ΙΟΒΕ: Πώς η κρίση επηρέασε την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Την εξέλιξη των κοινωνικών χαρακτηριστικών των φοιτητών που εγγράφηκαν στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την περίοδο 2001-2014 και τις επιπτώσεις της κρίσης στην πρόσβαση των φοιτητών και στην ισότητα των ευκαιριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά το 2009 διερευνά μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο «Εκπαιδευτικές ανισότητες στην Ελλάδα: Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπτώσεις της κρίσης».
Η μελέτη καταγράφει τις σημαντικές ανισότητες που επικρατούν στην πρόσβαση
Τα κυριότερα αποτελέσματα και συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:
Η μελέτη καταγράφει σημαντικές ανισότητες στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ φοιτητών με διαφορετικό επίπεδο κοινωνικό-μορφωτικής οικογενειακής προέλευσης. Ειδικότερα, περίπου το 40% των πρωτοετών φοιτητών είχαν το 2014 μητέρα απόφοιτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όταν στον ευρύτερο πληθυσμό μόλις 27% των γυναικών συγκρίσιμης ηλικίας (35-54 ετών) έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αντίστοιχη διαφορά στην πλευρά του πατέρα ανέρχεται σε 39% στους φοιτητές, έναντι 26% στο ευρύτερο πληθυσμό. Αντίστοιχα, αυξημένο στους φοιτητές είναι το ποσοστό γυναικών (53% έναντι 49,2% στο συνολικό πληθυσμό) και των αποφοίτων ιδιωτικών σχολείων (6,3% έναντι 3,8%) ενώ μειωμένο είναι το ποσοστό των μεταναστών (2,6% έναντι 9,5%).
Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μεταβλήθηκε η σύνθεση του φοιτητικού πληθυσμού. Το ποσοστό φοιτητών με άνεργους γονείς αυξήθηκε από 1,2% το 2001 σε 9,4% το 2014 στην πλευρά της μητέρας και από 0,8% σε 5,8% στην πλευρά του πατέρα. Επιπρόσθετα, ανακόπηκε η προγενέστερη τάση μείωσης των φοιτητών με χαμηλό κοινωνικό-μορφωτικό επίπεδο οικογενειακής προέλευσης.
Εντός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η μελέτη καταγράφει σημαντική και διαχρονική διαφορά στην κοινωνικό-μορφωτική οικογενειακή προέλευση των φοιτητών μεταξύ πανεπιστημιακών και άλλων ιδρυμάτων. Περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές των πανεπιστημίων (53,3%) προήλθαν (το 2014) από οικογένειες με υψηλό κοινωνικό-μορφωτικό επίπεδο, έναντι 30,2% στα ΤΕΙ και 31,6% στους φοιτητές των λοιπών ιδρυμάτων. Επιπλέον, στα πανεπιστήμια είναι υψηλότερο το ποσοστό των φοιτητών που προήλθε από οικογένειες πολύ υψηλού κοινωνικό-μορφωτικού επιπέδου (6,4%) έναντι μόλις 1,3% στα ΤΕΙ και 1,1% στα λοιπά ιδρύματα. Αντίστοιχα, στα ΤΕΙ και τα λοιπά ιδρύματα περισσότεροι φοιτητές προήλθαν (το 2014) από οικογένειες μεσαίου (56,1% και 55,9%) και χαμηλού (12,4% και 11,5%) κοινωνικό-μορφωτικού επιπέδου.
Στη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε η διαφορά ως προς το ποσοστό φοιτητών με υψηλό κοινωνικό-μορφωτικό επίπεδο γονέων μεταξύ των πανεπιστημίων και των υπόλοιπων ιδρυμάτων, (από 23,9 π.μ. το 2011 σε 23,1 π.μ. το 2014), ενώ αύξηση της διαφοράς παρατηρείται στο πολύ υψηλό επίπεδο (από 3,9 π.μ. σε 5,1 π.μ.).
Ακόμα, η μελέτη διαπιστώνει σημαντικές ανισότητες με βάση την προέλευση των φοιτητών ως προς τα πεδία σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυξημένα ποσοστά φοιτητών με πολύ υψηλό κοινωνικό-μορφωτικό επίπεδο γονέων παρατηρούνται στις πανεπιστημιακές σχολές ιατρικής (10,7% κατά μέσο όρο την περίοδο 2001-2014), μηχανικών (8,5%) και νομικής (7,7%). Απομονώνοντας τις συσχετίσεις με τα λοιπά κοινωνικά χαρακτηριστικά, προκύπτει ότι το πολύ υψηλό κοινωνικό-μορφωτικό επίπεδο έχει την ισχυρότερη θετική επίδραση στην πιθανότητα φοίτησης στις σχολές μηχανικών (27,2%), ιατρικής (20,2%) και νομικής (11,9%). Μικρότερη, αλλά θετική και στατιστικά σημαντική είναι η επίδραση και στις άλλες επιστήμες υγείας (2,3%), στις φυσικομαθηματικές επιστήμες (2,1%) και στα τμήματα καλών τεχνών (2,1%).
Η μεγαλύτερη αρνητική συσχέτιση του κοινωνικό-μορφωτικού επιπέδου με την πιθανότητα φοίτησης παρατηρείται στις φιλοσοφικές σχολές (-6,8% για τα ανώτατα κοινωνικό-μορφωτικά στρώματα).
Στα ΤΕΙ, οι διαφορές στα κοινωνικά χαρακτηριστικά των φοιτητών ανάλογα με το πεδίο σπουδών είναι λιγότερο εμφανείς. Το ποσοστό φοιτητών με υψηλό και πολύ υψηλό κοινωνικό-μορφωτικό επίπεδο γονέων είναι υψηλότερο στις γραφικές – καλλιτεχνικές σπουδές (48,9% και 4,2% αντίστοιχα κατά μέσο όρο την περίοδο 2001-2014). Αυξημένα ποσοστά φοιτητών με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά παρατηρούνται και στα τμήματα εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών (31,5% με υψηλό και 1,3% με πολύ υψηλό κοινωνικό-μορφωτικό επίπεδο γονέων). Αντίθετα, στατιστικά σημαντικά μικρότερο ποσοστό φοιτητών με υψηλό και πολύ υψηλό κοινωνικό-μορφωτικό επίπεδο καταγράφεται στα τμήματα οικονομίας και διοίκησης, επαγγελμάτων υγείας – πρόνοιας και τεχνολογίας γεωπονίας – αγροτικής παραγωγής – τροφίμων, με σχετικά μικρές διαφορές μεταξύ αυτών των πεδίων.
Η μελέτη καταγράφει, ακόμα, το φύλο ως σημαντικό παράγοντα ανισοτήτωνστην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις διαφορές να μειώνονται στη διάρκεια της κρίσης και την επίδραση του να εξασθενεί. Ειδικότερα, από 54,1% του συνόλου, οι φοιτήτριες αυξήθηκαν σε 58,0% το 2008, αλλά μειώθηκαν σε 53,0% το 2014. Το ποσοστό των ανδρών ανήλθε σε 42,9% στα πανεπιστήμια το 2014 (από 40,0% το 2010 και 39,3% το 2001), έναντι 53,6% στα ΤΕΙ (από 54,6% το 2010 και 52,0% το 2001) και 80,4% στα λοιπά ιδρύματα (από 82,0% το 2010 και 85,8% το 2001). Ελέγχοντας για την επίδραση άλλων κοινωνικών χαρακτηριστικών, οι άνδρες έχουν αυξημένη πιθανότητα φοίτησης σε σχολές μηχανικών (12,7%), οικονομικών επιστημών – διοίκησης επιχειρήσεων (5,8%), πληροφορικής – επικοινωνίας (5,1%) και φυσικομαθηματικών επιστημών (4,1%).
Η μελέτη καταγράφει, ακόμα, ανισότητες στην πρόσβαση μεταναστών («δεύτερη γενιά») στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, οι μετανάστες έχουν κατά 21,3% υψηλότερη πιθανότητα να σπουδάζουν σε ΤΕΙ (έναντι των πανεπιστημίων και των λοιπών επαγγελματικών σχολών), ενώ μειωμένη είναι η πιθανότητα για τους μετανάστες να σπουδάζουν σε πανεπιστήμιο (-19,9%) ή σε επαγγελματική σχολή (-0,8%). Στη διάρκεια της κρίσης, η συμμετοχή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκε από 3,6% το 2010 σε 2,6% το 2014, ύστερα από μια περίοδο συνεχούς αύξησής του, πριν από την κρίση.
Η κρίση επέδρασε, ακόμη, στη συμμετοχή των αποφοίτων του ιδιωτικού σχολείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνολικά. Η συμμετοχή μειώθηκε σε 6,3% το 2014, από 7,0% το 2010, ωστόσο σε σχέση με τους αποφοίτους γενικού λυκείου η διαφορά διευρύνθηκε σε 0,9 π.μ. (από 0,1 π.μ. το 2010). Επιπλέον, η κρίση οδήγησε στην ελαφρά μείωση της επίδρασης του ιδιωτικού σχολείου στην πιθανότητα φοίτησης στο πανεπιστήμιο (έναντι της φοίτησης σε ΤΕΙ) από 17,5% το 2010 σε 14,6% το 2014.
Τέλος, η κρίση επέδρασε στην επιλογή των φοιτητών να σπουδάσουν στον τόπο κατοικίας τους. Τα ποσοστά εντοπιότητας αυξήθηκαν από περίπου 30% πριν την κρίση σε 33,9% το 2011 και 35,2% το 2013, υποχωρώντας στη συνέχεια σε 31,2% το 2014.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Έτρωγε δωρεάν για έναν χρόνο σε αλυσίδα fast-food λέγοντας πως είναι… από τα κεντρικά γραφεία»
- Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί πασίγνωστα καλλυντικά, κραγιόν και foundation
- Από 23.000 στο σφυρί ακίνητα στη Θεσσαλονίκη από την ΕΤΑΔ (φωτο)
- Σε ποια ηλικία φεύγουν οι Έλληνες από το πατρικό τους
- Εurostat: Πότε εγκαταλείπουν την πατρική «φωλιά» οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι
- Τσακαλώτος: Η κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν μια από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ
- Τη ΣΣΕ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προβλέπει 7ήμερη εργασία και εγκρίθηκε από την Ε. Αχτσιόγλου παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης
- Με πρωινή εκπομπή στο Open η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου; (video)
- Αύξηση πωλήσεων 13,8% στην Ελλάδα για McDonalds – Ανοίγει νέα καταστήματα
- Νέα συνεργασία της Intrasoft με την MR HealthTech
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Αύξηση πωλήσεων 13,8% στην Ελλάδα για McDonalds – Ανοίγει νέα καταστήματα
- Ελληνο-βουλγαρικό αγωγό αερίου θα κατασκευάσει η J&P AVAX
- ΙΟΒΕ: Πώς η κρίση επηρέασε την τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας τρομάζει τους Γερμανούς επενδυτές
- Αύξηση 3,1% του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
- Τελευταία Νέα Fortune
- ΙΟΒΕ: Πώς η κρίση επηρέασε την τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Αύξηση πωλήσεων 13,8% στην Ελλάδα για McDonalds – Ανοίγει νέα καταστήματα
- Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας τρομάζει τους Γερμανούς επενδυτές
- Ελληνο-βουλγαρικό αγωγό αερίου θα κατασκευάσει η J&P AVAX
- Αύξηση 3,1% του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
- Le Figaro: «Αιώνια Αθήνα»
- Vodafone: Προ φόρου ζημία 2,61 δισ. ευρώ το 2018
- Ψηφίζεται στη Βουλή η 13η σύνταξη- Πώς διαμορφώνεται
- Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις το bitcoin
- Η επανίδρυση της ευρωπαϊκής μαύρης διεθνούς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βασιλειάδης για την υπόθεση Αναστόπουλου: «Περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα»
- ΙΟΒΕ¨Η κρίση "χτύπησε" την Παιδεία
- EETT: Νέες μειωμένες χρεώσεις για διεθνείς κλήσεις εντός της ΕΕ από 15 Μαΐου
- Ημερίδα ΕΕΔ: Η ελευθερία του Τύπου σε κίνδυνο;
- ΕΕΤΤ: Μείωση των χρεώσεων για διεθνείς κλήσεις εντός της ΕΕ από τις 15 Μαΐου 2019
- Με ράλι σε Εθνική, Πειραιώς η Αθήνα πάνω από τις 730 μονάδες
- Κατανόηση της Κίνας για το Κυπριακό και την κυπριακή ΑΟΖ
- McDonalds: Αύξηση πωλήσεων 13,8% στην Ελλάδα-Ανοίγει νέα καταστήματα
- Σε ποια ηλικία φεύγουν οι Έλληνες από το πατρικό τους
- Παράταση υποβολής αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 - Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ