Λήδα Σγουράκη (Randstad): «Oι εταιρείες χρειάζεται να επενδύσουν στο reskilling και upskilling των εργαζομένων τους»
Ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά εργασίας, το οποίο έχει ενσωματώσει αρκετές από τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν – ως λύση ανάγκης – κατά την περίοδο της πανδημίας, οι οποίες, όμως, από ότι φαίνεται, ήρθαν για να μείνουν. Η υγειονομική κρίση έθεσε τις διοικήσεις των επιχειρήσεων αντιμέτωπες με τη διαχείριση ενός μεγάλου μέρους του προσωπικού εξ αποστάσεως, καθώς και με την αναθεώρηση των υφιστάμενων μοντέλων λειτουργίας. Η τηλε-διοίκηση των διαφόρων ομάδων που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό κάθε επιχείρησης και
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας HR Trends που εκπόνησε η Randstad για το 2021 αναφορικά με το πώς ο Covid-19 επηρέασε τις επιχειρήσεις, τα μέτρα που χρειάζεται να λάβουν για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της, τόσο από την σκοπιά του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και από την επιχειρηματική προοπτική. Το 77% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η επένδυση στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων αποτελεί την κύρια πρόκληση. Το 47% εξ αυτών δηλώνει πρόθυμο να διατηρηθεί το μοντέλο της τηλεργασίας μετά την πανδημία για τουλάχιστον μερικές ημέρες της εβδομάδας, ενώ μειωμένη κατά 41% καταγράφεται η πρόθεση του για προσλήψεις μέσα στο τρέχον έτος, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι, πριν ξεσπάσει η πανδημία, ανερχόταν σε 81%.
Η Λήδα Σγουράκη Regional Manager, Professionals της Randstad, σχολιάζει στο Fortune Greece τα αποτελέσματα της έρευνας, απαντά αναφορικά με τα νέα trends που θα αναδυθούν στην αγορά εργασίας, αλλά και για το που πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους οι διοικήσεις των επιχειρήσεων προκειμένου να διατηρήσουν άσβεστο το ενδιαφέρον των εργαζομένων τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα που θα ενισχύσουν την απόδοσή τους.
Κυρία Σγουράκη, έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδων που αυτή επέφερε. Πώς βίωσαν τις αλλαγές οι εργαζόμενοι και τι είναι αυτό που ζητούν, κατά κύριο λόγο, από τις επιχειρήσεις; Πώς ιεραρχούνται πλέον οι προτεραιότητές τους;
Το 2020 χαρακτηρίστηκε από έντονες αλλαγές και προκλήσεις με την κρίση της πανδημίας να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Άλλαξε την ίδια την κοινωνία και την καθημερινότητα των ανθρώπων, επιβάλλοντας περιορισμούς στην κοινωνική και προσωπική τους ζωή. Επηρέασε την οικονομία, μειώνοντας σημαντικά την καταναλωτική δαπάνη και τις επενδύσεις, και φυσικά είχε μεγάλο αντίκτυπο στην απασχόληση, διαμορφώνοντας νέους τρόπους εργασίας.
Το 2021, η ισχυρή επωνυμία του εργοδότη, η υψηλή εργασιακή ασφάλεια, η ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση αξίας του εργοδότη και το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών αποτελούν κατά κύριο λόγο τις προτεραιότητες των εργαζομένων.
Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις οι εταιρείες είχαν αρχίσει να επενδύουν στα open spaces, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερο bonding και team building. Τώρα που πηγαίνουμε στη λογική των όλο και μικρότερων – πιο προστατευμένων χώρων, λόγω της πανδημίας, πώς διασφαλίζεται το δέσιμο των εργαζομένων;
Δημιουργώντας περαιτέρω δυνατότητες επικοινωνίας και συνεργασίας κυρίως χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, δημιουργώντας virtual γραφεία και χώρους συνάντησης. αλλά και οργανώνοντας online εκδηλώσεις και activations, που διατηρούν το αίσθημα της κοινότητας στους εργαζομένους.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή για έναν HR manager;
Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι εταιρείες κατάφεραν να αποκομίσουν σχετική εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων και το οικονομικό περιβάλλον επανέρχεται σταδιακά στην πρότερη κανονικότητα. Η κύρια πρόκληση αυτή την στιγμή για τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού στρέφεται τώρα στην προσέλκυση και τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, με το 42% των ερωτηθέντων να αναδεικνύει την προσέλκυση ταλέντων ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για αυτούς, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό.
Από τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η Randstand, ποιο ήταν αυτό που σας προξένησε τη μεγαλύτερη εντύπωση;
Μας ξάφνιασε το γεγονός ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι εταιρείες σκέφτονται να προβούν στην πρόσληψη νέων υπαλλήλων (σε ποσοστό 72%) είναι η ανάπτυξη της αγοράς.
Σχεδόν το 50% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένει αύξηση πωλήσεων κατά την τρέχουσα χρονιά. Που αποδίδεται αυτό το ποσοστό;
Παρόλο που τα επίπεδα δεν έχουν επιστρέψει ακόμη σε αυτά της προ κρίσης εποχή, το ποσοστό των εταιρειών που αναμένουν αύξηση των πωλήσεων βαίνει αυξανόμενο σε σύγκριση με τα δεδομένα, όπως αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (49% τώρα έναντι 27% κατά τη διάρκεια της κρίσης). Το 60% των εταιρειών αναμένουν αύξηση από 4% έως 10%, ενώ ένα ποσοστό 17% αυτών προβλέπουν αύξηση άνω του 15%. Το παραπάνω ποσοστό οφείλεται στο ότι το 67% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι κατάφεραν να επιστρέψουν ολοκληρωτικά στις δραστηριότητές τους και μάλιστα χωρίς να έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημία από την πανδημία.
Ποιες είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια στην παγκόσμια αγορά εργασίας; Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν στους κόλπους τους το κατάλληλο εργατικό δυναμικό;
Το ευέλικτο μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας ενισχύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, εκτιμώντας ότι το 47% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι είναι πρόθυμοι να διατηρήσουν την τηλεργασία μετά την πανδημία για τουλάχιστον μερικές ημέρες της εβδομάδας. Μάλιστα, σε ποσοστό που άγγιξε το 55% και 46% αντίστοιχα, οι ερωτηθέντες στην έρευνα απέδωσαν τη διατήρηση της τηλεργασίας στην αποδοτικότητα του μοντέλου και στην αναγνώρισή τους ως σημαντικής μη οικονομικής παροχής που μπορεί να εκτιμηθεί από τους εργαζόμενους μετά το πέρας της πανδημίας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι κομβικής σημασίας η άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων στρατηγικών στελέχωσης που θα ενθαρρύνουν τα ταλέντα και τις επιχειρήσεις να ανακαλύψουν τις πραγματικές δυνατότητες που έχουν, ανεξάρτητα από τις συνεχείς προκλήσεις που παρουσιάζονται Επίσης, είναι σαφές ότι οι εταιρείες χρειάζεται να επενδύσουν στο reskilling και upskilling των εργαζομένων τους, διατηρώντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητά τους σε έναν κόσμο εργασίας που μεταμορφώνεται σχεδόν καθημερινά.
* Τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αναλυτικά από την κα Σγουράκη, στο webinar με θέμα «top 2021 HR trends», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 11:00-12:00. Για να παρακολουθήσετε δωρεάν το σεμινάριο κάντε την εγγραφή σας εδώ.
Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ: https://bit.ly/32xtgFc
To άρθρο Λήδα Σγουράκη (Randstad): «Oι εταιρείες χρειάζεται να επενδύσουν στο reskilling και upskilling των εργαζομένων τους» δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τι είναι η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού και πόσο πρέπει να ανησυχούμε
- Fitch: Κάτω από το 30% τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2021
- Ερντογάν: Η Τουρκία χρησιμοποίησε $165 δισ. από τα αποθεματικά μέσα σε δύο χρόνια
- Γερμανικός Τύπος για τουρισμό: "H Ελλάδα προχωρά μόνη μπροστά"
- Νέα υπηρεσία άμεσης αποζημίωσης κατοικίας από τη Eurolife FFH
- Εξαρθρώθηκε ηλεκτρονική απάτη κρατήσεων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
- Ειδικοί: Τι εισηγούνται για Πάσχα, εστίαση, σχολεία, μετακινήσεις
- «Περίπατο» έκανε ο Τσιτσιπάς στην πρεμιέρα του στην Βαρκελώνη
- Επιστρεπτέα 7: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Ποιοι οι δικαιούχοι
- MasterChef 5: Η ομαδική δοκιμασία-θρύλος!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τι είναι η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού και πόσο πρέπει να ανησυχούμε
- Fitch: Κάτω από το 30% τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2021
- Τελική εισήγηση: Ανοίγει η εστίαση, 10 Μαΐου τα σχολεία και 14 Μαΐου οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις
- Η Amazon μπαίνει και στον χώρο της… κομμωτικής
- Λήδα Σγουράκη (Randstad): «Oι εταιρείες χρειάζεται να επενδύσουν στο reskilling και upskilling των εργαζομένων τους»
- Τελευταία Νέα Fortune
- Λήδα Σγουράκη (Randstad): «Oι εταιρείες χρειάζεται να επενδύσουν στο reskilling και upskilling των εργαζομένων τους»
- Η Amazon μπαίνει και στον χώρο της… κομμωτικής
- Τι είναι η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού και πόσο πρέπει να ανησυχούμε
- Fitch: Κάτω από το 30% τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2021
- Τελική εισήγηση: Ανοίγει η εστίαση, 10 Μαΐου τα σχολεία και 14 Μαΐου οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις
- Μόλις 49 εκατ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις το α’ δίμηνο- Τα στοιχεία της ΤτΕ
- Ανοίγει η εστίαση μετά το Πάσχα- Προς απελευθέρωση οδηγείται και το λιανεμπόριο
- Σε mega εμβολιαστικό κέντρο μετατρέπεται η Disneyland στο Παρίσι
- Handelsblatt για το άνοιγμα του τουρισμού: «H Ελλάδα προχωρά μόνη μπροστά»
- Συνεργασία Intracom Defense – Boeing για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η πράσινη INTERAMERICAN και η Παγκόσμια Ημέρα της Γης
- Πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων σε 3.196 νέους μερισματούχους
- Οι Ιρλανδοί προβλέπουν "ενοποίηση του νησιού" στα επόμενα 25 χρόνια
- Στο υφυπουργείο Αθλητισμού το σήμα του Ράλι Ακρόπολις
- Νόρα Κατσέλη: Το ιατρικό ανακοινωθέν για την ηθοποιό
- ΟΑΕΔ: Ξεκινά στις 23/4 η παράδοση 30 επιπλέον εργατικών κατοικιών στον οικισμό Άγιο Ιωάννη Κέρκυρας
- Πανεπιστήμια: Επιταχύνεται η διαδικασία καταβολής οφειλών στους καθηγητές
- Η Χριστιάνα Καλογήρου νέα γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης
- Επιτροπή ειδικών: 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση, 10 τα σχολεία και 14 οι μετακινήσεις
- Έρευνα: Τα μεσαία καθίσματα στις αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού