Νέο «χαστούκι» από Moody’s στην τουρκική οικονομία – Η λίρα υποχωρεί και πάλι
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να πείσει ότι η τουρκική οικονομία έχει ήδη μπει σε ανάπτυξη, παρά τη σημαντική υποχώρηση του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα και των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
Όμως, δεν είναι ίδια η γνώμη και των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο οίκος Moody’s που υποβάθμισε ακόμη περισσότερο το χρέος της χώρας, οδηγώντας το στην κατηγορία B2 με αρνητική προοπτική, δηλαδή πέντε
Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν να υπογραμμίσει ότι έχει ήδη μπει σε τροχιά εξόδου από την βαθιά ύφεση και για αυτό ο Ερντογάν κάλεσε να αγνοηθούν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Από την άλλη, η Moody’s υπογράμμισε ότι ακόμη και η επιστροφή σε ονομαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική προοπτική του τουρκικού χρέους.
Moody’s: Η Τουρκία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών
Η ανησυχία του ξένου οίκου αξιολόγησης έχει να κάνει με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και τον κίνδυνο αυτές οι εξωτερικές ευαλωτότητες να μετασχηματιστούν και σε κρίση χρέους.
Η σχετική έκθεση υπογραμμίζει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έχουν κινηθεί καθοδικά για χρόνια, αλλά τώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ εξαιτίας των προσπαθειών της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί την ισοτιμία της λίρας. Το αποτέλεσμα είναι τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα, εξαιρουμένου του χρυσού, να είναι στις 4 Σεπτεμβρίου στα 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 40% από την αρχή της χρονιάς.
Η έκθεση αναγνωρίζει τα μέτρα που έχει πάρει η τουρκική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της γραμμής swap που έχει με το Κατάρ στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια και έχοντας επιβάλει αντίστοιχες αυξήσεις στις απαιτήσεις για συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών, αλλά δεν τα θεωρεί επαρκή άμυνα. Η πρόβλεψη της Moody’s είναι ότι ο δείκτης εξωτερικής ευαλωτότητας (EVI) της Τουρκίας που δείχνει την επάρκεια των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για να καλυφθούν οι απαιτήσεις πληρών του εξωτερικού χρέους ανέβηκε από 263% το 2019 σε 409% το 2020. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο ευάλωτη στις αλλαγές διάθεσης των διεθνών επενδυτών.
Στην πραγματικότητα, εάν αφαιρεθούν τα υποχρεωτική συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών, τα υπόλοιπα συναλλαγματικά αποθέματα είναι κοντά στο μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των αποθεμάτων των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις θέσεις σε αυτά τα swap εάν αυτά δεν επεκταθεί η διάρκειά των συγκεκριμένων ανοιχτών θέσεων. Από την άλλη, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υψηλά αποθέματα χρυσού 42,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή της χρονιάς.
Το πρόβλημα, κατά τον οίκο Moody’s είναι ότι όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια σοβαρή κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, ιδίως από τη στιγμή που η φετινή μεγάλη υποχώρηση του τουρισμού δεν επιτρέπει τη βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που είχε υπάρξει τελικά το 2019.
Όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν την ανησυχία για την αυξημένη δολαριοποίηση της τουρκικής οικονομίας, με πάνω από το 50% των καταθέσεων στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα να είναι σε δολάρια.
Η ανησυχία για τις δομικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας και το χρέος
Η έκθεση διατυπώνει επίσης σημαντικές ανησυχίες για τη συνολικότερη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τις συχνές πολιτικές παρεμβάσεις και την απουσία ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Την ίδια στιγμή η χαμηλή παραγωγικότητα έρχεται να συναντήσει την υπερβολική εξάρτηση από την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η ισοτιμία της λίρας υποχωρεί, δύο παράγοντες που με τη σειρά τους συμβάλλουν σε μια αύξηση του συνολικού βάρους του χρέους αλλά και σε υψηλότερες πληρωμές επιτοκίων. Η πρόβλεψη του Οίκου Moody’s είναι το φορτίο του δημοσίου χρέους θα αυξηθεί από 32,5% το 2019 σε 42,9% το 2020 ,αι 46% τα επόμενα χρόνια και ο λόγος των πληρωμών τόκων της γενικής κυβέρνησης προς τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Η επίθεση στις μετοχές των τουρκικών τραπεζών
Οι αρνητικές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας όπως και η υποβάθμιση του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας, είχαν τον αντίκτυπό τους και στο τουρκικό χρηματιστήριο και μια μαζική πώληση μετοχών κυρίως από ξένους επενδυτές.
Κυρίως επλήγησαν οι τουρκικές μετοχές που έχουν δει τις μετοχές τους από την αρχή της χρονιάς να έχουν υποχωρήσει κατά 32%. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές των τραπεζών είναι ιδιαίτερα υποτιμημένες ιδίως εάν τις συγκρίνουμε με τις βιομηχανικές μετοχές.
Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τις μετοχές των τραπεζών κατεξοχήν προτιμούσαν οι ξένοι επενδυτές, πράγμα που σημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές υπέστησαν κατεξοχήν τις συνέπειες της μαζικής εξόδου περίπου 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξένων επενδυτών από την αρχή της χρονιάς στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Επιπλέον, οι τράπεζες δεν κατάφεραν να κερδίσουν την προτίμηση του βασικού τμήματος του επενδυτικού κοινού που κάπως βελτίωσε τα πράγματα, δηλαδή των μικροεπενδυτών που αναζητούν υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις.
Η διαρκής υποχώρηση της τουρκικής λίρας
Η λίρα υποχώρησε και πάλι στις 7,5438 λίρες / δολάριο ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει με έναν τρόπο και την ανησυχία των διεθνών επενδυτών για την προοπτική της τουρκικής οικονομίας αλλά και την ανησυχία για το συνολικότερο γεωπολιτικό κλίμα στην περιοχή.
Καθαυτή η υποχώρηση της ισοτιμίας θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής, αφού θα ενίσχυε τις εξαγωγές ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει και τα τουριστικά έσοδα.
Όμως, για την τουρκική οικονομία με το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο και κυρίως ιδιωτικό χρέος σε ξένο συνάλλαγμα και δη σε δολάρια, κάθε υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού. Ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί χρέος συνολικού ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ένα σημαντικό μέρος του το άμεσο διάστημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ανεξαρτήτως της όποιας προσπάθειας του Ερντογάν να δώσει μια εικόνα αισιοδοξίας, η τουρκική οικονομία έχει δύσκολες προκλήσεις να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τουρίστες στον τόπο μας: Στον Μαραθώνα, αναζητώντας τα ίχνη μιας μεγάλης νίκης
- Νέο «χαστούκι» από Moody’s στην τουρκική οικονομία – Η λίρα υποχωρεί και πάλι
- Αυτοί είναι οι τυχεροί που κερδίζουν φέτος έκπτωση 22% στον ΕΝΦΙΑ - Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής
- Περισσότερα από 30 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα πραγκοσμίως
- Στη δίνη του «Ιανού» Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος – Δείτε live την πορεία του
- 1 στα 100 Ελληνόπουλα εμφανίζουν διαταραχή αυτιστικού φάσματος
- Ταραχή στην Κουμουνδούρου από τις αντιδράσεις για τη δήλωση Λιάκου
- Σαν σήμερα 18 Σεπτεμβρίου 2013 δολοφονήθηκε ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας
- Iσχυρά φαινόμενα σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Στερεά
- «Κρύφτηκαν» οι ξένοι από την ελληνική αγορά γραφείων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Νέο «χαστούκι» από Moody’s στην τουρκική οικονομία – Η λίρα υποχωρεί και πάλι
- Στη δίνη του «Ιανού» Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος – Δείτε live την πορεία του
- Με νέες αναβαθμίσεις ελπίζει να απογειώσει ξανά τα 737 MAX η Boeing
- Σε κλοιό η Αττική, υπό πίεση οι ΜΕΘ και ένα ακόμα lockdown στο τραπέζι
- Αμερικανικές Αρχές ξανά εναντίον Facebook: Εξετάζουν αγωγή για θέματα ανταγωνισμού
- Αντικειμενικές αξίες: Αλλάζουν οι τιμές σε 16 περιοχές- Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ
- Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο
- Χαρδαλιάς για «Ιανό»: Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή – Δείτε live την πορεία του
- Τελευταία Νέα Fortune
- Νέο «χαστούκι» από Moody’s στην τουρκική οικονομία – Η λίρα υποχωρεί και πάλι
- Με νέες αναβαθμίσεις ελπίζει να απογειώσει ξανά τα 737 MAX η Boeing
- Χαρδαλιάς για «Ιανό»: Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή – Δείτε live την πορεία του
- Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο
- Στη δίνη του «Ιανού» Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος – Δείτε live την πορεία του
- Αμερικανικές Αρχές ξανά εναντίον Facebook: Εξετάζουν αγωγή για θέματα ανταγωνισμού
- Αντικειμενικές αξίες: Αλλάζουν οι τιμές σε 16 περιοχές- Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ
- Σε κλοιό η Αττική, υπό πίεση οι ΜΕΘ και ένα ακόμα lockdown στο τραπέζι
- Δεσμευτική προσφορά για τη Vivartia υπέβαλε η CVC
- Το παιδικό βιβλίο της Καμάλα Χάρις είναι βγαλμένο από τα παιδικά της χρόνια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οι κανόνες του αντρικού στυλ που δεν πρέπει να αγνοείς
- 3 ελληνικά οινοποιεία στα καλύτερα του κόσμου για το 2020
- Οι απλές ασκήσεις που πιθανώς μέχρι τώρα εκτελείς λάθος
- Βoeing: "Θετική πρόοδος" καταγράφεται στις αναβαθμίσεις πτητικής ασφάλειας του αεροσκάφους 737 ΜΑΧ
- Σύψας: Είμαστε ένα βήμα πριν το lockdown-Η κατάσταση ξεφεύγει
- Λιμάνι Πειραιά: Νέα μείωση στη διακίνηση containers τον Αύγουστο
- Χρήστος Σταϊκούρας: “Πρόσκληση σε διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα”
- Κεφαλονιά: Ζημιές σε ολόκληρο το νησί και προβλήματα ηλεκτροδότησης προκάλεσε ο “Ιανός”
- «A Better Tomorrow» για την Ελλάδα από την British American Tobacco
- Στροφή προς τα νότια θα κάνει ο “Ιανός”