Η ύφεση φέρνει «τεχνολογικούς κλυδωνισμούς» στη Wall Street – Πώς από τη Μεγάλη Παραίτηση φτάσαμε στη Μεγάλη Απόλυση
Mε την ύφεση προ των πυλών, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά το κόστος του χρήματος προκειμένου να καταφέρουν να μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, οι εταιρείες παγκοσμίως έχουν αρχίσει να παγώνουν τις προσλήψεις ή και να επιταχύνουν τις απολύσεις.
Σε αυτό το περιβάλλον, ως κατεξοχήν αναπτυξιακός τομέας που απαιτεί πολύ χρήμα, η Τεχνολογία έχει πληγεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα δε με αναφορές, περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν χάσει τη δουλειά τους το 2022. Netflix,
Η περίπτωση της Meta
Ο γίγαντας των social media Meta ακολουθεί το μονοπάτι των περικοπών, αφού αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με τους ανταγωνιστές της, με τα έσοδα να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση από την ίδρυση της εταιρείας το 2004. Αφού πάγωσε τις προσλήψεις, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν απολύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, στόχος είναι η μείωση του προσωπικού κατά 10%… Από τη μεριά της, η Meta υποστηρίζει ότι ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωσή της. Θα καταργήσει ορισμένες θέσεις εργασίας, αλλά στη συνέχεια δεν θα απολύσει αυτόματα εργαζομένους, αλλά θα τους δώσει 30 ημέρες για να υποβάλουν αίτηση για άλλες θέσεις εντός της εταιρείας.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποια τμήματα και ρόλοι κινδυνεύουν, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι μια ομάδα εργασίας που κινδυνεύει περισσότερο.
Η Meta χρησιμοποιεί εδώ και καιρό αυτή την τακτική για να απολύσει εργαζόμενους με χαμηλή απόδοση, αλλά τώρα την αξιοποιεί για εργαζομένους με υψηλές επιδόσεις, σε ρόλους που είναι λιγότερο σημαντικοί, ενόψει της διαφαινόμενης ύφεσης.
Η Meta δεν είναι η μόνη που αναδιοργανώνει τις ομάδες της και δίνει στους υπαλλήλους ένα παράθυρο για να βρουν μια νέα δουλειά στο εσωτερικό της. Αυτό είναι κάτι που έκανε και η Google.
Σε αυτή την περίπτωση δίνεται στους εργαζόμενους 60 ημέρες διορία για να βρουν μια νέα δουλειά στην εταιρεία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, περίπου οι μισοί από τους 100 υπαλλήλους του επιταχυντή εκκίνησης της Google αναζήτησαν νέες ευκαιρίες. Υπενθυμίζεται πως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sundar Pichai κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι «πιο επιχειρηματικοί» και 20% πιο παραγωγικοί σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
«Συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας και να διασφαλίσουμε ότι εστιάζουμε στις μακροπρόθεσμες προτεραιότητές μας» είχε δηλώσει.
Καθώς οι απολύσεις λειτουργούν παράλληλα με τη «Μεγάλη Παραίτηση», είναι πιθανό ότι όλο και περισσότερες εταιρείες θα ακολουθήσουν παρόμοια προσέγγιση στις περικοπές θέσεων εργασίας, αφού τους επιτρέπει να διατηρούν στις τάξεις τους το ταλέντο, ακόμα και σε διαφορετικό ρόλο…
Amazon
Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, εργάστηκε γρήγορα για να περιορίσει το κόστος, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στον πυρήνα των δραστηριοτήτων λιανικής της, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τη μερίδα του λέοντος στα έσοδα της Amazon.
Οι δραστηριότητες λιανικής της Amazon γνώρισαν ιλιγγιώδη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές απέφευγαν τα ψώνια στα φυσικά καταστήματα και επέλεγαν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις.
Στις αρχές του 2022, οι δαπάνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο άρχισαν να επιβραδύνονται και η Amazon το πρώτο τρίμηνο ανέφερε τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των εσόδων της από την κατάρρευση του dot-com το 2001.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, η Amazon έκλεισε ή ακύρωσε την έναρξη νέων εγκαταστάσεων και πρόσθεσε ότι θα καθυστερήσει το άνοιγμα ορισμένων νέων παρατημάτων. Συν τοις άλλοις, το δεύτερο τρίμηνο μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 99.000 άτομα σε 1,52 εκατομμύρια υπαλλήλους.
Apple
Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Apple, στον απόηχο των δημοσιευμάτων πως ο τεχνολογικός κολοσσός δεν σκοπεύει να ενισχύσει την παραγωγή των νέων iPhone 14 εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.
Επίσης, η Bank of America την υποβάθμισε γεγονός το οποίο είχε συνέπειες και στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.
Τεχνολογική καταστροφή…
Η αγορά των εταιρειών τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης πηγαίνει… νότια φέτος καθώς οι οικονομίες συρρικνώνονται και τα επιτόκια αυξάνονται. Οι αποτιμήσεις «φούσκα» του 2020 και του 2021 έδωσαν τη θέση τους στην… κατάρρευση, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται.
Και η αλήθεια είναι η εξής: Οι παγκόσμιοι επενδυτές ήταν ευχαριστημένοι όταν αγόραζαν ανάπτυξη ανεξάρτητα από την οικονομία, όταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά, αλλά «τώρα θέλουν κερδοφορία, οπότε τι αξίζει μια εταιρεία που αναπτύσσεται με 30% και δεν βγάζει χρήματα;» διερωτάται ο Orlando Bravo, ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της Thoma Bravo.
Στο ταμπλό…
Εν προκειμένω αξίζει να αναφερθεί, ως ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, πως στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση της Microsoft μειώθηκε κατά 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια, της Alphabet, δηλαδή της μητρικής της Google, κατά 4,41 δισεκατομμύρια δολάρια, της Αmazon κατά 32,7 δισεκατομμύρια δολάρια, της Tesla κατά 61,35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta Platforms (META) απώλεσε 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συνολικά, η Mega Tech έχασε πάνω από 258 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε μία συνεδρία. Οι δυσκολίες των εταιρειών τεχνολογίας επηρεάζουν σαφώς τον Nasdaq 100, τον χρηματοοικονομικό δείκτη που κυριαρχούν. Και παρά το ράλι των δύο τελευταίων ημερών, η bear market παραμένει… παρούσα.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρότι η Big Tech συνεχίζει να δεσπόζει στην κατάταξη των πολυτιμότερων εταιρειών του κόσμου, ένα από τα μέλη τους, η Meta Platforms του Mark Zuckerberg, αποβλήθηκε από τις 10 πρώτες.
Η Apple παραμένει στην πρώτη θέση, με χρηματιστηριακή αξία 2,29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μπροστά από τη Saudi Aramco. Η Microsoft είναι η τρίτη με κεφαλαιοποίηση 1,77 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από την Alphabet με 1,28 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Amazon είναι 5η, με χρηματιστηριακή αξία 1,17 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ η Tesla είναι 6η, με χρηματιστηριακή αξία 840 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χρηματιστηριακή αξία της Meta, της μητρικής εταιρείας των Facebook, Instagram και WhatsApp, είναι αυτή τη στιγμή στα 377 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι το οποίο την καθιστά τη 12η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.
To άρθρο Η ύφεση φέρνει «τεχνολογικούς κλυδωνισμούς» στη Wall Street – Πώς από τη Μεγάλη Παραίτηση φτάσαμε στη Μεγάλη Απόλυση δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γιώργος Κορωνιάς: Ο πρώην CEO της Vodafone Ελλάς στο ΔΣ της Acromove
- FAZ: Δώρο στον Πούτιν οι πολωνικές διεκδικήσεις
- ΕΣΑμεΑ: Εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου τα άτομα με αναπηρία
- "Αιώνας της Τουρκίας": Ο Ερντογάν κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία
- Φρένο από Μαξίμου στη συζήτηση για αλλαγή ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα
- Τα δύο συχνότερα συμπτώματα που μπορεί να σας ταλαιπωρούν αν έχετε long COVID-19
- Μενίδι: Νεκρός σε αποθήκη e-shop 38χρονος που καταπλακώθηκε από βαριά αντικείμενα
- Χημικές Βιομηχανίες: Σήμα κινδύνου για επάρκεια προϊόντων και ενεργειακό κόστος
- Η κυβέρνηση βάζει πάγο στην υποχρεωτική μείωση ωραρίου καταστημάτων
- Συνάντηση Μητσοτάκη με συνταξιούχους στις 14 Οκτωβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Φρένο από Μαξίμου στη συζήτηση για αλλαγή ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα
- Τα δύο συχνότερα συμπτώματα που μπορεί να σας ταλαιπωρούν αν έχετε long COVID-19
- Η ύφεση φέρνει «τεχνολογικούς κλυδωνισμούς» στη Wall Street – Πώς από τη Μεγάλη Παραίτηση φτάσαμε στη Μεγάλη Απόλυση
- Eurobank: «Πράσινο φως» για εκταμίευση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Silver Award για την AstraZeneca στα Environmental Awards 2022
- Η Κομισιόν έκανε πίσω και τώρα συζητά επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο
- Τελευταία Νέα Fortune
- Η ύφεση φέρνει «τεχνολογικούς κλυδωνισμούς» στη Wall Street – Πώς από τη Μεγάλη Παραίτηση φτάσαμε στη Μεγάλη Απόλυση
- Silver Award για την AstraZeneca στα Environmental Awards 2022
- Η Κομισιόν έκανε πίσω και τώρα συζητά επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο
- Φρένο από Μαξίμου στη συζήτηση για αλλαγή ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα
- Eurobank: «Πράσινο φως» για εκταμίευση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Τα δύο συχνότερα συμπτώματα που μπορεί να σας ταλαιπωρούν αν έχετε long COVID-19
- Πάνω από 12.000 κρυπτονομίσματα μετατράπηκαν σε «ζόμπι» το 2022
- «Ήπια και σύντομη ύφεση» αναμένουν οι παγκόσμιοι CEOs το 2022-2023
- Workforce talks: H Randstad Ελλάδας, σε συνεργασία με το Fortune Greece, δημιουργεί μια σειρά podcast για την αγορά εργασίας
- Παπουτσάνης: Ισχυρή ανάπτυξη για το 9μηνο 2022 με 39% αύξηση του κύκλου εργασιών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σ. Μισέλ: Οι τέσσερις στόχοι της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής- «Καιρός να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα»
- Silver Award για την AstraZeneca στα Environmental Awards 2022
- Ήπιες πιέσεις στο ΧΑ μετά το τριήμερο ράλι – Απώλειες στις ευρωαγορές
- Δ. Κουτσούμπας: Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν την κοροϊδία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- Σχέδια Βελτίωσης τον Δεκέμβριο με 230 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό
- Σιγουριά στην Αργεντινή για επιστροφή Μέσι στην Μπαρτσελόνα
- FAZ: Δώρο στον Πούτιν οι πολωνικές διεκδικήσεις
- Μιχαηλίδου: Νοέμβριο η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και ο προσωπικός βοηθός στον χώρο εργασίας
- Πολλαπλή αναβάθμιση από τη Moody's για την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα
- Στη χημεία κλικ το φετινό Νόμπελ Χημείας