Στην Εσθονία, η στάση έγινε πιο αρνητική τον Απρίλιο, όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας διερεύνησαν μια εταιρεία με την ονομασία Shitcoins.club. Η εταιρεία – της οποίας τα ΑΤΜ μετατρέπουν τα φυσικά χαρτονομίσματα των πελατών σε ανώνυμα ψηφιακά νομίσματα – χαρακτηρίστηκε ως κίνδυνος για την ασφάλεια και η άδειά της, που κατέχει μια εταιρεία με την επωνυμία Virtual Planet, ανακλήθηκε από τη FIU.

Μπορεί οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων να είναι εγγεγραμμένες στην Εσθονία, αλλά η πελατειακή τους βάση είναι διεθνής. Οι κορυφαίοι πελάτες του κλάδου βρίσκονται στις ΗΠΑ, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, τη Βραζιλία και την Ινδία, ανέφερε η FIU νωρίτερα φέτος.

Οι εταιρείες διαχειρίζονται συναλλαγές που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 40% των διασυνοριακών πληρωμών του τραπεζικού τομέα της Εσθονίας – ή περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Maeker σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Eesti Ekspress.

Σε μια μελέτη του 2020, μόνο το 10% των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων που έχουν λάβει άδεια στην Εσθονία είχαν λογαριασμούς σε τοπικές τράπεζες. Περίπου το 40% είχε τραπεζικές συναλλαγές με λιθουανικά ιδρύματα και το 20% χρησιμοποιούσε δανειστές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FIU Maeker, αν οι Εσθονοί αξιωματούχοι ήταν σε θέση να προβλέψουν τους κινδύνους που συνδέονται με τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων το 2017, δεν θα είχαν επιτρέψει μια τόσο εκρηκτική ανάπτυξη.

«Σίγουρα η απόφαση θα ήταν διαφορετική», δήλωσε στο Bloomberg. «Μαθαίνουμε, αλλά εξάλλου όλος ο κόσμος μαθαίνει».

To άρθρο Η πρώτη χώρα που ρύθμισε τα κρυπτονομίσματα, στρέφεται εναντίον των ψηφιακών νομισμάτων δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα