«Μαύρη» πρόβλεψη από Unicredit: Βλέπει «βουτιά» 50% στα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα και ύφεση 16%

18:48 29/6/2020 - Πηγή: Fortune

Πρόβλεψη για «βαθιά» ύφεση στην Ελλάδα το 2020 και ισχυρή ανάκαμψη το 2021 διατηρεί η Unicredit, μειώνοντας ωστόσο την αρχική της εκτίμηση για 18,6% (!).

Πιο αναλυτικά, βλέπει ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 16% φέτος κυρίως λόγω της ισχυρής βουτιάς στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ το ριμπάουντ το επόμενο έτος θα φτάσει το 12% (από 15,5% που έβλεπε πριν).

Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώνει,

το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά λιγότερο από 2% σε τριμηνιαία βάση (σε σύγκριση με 3,6% στην Ευρωζώνη), λόγω θετικών συνεισφορών από τη δημόσια κατανάλωση (η οποία πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ) και τα αποθέματα (0,8%). Αυτά αντισταθμίζουν εν μέρει την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση από την εγχώρια ζήτηση και τις καθαρές εξαγωγές (που αφαίρεσαν 1,2% και 1,3% αντίστοιχα από το ΑΕΠ).

Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να σημειώσει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο λόγω των περιορισμών στα ταξίδια, σημειώνει, οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί  παγκοσμίως. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα πληγούν περισσότερο από την πανδημία, και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτή η μείωση της ζήτησης θα ενισχυθεί επίσης από την υψηλή σημασία της ναυτιλίας και του τουρισμού στις εξαγωγές υπηρεσιών.

Η ανοιξιάτικη τουριστική περίοδος, που συνήθως αντιπροσωπεύει το 25% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Ελλάδας (που έφτασε το 10% του ΑΕΠ το 2019), έχει χαθεί, τονίζει η UniCredit.

Όπως επισημαίνει, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και της ρευστότητας για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Η κυβέρνηση υπολογίζει πως το συνολικό δημοσιονομικό πακέτο στήριξης για το 2020 θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ), ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας έχει διαμηνύσει ότι το φθινόπωρο θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, εάν η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και να διαμορφωθεί κάτω του 2%, σε συμφωνία με τους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα