Νέα έρευνα δείχνει πώς οι μάσκες προσώπου μπορούν να σταματήσουν το δεύτερο και τρίτο κύμα κορωνοϊού

17:11 15/6/2020 - Πηγή: Fortune

της Naomi Xu Elegant

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνει ότι η ευρεία υιοθέτηση μάσκας προσώπου, εκτός από το lockdown, θα μπορούσε να αποτρέψει περαιτέρω κύματα του κορωνoϊού και να επιτρέψει λιγότερο αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι ερευνητές, οι οποίοι προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, υποστηρίζουν ότι τα lockdown

από μόνα τους δεν επαρκούν για την πρόληψη του δεύτερου και του τρίτου κύματος μόλυνσης, αλλά «σε συνδυασμό με την 100% υιοθέτηση της χρήσης μάσκας προσώπου από το κοινό», τα ποσοστά μόλυνσης μπορούν να μειωθούν και τα επόμενα κύματα μπορούν να προληφθούν.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα μοντέλα για να δουν πόσο αποτελεσματικές θα μπορούσαν να είναι οι μάσκες στα σενάρια lockdown: ένα όπου κανείς δεν φοράει μάσκες προσώπου, ένα όπου το 25% του πληθυσμού φορά μάσκες, ένα όπου το 50% κάνει χρήση και ένα όπου όλοι κάνουν χρήση. Σε κάθε ένα, υπήρχαν διαλείπουσες περίοδοι lockdown.

Στο πρώτο σενάριο, στο οποίο κανείς δεν φοράει μάσκες, οι λοιμώξεις αυξάνονται εκθετικά και επιβραδύνονται ελαφρώς από το πρώτο lockdown. Ένα δεύτερο κύμα ξεκινά όταν τελειώσει το πρώτο lockdown. Στο δεύτερο σενάριο, στο οποίο το ένα τέταρτο των ανθρώπων φορούν μάσκες, οι τρεις πρώτες κορυφές μόλυνσης είναι πιο επίπεδες και «υπάρχουν σαφή οφέλη για τους χρήστες μάσκας προσώπου, σε σύγκριση με τους μη χρήστες», με την καταγραφή πολύ λιγότερων λοιμώξεων.

Στο τρίτο, στο οποίο ο μισός πληθυσμός φοράει μάσκες, οι μολύνσεις μόλις που αυξάνονται στην αρχή αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να απογειώνονται στην τέταρτη περίοδο lockdown και τα ποσοστά μόλυνσης είναι χαμηλότερα μεταξύ των ατόμων που φορούν μάσκα.

«Όταν το 100% του κοινού κάνει χρήση μάσκας προσώπου, η εξάπλωση της ασθένειας μειώνεται σημαντικά», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society A.

Η έρευνα έδειξε ότι κάθε είδους μάσκα προσώπου – συμπεριλαμβανομένων σπιτικών καλυμμάτων και ακατάλληλων μασκών – «είναι πιθανό να μειώσει την έκθεση στον ιό και τον κίνδυνο μόλυνσης σε επίπεδο πληθυσμού» και όσο περισσότεροι άνθρωποι φορούν μάσκες, τόσο το καλύτερο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU) έγραψαν μια ξεχωριστή μελέτη που αξιολογεί την επίδραση διαφορετικών μέτρων δημόσιας υγείας στην καταστολή του ιού στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο ισοπέδωσε το πρώτο κύμα της πανδημίας και «διέλυσε» το δεύτερο. Μια αρχική εκδοχή της έκθεσης κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Το Χονγκ Κονγκ «δεν επέβαλε lockdown σε ολόκληρη την κοινωνία», έγραψαν οι ερευνητές. Αυτό διαφέρει από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται σε lockdown από τις 23 Μαρτίου.

Οι ερευνητές του HKU «δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν άμεσα την αποτελεσματικότητα ορισμένων σημαντικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας προσώπου», αλλά είπαν ότι ένας συνδυασμός μέτρων όπως μάσκες προσώπου, ανίχνευση επαφών και φυσική απόσταση βοήθησε στην αποτροπή επακόλουθων κυμάτων μόλυνσης στο Χονγκ Κονγκ.

«Είναι πιθανό ότι η ευρεία χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα έχει διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της μετάδοσης», έγραψαν οι ερευνητές του HKU, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λοίμωξης στο Χονγκ Κονγκ εμφανίστηκαν σε μπαρ και σε γαμήλια τραπέζια, «αμφότερες τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι δεν φορούσαν μάσκες προσώπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα