Μητσοτάκης στο CNN: Τα χειρότερα είναι πίσω μας- Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για τουρισμό την 1η Ιουλίου

14:10 5/5/2020 - Πηγή: Fortune

«Πιστεύουμε ότι αποφύγαμε την πρώτη σφαίρα, ξεκάθαρα. Κάθε θάνατος είναι τραγικό γεγονός, όμως ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Όπως είπατε, αυτό δεν ήταν αναμενόμενο πριν από δύο μήνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον CNN και τον απεσταλμένο του στην Αθήνα Νικ Ρόμπερτσον, η οποία προβλήθηκε σήμερα από το δίκτυο, και σημείωσε ότι έχουμε φτάσει στο

σημείο όπου έχουμε σχεδόν τελείως περιορίσει την επιδημία.

Αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας και την εμπιστοσύνη – οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος και τους ειδικούς. Συνέντευξη στον @NicRobertsonCNN. https://t.co/i6NE9TIoc7

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 4, 2020

Αναφερόμενος στον τρόπο που αντέδρασε η Ελλάδα στην υγειονομική κρίση υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ νωρίς μέτρα και επικοινώνησε το μήνυμά της πολύ καθαρά δίνοντας το λόγο στους ειδικούς και δημιουργώντας μια αίσθηση κοινωνικού καθήκοντος. «Οι πολίτες δεν έπρεπε να τηρήσουν τα μέτρα επειδή ήταν υποχρεωμένοι δια νόμου, αλλά επειδή ήταν για το κοινό καλό» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα ανοίξουμε μόνον εάν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο και ότι αναλαμβάνουμε ένα ρίσκο που είναι απόλυτα διαχειρίσιμο».

«Γνωρίζουμε, από την πανδημία του 1918, ότι οι πόλεις που έλαβαν νωρίς μέτρα lockdown ήταν αυτές που ανέκαμψαν ταχύτερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον. Άρα, μολονότι είναι αδύνατο να κάνεις οποιαδήποτε πρόβλεψη όσον αφορά το μέγεθος της ύφεσης, γνωρίζουμε πως θα είναι πολύ μεγάλη, ευελπιστούμε πως θα υπάρχει σωρευτικά θετικό κλίμα για τη χώρα, που θα μας βοηθήσει καθώς οδεύουμε προς το επόμενο στάδιο» υπογράμμισε.

Ακολουθεί η συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νικ Ρόμπερτσον.

Νικ Ρόμπερτσον: Η Ελλάδα έκανε το απροσδόκητο. Πώς το καταφέρατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λαμβάνοντας μέτρα πολύ νωρίς, επικοινωνώντας το μήνυμά μας πολύ καθαρά, δίνοντας τον λόγο στους ειδικούς, δημιουργώντας ουσιαστικά μία αίσθηση κοινωνικού καθήκοντος. Οι πολίτες δεν έπρεπε να τηρήσουν τα μέτρα επειδή ήταν υποχρεωμένοι δια νόμου, αλλά επειδή ήταν για το κοινό καλό.

Νικ Ρόμπερτσον: Έχετε ιδιαίτερες περιστάσεις εδώ: Έναν ηλικιωμένο πληθυσμό κι ένα σύστημα υγείας που δεν είναι όσο ισχυρό θα μπορούσε να είναι. Πόσο επέδρασαν αυτά στη λήψη των αποφάσεών σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι διαθέταμε μικρό αριθμό κλινών Εντατικής Θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους, πολλούς ηλικιωμένους που ζουν σε μία πυκνοκατοικημένη πόλη όπως η Αθήνα. Παρακολουθούσαμε τι συνέβαινε στην Ιταλία και γνωρίζαμε ότι δεν είχαμε το περιθώριο να επιτρέψουμε σε αυτήν την πανδημία να υπερβεί τις αντοχές του συστήματος υγείας. Πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο όπου έχουμε σχεδόν τελείως περιορίσει την επιδημία, τουλάχιστον το πρώτο στάδιό της και σταδιακά θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε.

Νικ Ρόμπερτσον: Πιστεύετε ότι αποφύγατε μία σφαίρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύουμε ότι αποφύγαμε την πρώτη σφαίρα, ξεκάθαρα. Κάθε θάνατος είναι τραγικό γεγονός, όμως ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Όπως είπατε, αυτό δεν ήταν αναμενόμενο πριν από δύο μήνες. Αποφύγαμε την πρώτη σφαίρα, το ερώτημα τώρα είναι εάν μπορούμε να είμαστε εξίσου έξυπνοι στη στρατηγική ανοίγματός μας και αν μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να είναι ακόμα πιο υπεύθυνοι.

Νικ Ρόμπερτσον:

Η εμπειρία χειμερινών τουριστικών περιοχών στην Ευρώπη ήταν ότι μετατράπηκαν σε εστίες ταχείας διασποράς του ιού. Με αθρόες αφίξεις δεν μπορείς να τους επιβλέπεις όλους νυχθημερόν. Δεν υπάρχει ρίσκο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει, και γι’ αυτό -ήμουν ξεκάθαρος- θα ανοίξουμε μόνον εάν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο και ότι αναλαμβάνουμε ένα ρίσκο που είναι απόλυτα διαχειρίσιμο. Γνωρίζουμε, από την πανδημία του 1918, ότι οι πόλεις που έλαβαν νωρίς μέτρα lockdown ήταν αυτές που ανέκαμψαν ταχύτερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον. Άρα, μολονότι είναι αδύνατο να κάνεις οποιαδήποτε πρόβλεψη όσον αφορά το μέγεθος της ύφεσης, γνωρίζουμε πως θα είναι πολύ μεγάλη, ευελπιστούμε πως θα υπάρχει σωρευτικά θετικό κλίμα για τη χώρα, που θα μας βοηθήσει καθώς οδεύουμε προς το επόμενο στάδιο.

Νικ Ρόμπερτσον: Θέλω να επανέλθω σε κάτι που είπατε νωρίτερα, την ιδέα ότι ταξιδιώτες θα εξετάζονται πριν έρθουν. Όταν φτάσαμε εμείς υποβληθήκαμε αμέσως σε τεστ, τα αποτελέσματα βγήκαν σε 24 ώρες. Τι θέλετε να δείτε να γίνεται και πόσο σίγουρος αισθάνεστε ότι θα γίνει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πάλι, το ζήτημα είναι τι είδους πρωτόκολλα θα συμφωνήσουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υποθέτω ότι οι εξετάσεις θα γίνονται πριν την επιβίβαση των ταξιδιωτών στο αεροπλάνο, όχι αφότου φτάσουν εδώ.

Νικ Ρόμπερτσον: Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι, έτσι δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είναι όντως ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό. Γιατί, ξέρετε, επί δέκα χρόνια, ήμασταν ο σάκος του μποξ για την Ευρώπη.

Νικ Ρόμπερτσον: Αυτό αλλάζει τα πράγματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας αλλά και αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς το κράτος. Δεν λέω κατ’ ανάγκην την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αλλά οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος. Εμπιστεύονται τους ειδικούς. Ήμασταν η πρώτη χώρα που πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό. Εκλέξαμε τους λαϊκιστές στην εξουσία και τι μας είπαν; «Μην ακούτε τους ειδικούς, τα έκαναν όλα λάθος, είναι η ελίτ κλπ.». Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δώσω το λόγο στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας. Και αυτός κάνει τις καθημερινές ενημερώσεις. Δεν τις κάνω εγώ.

Νικ Ρόμπερτσον: Το ξέρω, αλλά μήπως υπάρχει ένας σωστός τρόπος, και μήπως η Ελλάδα έχει τον σωστό τρόπο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος. Αλλά πιστεύω ότι ξεκάθαρα τα καταφέραμε, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη φάση, μέχρι τώρα, πιστεύω ότι το κάναμε με τον σωστό τρόπο. Φυσικά, δεν τα κάναμε όλα απολύτως σωστά αλλά αν κοιτάξουμε τους αριθμούς δεν επιδέχονται αμφισβήτησης όσα έχουμε πετύχει. Δεν είναι ένα μοναδικό στοιχείο (που οδήγησε στην επιτυχία) αλλά αν κοιτάξουμε τη στρατηγική που εκπονήσαμε, νομίζω ότι ήταν η σωστή.

Νικ Ρόμπερτσον: Μήπως αυτό κάνει το στοίχημά σας να ανοίξετε ακόμα πιο δύσκολο, καθώς κάνατε σωστές επιλογές στην αρχή…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επαναλαμβάνω, θα κινηθούμε προς το άνοιγμα της χώρας μόνον εάν είμαστε βέβαιοι ότι κάνουμε το σωστό.

Keywords
Τυχαία Θέματα