Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Το Χ.Α., έστω και αργά, βρίσκει το δρόμο του»

09:18 5/8/2021 - Πηγή: Fortune

Πανδημία, πυρκαγιές, αλλά και η τεράστια οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν φαίνεται να επηρεάζουν το ελληνικό χρηματιστήριο που ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πορεία. Το σπάσιμο του φράγματος των 900 μονάδων βάσης, τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests και τα επενδυτικά projects που αναμένεται να υλοποιηθούν στη χώρα διαμορφώνουν μια άλλη πραγματικότητα για τη χρηματιστηριακή κοινότητα, η οποία, προς το παρόν, έχει μπει σε κατάσταση flight mode λόγω καλοκαιριού.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης Διευθύνων Σύμβουλος

της Fast Finance AEΠΕΥ μοιράζεται με τους αναγνώστες του fortunegreece.com τις εκτιμήσεις του για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις που θα μας απασχολήσουν το προσεχές διάστημα. Αποκαλύπτει πως οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εστιάζει στους κλάδους που παρουσιάζουν τη επενδυτική μεγαλύτερη προοπτική.

Κύριε Ζαχαράκη, πώς αλλάζουν το τοπίο για τις τράπεζες τους επόμενους μήνες η επιτυχής έκβαση των stress tests και η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο; Θεωρείτε ότι έχουν ξεμπερδέψει με τις ΑΜΚ;

Φυσικά η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο αλλάζει το τοπίο στον κλάδο μιας και απομακρύνεται το ενδεχόμενο μερικής κρατικοποίησης. Ο τραπεζικός κλάδος αλλά και το κράτος κάνουν προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εκκαθάριση των ισολογισμών τους. Η επιτυχής έκβαση των stress tests ήταν λίγο έως πολύ δεδομένη μιας και ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ ολοκλήρωσαν πολύ πρόσφατα δύο σοβαρές ΑΜΚ γνωρίζοντας πως η ανάγκη νέων κεφαλαίων ήταν δεδομένη. Πιθανολογούμε ότι θα γίνουν και άλλες ΑΜΚ στο μέλλον μιας και σε κάθε περίπτωση τα νέα κεφάλαια θα βοηθήσουν τον κλάδο. Το θέμα είναι ότι πλέον η όποια ΑΜΚ δεν θα είναι εξ ανάγκης όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία αρκετά χρόνια, αλλά με σκοπό την ανάπτυξη.

Η προσοχή όλων στρέφεται στο σπάσιμο του φράγματος των 900 Μ.Δ. Πώς μεταφράζεται κάτι τέτοιο; Υπό ποιες προϋποθέσεις δεν θα αποτελέσει μια σπασμωδική αντίδραση του Χ.Α. αλλά τη βάση για τη συνέχεια της ανοδικής του πορείας;

Το επίπεδο 900-950 μονάδων βάσης ταλαιπωρεί εδώ και αρκετά χρόνια την αγορά, παρόλα αυτά είναι περισσότερο ψυχολογικό μιας και πολλοί τίτλοι έχουν ζηλευτές αποδόσεις. Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο κύριος υπαίτιος για την εικόνα του ΓΔ αρκεί να θυμηθούμε πως οι ΑΜΚ του 2016 έγιναν στο 1000 του τραπεζικού κλάδου ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στις 550 μονάδες. Πιθανότατα οι σταθμίσεις του κλάδου θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες στον ΓΔ αν θέλαμε να τονώσουμε την ψυχολογία σε νούμερο. Παρόλα αυτά οι αποφάσεις ήταν, και είναι, τελείως διαφορετικές.

Πώς επηρεάζουν οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και το συνεπακόλουθο πλήγμα στον τουρισμό την πορεία του Χ.Α.;

Οι πυρκαγιές δεν είναι λόγος για να ανησυχήσουν την αγορά και ποτέ στην ιστορία μία φυσική καταστροφή δεν επηρέασε παρά μόνο βραχυπρόθεσμα την αγορά. Από την άλλη δεν φαίνεται να έχουμε ακυρώσεις στον τουρισμό λόγω των πυρκαγιών. Σίγουρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες μέρες.

Εδώ και δύο εβδομάδες, θα έλεγε κανείς ότι, δεν εισρέει «φρέσκο χρήμα» αφού οι συναλλαγές παραμένουν στάσιμες κάτω από τα 50 δισ. ευρώ. Που αποδίδεται αυτό;

Ο τζίρος είναι ζητούμενο σε μία αγορά όμως δεν είναι αυτός που επηρεάζει τις τιμές. Όταν υπάρχουν αγοραστές ή πωλητές μία ρηχή αγορά πηγαίνει πάνω ή κάτω πιο εύκολα. Στην περίπτωση μας οι λίγοι αγοραστές κάνουν την διαφορά. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα επίπεδα τιμών έχουν δουλευτεί πολλά χρόνια τώρα με αποτέλεσμα να έχουν “χωνέψει” από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Ποιοι κλάδοι θα μας απασχολήσουν το προσεχές διάστημα και που πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους οι επενδυτές;

Αυτό που παρατηρείται είναι ότι κάποιοι συγκεκριμένοι κλάδοι και τίτλοι έχουν σημαντικές αποδόσεις χωρίς να κοιτάνε το τι κάνει ο Γενικός Δείκτης. Οι κλάδοι τις πληροφορικής, της βιομηχανίας και των κατασκευών έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάνω τους μιας και η αγορά περιμένει ότι το μέγεθος των projects που έρχονται είναι δυσανάλογα μεγάλο με τα τωρινά τους μεγέθη ποντάροντας στην εκτόξευση των μεγεθών τα επόμενα χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι, με βάση τις αποτιμήσεις και τα τωρινά αποτελέσματα ,δύσκολα βρίσκεις φτηνές μετοχές. Ωστόσο, όταν εισρέει νέο χρήμα η αγορά αναγκαστικά ανεβαίνει ψάχνοντας κάθε φορά τον λόγο για αυτό. Σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις θα δούμε σημαντικές προεξοφλήσεις παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή, τουλάχιστον από αυτούς που βλέπουν την αγορά επενδυτικά και όχι για βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Ο τραπεζικός είναι το κλειδί για το πώς θα κινηθεί ο ΓΔ μιας και δύσκολα θα μπορέσει να κάτσει πάνω από το 1000 χωρίς αυτές. Όλα δείχνουν πως, έστω και αργά, βρίσκει τον δρόμο του. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου είναι από τον κλάδο που ακόμα απέχει 16% από τα πρόσφατα υψηλά του με τον Γενικό δείκτη να απέχει μόλις 4%.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελληνική οικονομία και παράλληλα και το Ελληνικό χρηματιστήριο προσελκύει και θα προσελκύει νέους επενδυτές από την στιγμή που φαίνεται να έχει από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί μόνο αυτό για να επενδύσει στην Ελληνική αγορά με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς να τον ενδιαφέρει κατά ανάγκη το τι κάνει ο ΓΔ βραχυπρόθεσμα.

To άρθρο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Το Χ.Α., έστω και αργά, βρίσκει το δρόμο του» δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα