Καρκίνος σε δεινόσαυρο; Κι όμως, αυτό εξακρίβωσε πρόσφατη μελέτη

20:28 9/8/2020 - Πηγή: Fortune

της Katherine Dunn

Μια ομάδα Καναδών ερευνητών λένε ότι ανακάλυψαν την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση δεινοσαύρου με κακοήθη καρκίνο – συνδυάζοντας τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση προϊστορικών απολιθωμάτων με σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση σε ανθρώπους.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Oncology, ερευνητές από το Royal Ontario Museum του Τορόντο και το Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο ανέφεραν ότι η μελέτη τους υποδηλώνει πως οι κακοήθεις

όγκοι, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων των οστών, «βρίσκονται ριζωμένοι αρκετά βαθιά στην εξελικτική ιστορία των οργανισμών».

Οι ερευνητές εξέτασαν το οστό του κάτω ποδιού από έναν centrosaurus apertus, έναν κερασφόρο δεινόσαυρο (Κεντρόσαυρο) που έζησε πριν από 76-77 εκατομμύρια χρόνια. Το ίδιο το οστό ανακαλύφθηκε αρχικά το 1989 στους ξερότοπους του Πάρκου Δεινοσαύρων στη νότια Αλμπέρτα του Καναδά, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και μια από τις πιο πλούσιες σε απολιθώματα δεινοσαύρων περιοχές στον κόσμο.

Το οστό, το οποίο ήταν εμφανώς παραμορφωμένο, τράβηξε την προσοχή των ερευνητών σε ένα ταξίδι στο Royal Tyrrell Museum της Αλμπέρτα το 2017. Συγκροτήθηκε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με εξειδίκευση τόσο στους δεινοσαύρους όσο και στην ανθρώπινη παθολογία, συμπεριλαμβανομένων και ορθοπεδικών χειρουργών.

Οι ερευνητές εξέτασαν το οστό, πραγματοποίησαν αξονικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης και τεμάχισαν το οστό σε εξαιρετικά λεπτές τομές, μελετώντας το σε κυτταρικό επίπεδο για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του καρκίνου στα οστά, προτού διαγνώσουν τον δεινόσαυρο με οστεοσάρκωμα. Το οστό στη συνέχεια συγκρίθηκε με ένα κανονικό οστό από το ίδιο είδος δεινοσαύρου, και ένα ανθρώπινο οστό με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ίδιου καρκίνου.

Το οστεοσάρκωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου των οστών στους ανθρώπους και συνήθως απαντάται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδού δρομέα Terry Fox.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές σημείωσαν ότι στο παρελθόν ήταν δύσκολο να εξακριβωθούν στοιχεία που να παραπέμπουν σε καρκίνο στα απολιθώματα δεινοσαύρων, όχι μόνο επειδή ο μαλακός ιστός χάνεται καθώς τα οστά απολιθώνονται, αλλά και επειδή τα οστά συχνά καταστρέφονται κατά τη διαδικασία. Η σπανιότητα και η μοναδικότητα των οστών δεινοσαύρων έχει επίσης κάνει τους ερευνητές απρόθυμους να τα καταστρέφουν για τη διεξαγωγή δοκιμών, όπως τονίστηκε από τους μελετητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα