Μήνυμα της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει καταβάλει απίστευτες προσπάθειες και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση του βασικού ζητήματος, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων που του κληροδότησε η προηγούμενη κρίση», αναφέρει σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Γιώργο Συριόπουλο, ο Andrea Enria, Προέδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2020 και προβλήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2020.
«Είδαμε
Αναφερόμενος στο προγραμμα «Ηρακλής» ο Andrea Enria επισήμανε:
«Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει το σχήμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού «Ηρακλής» το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν τιτλοποιήσεις και να ελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Χάρη σε αυτό το σχήμα έχει σημειωθεί πρόσφατα σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρα έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά. Ό,τι έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Κατά τη γνώμη μου, οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την ακόμη ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμών τους. Δεν είναι η στιγμή να τηρήσουν στάση αναμονής. Γνωρίζουμε ότι η βαθιά ύφεση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και οι τράπεζες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομία. Πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα ως επείγον.
Υπάρχει και κάτι που μπορούν να κάνουν οι αρχές για να στηρίξουν αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συζητούνται, όπως καταλαβαίνω, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση. Μεταρρυθμίσεις όπως η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, η ενίσχυση του πλαισίου ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η εκκαθάριση των υποθέσεων πτώχευσης φυσικών προσώπων οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου ο τραπεζικός τομέας να γίνει περισσότερο βιώσιμος και να είναι πραγματικά σε θέση να στηρίξει την οικονομία».
Ερωτηθείς για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέφερε:
«Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν πολύ αβέβαιες, οπότε δεν μπορούμε ακόμη να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι η ανάκαμψη από το πλήγμα, από το σοκ, της πανδημίας θα είναι πιο αργή από ό,τι είχαμε ελπίσει και ότι θα συνεχίσει να υπάρχει σημαντική συσσώρευση κόκκινων δανείων. Ελπίζω ότι αυτό το σενάριο δεν θα υλοποιηθεί, πιστεύω όμως πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η προηγούμενη κρίση μας δίδαξε ότι αν δεν εξυγιάνουμε γρήγορα τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν μια ταχύτερη ανάκαμψη και να βοηθήσουν τις οικονομίες μας να επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδα. Γενικά, οι εταιρείες διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού είναι εργαλεία που στο παρελθόν μπόρεσαν να ελευθερώσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών από κόκκινα δάνεια, επιτρέποντάς τους να στηρίξουν τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τις μεγαλύτερες εταιρείες. Είμαι πεπεισμένος ότι, για να είναι αποτελεσματική, μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες μιας χώρας να ωφελούνται από καλύτερες συνθήκες από ό,τι οι τράπεζες άλλης χώρας. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τις αρχές της τραπεζικής ένωσης.
Γι’ αυτό, είναι αναγκαία, κατά την άποψή μου, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε αυτόν τον τομέα, με βάση την οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συντονισμένη αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα εφόσον ανέκυπταν προβλήματα στην πορεία. Η ιδέα συνάντησε αντιρρήσεις από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Από την πλευρά των τραπεζών, ο κλάδος θεωρεί ότι είμαι πολύ απαισιόδοξος, ενώ εκείνοι έχουν μια πιο ρόδινη εικόνα για το μέλλον. Ελπίζω, ειλικρινά, να έχουν δίκιο, εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι, ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, θα πρέπει ταυτόχρονα να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο. Και από την πλευρά των κυβερνήσεων, εκφράζεται η ανησυχία ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο είδος αμοιβαιοποίησης των ζημιών – δηλαδή μία κυβέρνηση να χρειαστεί να πληρώσει για τις ζημίες που καταγράφουν τράπεζες σε άλλο κράτος μέλος. Πιστεύω ότι, επειδή αυτή η διαταραχή δεν οφείλεται σε πλημμελή συμπεριφορά εκ μέρους των τραπεζών, θα ήταν λογικό να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απόκριση καθώς και κάποιο είδος επιμερισμού των ζημιών. Όμως αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση γι’ αυτό, μπορούμε να το αποφύγουμε. Μπορούμε να έχουμε έναν μηχανισμό που να κατανέμει τις ζημιές στα κράτη μέλη όπου βρίσκονται οι τράπεζες και ωστόσο να επωφεληθούμε από μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έφυγε από τη ζωή ο Ντέιβ Πράουζ, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Νταρθ Βέιντερ
- Μήνυμα της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
- Ενρία: Να επιταχύνουν την μείωση «κόκκινων δανείων» οι ελληνικές τράπεζες
- ΗΠΑ: Ο μεταλλικός μονόλιθος που βρέθηκε στη Γιούτα... εξαφανίστηκε μυστηριωδώς
- Handelsblatt: «Βροχή δισ. στη Ελλάδα λόγω κορονοϊού»
- Παγώνη: Περιμένουμε μείωση θανάτων και διασωληνωμένων σε 10 μέρες
- Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Δεν υπάρχουν ανακρίβειες στα στοιχεία»
- Καπιταλισμός και πανδημία
- Γιάννης Βρούτσης: Έκτακτη ενίσχυση σε 105.818 συνταξιούχους
- Γαλλία: Δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει διάταγμα που περιορίζει σε 30 τον αριθμό των πιστών στις λειτουργίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Έφυγε από τη ζωή ο Ντέιβ Πράουζ, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Νταρθ Βέιντερ
- Μήνυμα της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
- «Φέσι» 1,6 δισ. ευρώ στην Ιαπωνία από την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων
- Αντιδράσεις και πολιτική κόντρα με αφορμή δημοσιεύματα για την καταμέτρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού
- Τελευταία Νέα Fortune
- Μήνυμα της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
- Έφυγε από τη ζωή ο Ντέιβ Πράουζ, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Νταρθ Βέιντερ
- «Φέσι» 1,6 δισ. ευρώ στην Ιαπωνία από την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων
- Αντιδράσεις και πολιτική κόντρα με αφορμή δημοσιεύματα για την καταμέτρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού
- Θα ξανακατέβει ο Τραμπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές;
- Εικόνες διάλυσης στα Βαλκάνια από την πανδημία
- Τι πήγε τόσο λάθος στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης;
- Κέιτ Μίντλετον: Πρέπει να «δημιουργήσουμε» υγιέστερα και πιο ευτυχισμένα παιδιά
- Η πειρατεία ανθεί έξω από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής παρόλο που ο COVID έχει πλήξει την παγκόσμια ναυτιλία
- Γιατί η Κίνα επανέρχεται σε μια αμφισβητήσιμη θεωρία σχετικά με τα κρούσματα του COVID-19
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ακίνητα: Ευνοϊκή ρύθμιση για τις οικειοθελείς αποκαλύψεις πραγματικών επιφανειών
- Ενρία: Να επιταχύνουν την μείωση «κόκκινων δανείων» οι ελληνικές τράπεζες
- Φλώρινα: Έκκληση γιατρών για μεταφορά διασωληνωμένων από τη ΜΑΦ σε ΜΕΘ
- Στ. Πέτσας: Ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο Covid-19
- Γαλλία: Δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει διάταγμα που περιορίζει σε 30 τον αριθμό των πιστών στις λειτουργίες
- ΕΚΤ-Ενρία: Οι τράπεζες είναι επείγον να επιταχύνουν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους – Προσπαθούν αλλά βρίσκονται πολύ πίσω – Ανάγκη πανευρωπαϊκής bad bank
- ΣΥΡΙΖΑ: Σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου το παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ
- Στέλιος Πέτσας: Μόνο στη φαντασία κάποιων υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων
- Πισσαρίδης: Η Έκθεση θέλει να κάνει την Ελλάδα μια πιο ευέλικτη και παραγωγική οικονομία
- Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση – Αν ανοίξουμε θα είναι εθνική τραγωδία