Κοινό μέτωπο Κίνας – Ρωσίας απέναντι στις ΗΠΑ με φόντο το κλίμα

19:47 3/11/2021 - Πηγή: Fortune

Η Κίνα και η Ρωσία απάντησαν σήμερα στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την απουσία των ηγετών τους από την διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη και σημείωσαν ότι έχουν αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, επικρίνοντας τα

«κούφια λόγια» του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ουάνγκ επισήμανε τις «συγκεκριμένες» δεσμεύσεις της χώρας του κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Κίνα, ο πρώτος ρυπαντής παγκοσμίως, είναι η χώρα που επενδύει περισσότερο στις πηγές καθαρής ενέργειας.

Η Μόσχα απέρριψε επίσης τις χθεσινές επικρίσεις του Μπάιντεν: «Δεν συμφωνούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη «είναι συνεπείς, προσεκτικές και σοβαρές», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι ήταν σοβαρό σφάλμα της Κίνας που δεν ήρθε» και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «έχασε την ευκαιρία να επηρεάσει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά το πέρας της δικής του συμμετοχής στην COP26.

Η διάσκεψη για το κλίμα της Γλασκώβης, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας, διεξάγεται ως τις 12 Νοεμβρίου.

«Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα και αυτοί (οι Κινέζοι) γύρισαν την πλάτη. Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό και να διεκδικούν έναν οποιονδήποτε ηγετικό ρόλο;», διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Κινέζος πρόεδρος περιορίστηκε σε ένα γραπτό μήνυμα, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της διάσκεψης, καθώς δεν προβλεπόταν για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που δεν μετέβησαν στην Γλασκώβη να εκφωνήσουν ομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Έχει πάρα πολύ σοβαρά κλιματικά προβλήματα και δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει κάτι», σημείωσε ο Μπάιντεν για τον Σι και πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος επίσης δεν μετέβη στην Γλασκώβη: «Το ίδιο ισχύει για τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Πρακτικά προβλήματα»

Έχοντας ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι χώρες τελούν υπό πίεση να κάνουν περισσότερα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Κίνα και η γειτονική της Ρωσία βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων απόντων από μια συμφωνία-σταθμό που συνήφθη χθες, Τρίτη, από περίπου 100 χώρες για να περιοριστούν οι εκπομπές μεθανίου.

Αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, αντιμετωπίζουν «πρακτικά προβλήματα» για να επιτύχουν αυτούς τους «φιλόδοξους στόχους», γνωστοποίησε σήμερα ο Ουάνγκ, επισημαίνοντας κυρίως μια έλλειψη κατάλληλων τεχνολογιών.

Οι χώρες που υπέγραψαν αυτήν την συμφωνία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 40% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου, δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατά τουλάχιστον 30% ως το 2030 σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα τις εκπομπές του αερίου αυτού, που είναι ένα από τα πλέον επιβαρυντικά όσον αφορά την κλιματική αλλαγή μαζί με το CO2.

«Το μεθάνιο είναι ένα από τα αέρια που μπορούμε να μειώσουμε πιο γρήγορα. Η μείωσή του θα επιτρέψει να επιβραδυνθεί αμέσως η κλιματική αλλαγή», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι το αέριο αυτό ευθύνεται για περίπου το 30% της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την βιομηχανική επανάσταση.

Αυτή είναι «μια δέσμευση που αλλάζει τα δεδομένα», εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Τζο Μπάιντεν.

Λιγότερο γνωστό από το CO2, το μεθάνιο (CH4) είναι το δεύτερο αέριο το οποίο συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα από αυτά που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προέρχεται κυρίως από την κτηνοτροφία, τα ορυκτά καύσιμα και τα απόβλητα. Το σημαντικό είναι ότι, αν και παραμένει λιγότερο χρόνο στην ατμόσφαιρα, η επίδρασή του στην κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του διοξειδίου του άνθρακα, έως και περισσότερο από 80 φορές.

To άρθρο Κοινό μέτωπο Κίνας – Ρωσίας απέναντι στις ΗΠΑ με φόντο το κλίμα δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα