Μακρόν και Μητσοτάκης μίλησαν για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο – Κοινό μέτωπο Ελλάδας Γαλλίας έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας

21:31 25/6/2020 - Πηγή: Fortune

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Πριν λίγες μέρες ο Γάλλος πρόεδρος είχε στείλει σκληρό μήνυμα προς την πλευρά Ερντογάν.

Στην επικοινωνία του

με εκπροσώπους του Τύπου που κάλυπταν τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ στο Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καλά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα, παραβαίνοντας όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις ανησυχίες της Αιγύπτου «για την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη» και προσέθεσε: «Δεν θα αποδεχθούμε τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Μεσογείου είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα της Γαλλίας».

Επίθεση και απάντηση από Τουρκία

Με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καταφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τα σχόλια του για τη στήριξη της Αγκυρας στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό «η Γαλλία προσπαθεί να επιστρέψει στο παρελθόν της και να γίνει αποικιοκρατική χώρα. Έχει κολλήσει ο εγκέφαλός της. Ο Μακρόν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη. Οι Γάλλοι το 2011 βομβάρδισαν τη Λιβύη και σηκώθηκαν και έφυγαν. Τώρα υποστηρίζουν τον πραξικοπηματία Χαφτάρ. Ο Μακρόν αντί να μπλέκεται σε άλλες χώρες ας προσπαθήσει να κυβερνήσει σωστά τη Γαλλία».

Ρόμπερτ Μενέντεζ στην ΕΡΤ: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία

Την καταδίκη της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο για τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ζήτησε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη. Ο γερουσιαστής έβαλε ξανά στο στόχαστρο την πολιτική των ίσων αποστάσεων, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να βάζουν την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία στην ίδια κατηγορία με την Τουρκία όταν μιλάνε για τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το ανέφερα πρόσφατα και σε ακρόαση στο Κογκρέσο, ότι δεν πρέπει να λέμε ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. Γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος δεν κάνουν τίποτα για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην περιοχή. Δεν κάνουν τίποτα για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις έντασης. Όχι. Είναι μόνο η Τουρκία που το κάνει αυτό. Επομένως καλείς σε αυτοσυγκράτηση την χώρα που είναι ο παραβάτης. Δεν τους βάζεις όλους στην ίδια κατηγορία, σαν να είναι το ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζοντας ότι το Κογκρέσο έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση από την αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα της Τουρκίας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απροθυμία του Λευκού Οίκου να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των κυρώσεων. Όπως σημείωσε, «το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι πρόθυμη να τιμωρήσει την Τουρκία παραμένει». Μάλιστα ανέφερε μια σειρά από λόγους για τους οποίους οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη επιβληθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Τουρκία:

· Έχει παραβιάσει την αμερικανική νομοθεσία με την απόκτηση και εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400.

· Έχει παραβιάσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

· Παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών που είναι μέλη της Ε.Ε. και σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις από το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, ειδικά σε ότι αφορά την σχέση του προέδρου Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε τον προβληματισμό του για αυτή τη σχέση, σημειώνοντας ότι είναι προφανές ότι κάτι συμβαίνει. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν έχουν ακόμα επιβληθεί λόγω της προσωπικής σχέσης που έχουν οι δύο πρόεδροι, ο κ. Μενέντεζ απάντησε πως αυτό είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

«Κάτι συμβαίνει και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει με τις κυρώσεις στην Halkbank. Κάτι συμβαίνει όταν βλέπουμε ότι ο αμερικανός εισαγγελέας από την Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης που χειριζόταν το θέμα της Halkbank, ξαφνικά απομακρύνεται από τα καθήκοντα του, από την κυβέρνηση Τραμπ. Όλες αυτές είναι πολλές συμπτώσεις για να πει κανείς ότι δεν υπάρχει φωτιά και ότι η κυβέρνηση δεν παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν. Ο Ερντογάν είναι αυτός που επιχείρησε να ξεμπλέξει την Halkbank. Ο Ερντογάν είναι αυτός που προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400. Δεν είναι αποδεκτό αυτό. Αυτός είναι ο νόμος. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε κράτος δικαίου και πρέπει να εφαρμόσουμε τον νόμο. Για αυτό πιέζουμε ασφυκτικά την κυβέρνηση να το πράξει».

Keywords
Τυχαία Θέματα