Κορωνοϊός: Ανησυχία από το ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Αττική

09:02 4/8/2020 - Πηγή: Fortune

Επιτυχημένη διαπιστώνεται η δράση της Πολιτείας για την αποφυγή εισαγωγής νέων κρουσμάτων κορωνοϊού από το εξωτερικό, όμως η διασπορά εντός των συνόρων κινείται με αρκετά γρήγορο ρυθμό. Χθες Δευτέρα ανακοινώθηκαν 28 νέα κρούσματα στην Αττική, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη συγκεκριμένη περιοχή σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Μάλιστα το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου 1 στα 5 νέα

κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.

Οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν για το αριθμό αυτό, αφενός διότι η πληθυσμιακή πυκνότητα επιτρέπει την έντονη μεταδοτικότητα του ιού, αφετέρου διότι την περίοδο αυτή κορυφώνονται οι μετακινήσεις από την περιφέρεια της πρωτεύουσας προς άλλους προορισμούς λόγω διακοπών. Επίσης πολλά από αυτά δείχνουν να είναι «ορφανά» και να μη σχετίζονται με άλλο κρούσμα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων σε αναλογία περίπου 4 στα 10 ήταν στην Αττική. Αντίθετα είχαμε μόλις 10 εισαγόμενα. Συνολικά δε χθες είχαμε διασπορά σε 14 διαφορετικές περιοχές

Το θετικό γεγονός είναι ότι παρ’ όλο που τα κρούσματα κινούνται με ανοδικό ρυθμό και η εικόνα μοιάζει με εκείνη του Μαρτίου, δεν συντρέχει κίνδυνος αυτή τη στιγμή για το ΕΣΥ. Οι νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά παραμένουν χαμηλά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο κ. Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κατά την οποία ανακοίνωσε τη λήψη ενός νέου μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, «η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Ενδεικτικά, οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 13 στις 2 Αυγούστου, έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Οι διασωληνομένοι ήταν 12 στις 2 Αυγούστου (όπως και στις 3/8), έναντι 8 στις 2 Ιουλίου, 11 στις 2 Ιουνίου, 37 στις 2 Μαΐου και 92 στις 2 Απριλίου».

Όμως όπως έχουμε τονίζει ο κίνδυνος παραμένει καθώς η συντήρηση του ιού στην κοινότητα και η αύξηση των κρουσμάτων θα έχει σίγουρα επιπτώσεις και στις ευπαθείς ομάδες, αν όχι άμεσα, στο τέλος του καλοκαιριού.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 564856 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6731 (1.4%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). Οι δε 25.000 εξ αυτών το προηγούμενο τριήμερο.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ο δείκτης μεταδοτικότητας φαίνεται να έχει αυξηθεί, καθώς όπως είπαμε υπάρχουν πολλά εγχώρια κρούσματα τα οποία δε συνδέονται με κάποια άλλα. Παραμένει κάτω από 1 που είναι και το κρίσιμο νούμερο, όμως είναι σίγουρα μεγαλύτερος από το 0,4 το οποίο είχε ανακοινωθεί στις τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Covid-19, η οποία αφορούσε μέχρι και τις 15/7. Να σημειωθεί δε από τότε μέχρι σήμερα το παρατηρητήριο έχει σιωπήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα