Κύπρος: Eισηγήσεις να δείξει μεγαλύτερη «απλοχεριά» και «ευελιξία» στα ΜΟΕ
Ιδέες για το πώς θα γίνει πιο… ελκυστικό το προτεινόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, παρουσιάζει το Φόρεϊν Όφις. Ο αρμόδιος για το Κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma, ο οποίος προ δεκαημέρου βρισκόταν στην Κύπρο για τις καθορισμένες, ανά τρίμηνο, επαφές του, προσπάθησε να πείσει τη Λευκωσία να είναι πιο ευέλικτη και να λειτουργήσει με περισσότερη… απλοχεριά.
Κι όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το θέατρο
Την ίδια ώρα, όμως, είναι σαφές πως ο άνθρωπος του Φόρεϊν Όφις έχει ενώπιον του αυτό που έχει καταθέσει η Λευκωσία, που είναι τα ΜΟΕ και όχι οι κυρώσεις, τις οποίες η κυπριακή Κυβέρνηση έβαλε στον «πάγο» (ή και απέσυρε το εργαλείο αυτό, όπως έχουν αντιληφθεί οι εταίροι στην Ε.Ε. και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών).
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο αξιωματούχος του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, έθεσε κατά τις επαφές του κάποιες ιδέες με στόχο, όπως εξήγησε, να γίνει το πακέτο πιο «ελκυστικό», ώστε να ανταποκριθεί η τουρκική πλευρά και να ξεκινήσει συζήτηση. Όπως προκύπτει από τις εδώ συζητήσεις του κ. Ajay Sharma, το Λονδίνο έθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής ως «τροφή για σκέψη» και ιδέες προς επεξεργασία από την Κυπριακή Δημοκρατία:
Πρώτο, το πακέτο να προωθηθεί σε δύο φάσεις. Η ιδέα αυτή ξεκινά από την ανάγκη να δελεαστεί η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς και να είναι πιο… εύκολο να αποδεχθούν τα προτεινόμενα ΜΟΕ. Με βάση τη βρετανική ιδέα, στην πρώτη φάση να λειτουργήσει το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου και στη δεύτερη η περίκλειστη περιοχή της πόλης. Γίνεται αντιληπτό πως μια τέτοια «διάσπαση» του πακέτου, που ούτως ή άλλως, εμπεριέχει επικίνδυνα στοιχεία, όπως η λειτουργία του αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, θα οδηγήσει σε μια κατάσταση, όπου η τουρκική πλευρά θα εξασφαλίσει εκείνα τα μέτρα, τα οποία την εξυπηρετούν και την αναβαθμίζουν και η ελληνική θα είναι στο περίμενε. Σημειώνεται πως αυτή η ιδέα προκάλεσε την ενόχληση της Λευκωσίας και το έδειξε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.
Δεύτερο, ο κ. Ajay Sharma ενθάρρυνε τη Λευκωσία -με σκοπό να «καλοπιάσει» τον κατοχικό ηγέτη- να περιλάβει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Ερσίν Τατάρ, αναφορές για «συνιδρυτές» και «συνιδιοκτήτες» του νησιού. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι παλαιότερα το Λονδίνο είχε ζητήσει από τους Αναστασιάδη και Τατάρ να ανταλλάξουν επιστολές με αναφορές που θα καθησυχάζουν τις εκατέρωθεν ανησυχίες τους. Η βρετανική θεώρηση είναι πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα «έμφυτα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων, που θα παραπέμπουν στα θέματα της κυριαρχίας των «συνιδρυτών» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι προφανές πως σε περίπτωση που τέτοιες διατυπώσεις καταγραφούν στην επιστολή Αναστασιάδη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της πρωτοβουλίας, θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια, χωρίς να αποκλείεται να παρεισφρήσουν και σε κάποια προσχέδια ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.
Τα προσχέδια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως είναι γνωστό, συντάσσονται πάντα από τους Βρετανούς.
Το θέμα της ανταλλαγής επιστολών συντηρείται από τους Βρετανούς, ώστε να προκληθεί, κατά την άποψη τους, κινητικότητα. Όπως δε, φέρεται να έχει αναφέρει ο κ. Ajay Sharma στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχοντας την επιστολή του, με τις αναφορές που υποστηρίζει ότι πρέπει να περιληφθούν, θα δημιουργηθεί -κατά την εκτίμησή του- «έδαφος» για να συζητήσει το πακέτο στην Άγκυρα.
Τρίτον, κατά τις συζητήσεις του αξιωματούχου του Φόρεϊν Όφις, τέθηκε από βρετανικής πλευράς -με τη μορφή της φιλικής παρότρυνσης- η ανάγκη να ξεκινήσει η Λευκωσία την προεργασία με τον ΙCAO σε σχέση με τις ρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε να είναι όλα έτοιμα εάν και εφόσον λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Τύμπου. Βεβαίως, εάν η προεργασία, όπως προτείνει το Λονδίνο, προχωρήσει και στο τέλος το πακέτο δεν εφαρμοστεί, προφανώς και η διαδικασία αυτή θα μείνει ως… κεκτημένο. Όπως είναι γνωστό, η πρόταση της Λευκωσίας είναι να διοικείται το αεροδρόμιο από τα Ηνωμένα Έθνη στη βάση των κανόνων του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Φαίνεται να υπάρχει και η άποψη πως μπορεί και ο ICAO να αναλάβει τη λειτουργία του αεροδρομίου. Το θέμα, πάντα, είναι ποιος θα είναι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς εάν δεν έχει, τότε θα βρεθούμε «φάτσα» με την αναβάθμιση χωριστής οντότητας στα κατεχόμενα. Φαίνεται, πάντως, ότι δεν έχουν τύχει επεξεργασίας σε βάθος και λεπτομέρεια τα προτεινόμενα από τη Λευκωσία ΜΟΕ.
Είναι προφανές πως στο Λονδίνο καλοβλέπουν το προτεινόμενο πακέτο των ΜΟΕ, θεωρούν πως κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση» και πως υπάρχουν μέτρα, που μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την τουρκική πλευρά. Την ίδια ώρα, το Φόρεϊν Όφις, κυρίως ο απεσταλμένος του, θεωρεί πως θα πρέπει η Λευκωσία εφόσον έκανε βήματα που μπορεί να δελεάσουν την Άγκυρα και τους εγκάθετούς της στα κατεχόμενα, να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις. Κινήσεις πιο ελκυστικές!
Κομισιόν: H Toυρκία να μην εφαρμόσει τις κυρώσειςΗ κατοχική Τουρκία πήρε το χρίσμα της «ειρηνοποιού», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας έναντι μιας χώρας που έχει ως διαχρονική πρακτική την εισβολή και την παράνομη παρουσία στρατευμάτων της σε ξένα εδάφη.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ, με τις οποίες υποτίθεται είχαν έντονες διαφωνίες, «στρατηγικού» χαρακτήρα, επικροτούν το νέο ρόλο της Άγκυρας και χαιρετίζουν τις πρωτοβουλίες της. Το γεγονός, δηλαδή, ότι τηρώντας στάση ουδετερότητας, η γνωστή πολιτική του «επιτήδειου ουδέτερου», «μεσολαβεί» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για… ειρήνευση.
Σε πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), στις Βρυξέλλες, τέθηκε από κράτη- μέλη θέμα εφαρμογής των κυρώσεων, που έχουν αποφασισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και από την κατοχική Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ήταν παρών, ήταν ξεκάθαρος: Η στάση, συμπεριφορά της Τουρκίας μας εξυπηρετεί στις προσπάθειες για μεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και το θέμα τελείωσε, όπως φαίνεται εκεί.
Σημειώνεται συναφώς ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βερσαλλίες, ανέφερε στην παρέμβαση του ότι «η Τουρκία, μια υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις εκμεταλλευόμενη καθ΄αυτό τον τρόπο οικονομικά την κατάσταση, αλλά και υπονομεύοντας έτσι την επιδιωκόμενη αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. Κάτι που αποτελεί διαχρονικά προσφιλή της μέθοδο». Προφανώς και δεν βρήκε ανταπόκριση στη θέση του αυτή.
Αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχε με τον Ερντογάν, εξέφρασε την εκτίμηση του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να υποστηρίξει «μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης» ενώ χαιρέτισε τη δέσμευση της Άγκυρας για προώθηση της «ειρήνης» και της «σταθερότητας». Και πριν τελειώσει ο Μπάιντεν τα «καλά λόγια» για την Τουρκία, ο Ερντογάν του ζήτησε δώρα. Πρώτα την άρση των κυρώσεων για αγορά 40 νέων αεροσκαφών και για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16.
To άρθρο Κύπρος: Eισηγήσεις να δείξει μεγαλύτερη «απλοχεριά» και «ευελιξία» στα ΜΟΕ δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΛΟΜΑΣ: Νέο ρήγμα στον μεγαλύτερο όμιλο αγορών σούπερ μάρκετ
- Κορονοϊός: Ο εφιάλτης της πανδημίας επέστρεψε στην Κίνα με ρεκόρ διετίας σε κρούσματα
- Tο 40% των νέων CEOs αποτυγχάνουν μέσα σε 18 μήνες – Ποιοι ξεχωρίζουν
- Εδώ φυλάνε τις συλλογές τους οι Ρώσοι ολιγάρχες. Θα τις κατασχέσουν;
- ΑΛΒΑΝΙΑ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ράμα για την ακρίβεια – Μισθοί, συντάξεις, αγρότες
- Περί Ανάπτυξης: Στο επίκεντρο των επενδύσεων Αγροδιατροφή και Πρωτογενής παραγωγή με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο
- Αλλάζουν όλα στην κατάρτιση: Μετά την πιστοποίηση η πληρωμή παρόχων και καταρτιζόμενων
- Χονγκ Κονγκ: 300.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα
- LIVE: Σφυροκοπούν οι Ρώσοι - «Μάχη μέχρι θανάτου» υπόσχεται ο Ζελένσκι
- Τουρκία: Τρόμο στο κέντρο της Άγκυρας σκορπά νέα αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Tο 40% των νέων CEOs αποτυγχάνουν μέσα σε 18 μήνες – Ποιοι ξεχωρίζουν
- Πυραυλική επίθεση στο Λβιβ της Ουκρανίας – Αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο
- Κύπρος: Eισηγήσεις να δείξει μεγαλύτερη «απλοχεριά» και «ευελιξία» στα ΜΟΕ
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
- Ο Ζελένσκι προειδοποιεί με μάχη μέχρι θανάτου, αν οι Ρώσοι να εισβάλουν στο Κίεβο
- ΙΑΕΑ: Η Ρωσία σχεδιάζει να ελέγξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
- Τελευταία Νέα Fortune
- Κύπρος: Eισηγήσεις να δείξει μεγαλύτερη «απλοχεριά» και «ευελιξία» στα ΜΟΕ
- ΙΑΕΑ: Η Ρωσία σχεδιάζει να ελέγξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
- Tο 40% των νέων CEOs αποτυγχάνουν μέσα σε 18 μήνες – Ποιοι ξεχωρίζουν
- Πυραυλική επίθεση στο Λβιβ της Ουκρανίας – Αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
- Ο Ζελένσκι προειδοποιεί με μάχη μέχρι θανάτου, αν οι Ρώσοι να εισβάλουν στο Κίεβο
- Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία
- Γαλλία – Γερμανία: Ο Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τερματισμό του πολέμου
- «Τα χρήματα δεν σημαίνουν τίποτα πια»: Οι Ρώσοι εξηγούν πώς είναι να ζεις με δυτικές κυρώσεις
- Lamda Development: Ξεκινούν τα έργα υποδομής στο Ελληνικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κίνα: Ρεκόρ διετίας με 3.393 κρούσματα κορονοϊού
- Κορονοϊός: Ο εφιάλτης της πανδημίας επέστρεψε στην Κίνα με ρεκόρ διετίας σε κρούσματα
- Β. Κορκίδης: «Τέλεια καταιγίδα» απειλεί τον κλάδο των τροφίμων
- Αλβανία: Μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα
- Β. Κορκίδης: Αντιμέτωπος με την "τέλεια καταιγίδα" ο κλάδος των τροφίμων
- ΕΚΤ: Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπισή του πληθωρισμού
- ΕΚΤ – FED: Βασική προτεραιότητα η αντιμετώπιση του πληθωρισμού
- Ξενοδοχεία: «Ισορροπία τρόμου» στα οικονομικά τους, λόγω πολέμου και ενεργειακού κόστους
- Βρετανία: Μηνιαίο επίδομα 350 λιρών για τη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία
- «Το φεγγάρι του Κιέβου»