Νίκος Πανόπουλος: Έτσι καταφέραμε να κρατήσουμε «ζωντανό» το δίκτυο της WIND μέσα στην καραντίνα

10:05 17/5/2020 - Πηγή: Fortune

Του Νίκου Πανόπουλου*

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας σήμερα και δεν θα μπορούσα να έχω καλύτερη αφορμή για να ξεκινήσω τη συζήτηση μας.

Υπάρχει μία φράση που εμείς οι άνθρωποι της WIND χρησιμοποιούμε εντός και εκτός των διαδρόμων της εταιρείας αρκετά χρόνια τώρα: «Νέα δίκτυα – απίστευτες δυνατότητες». Ζούμε στην εποχή όπου μπορείς να κάνεις τα πάντα από παντού χάρη στην ανάπτυξη των σύγχρονων δικτύων. Αν υπάρχει έστω και ένας αναγνώστης που δεν συμφωνεί με το παραπάνω, ειδικά μετά

από όλες αυτές τις μέρες πρωτοφανών νέων δεδομένων που βιώσαμε στη χώρα μας αλλά και αυτών που βιώνει μήνες τώρα ο πλανήτης παγκοσμίως, παρακαλώ να σηκώσει το χέρι του.

Ακούμε χρόνια τις λέξεις Digital Transformation δηλαδή Ψηφιακός Μετασχηματισμός σε όλους τους κλάδους και πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι της τεχνολογίας καλούμαστε να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό πρακτικά και πώς εφαρμόζεται. Υπάρχει πιο εύστοχο  παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού από αυτό που συνέβη στην Ελλάδα από τις αρχές Μαρτίου κι έπειτα; «Μένουμε σπίτι» ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία φράση που εν μία νυκτί μας καλούσε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα ψηφιακό οικοσύστημα.

Σήμερα, σχεδόν δυο μήνες μετά την έναρξη αυτής της μάχης μπορώ να σας διαβεβαιώσω με σιγουριά και περηφάνια πως οι επενδύσεις μας σε υποδομές και δίκτυα νέας γενιάς, που για την  WIND αντιστοιχούν σε περίπου 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, απέδωσαν τα μέγιστα αφού έδωσαν την ευκαιρία σε όλους μας να παραμείνουμε συνδεδεμένοι και με εξαιρετικό επίπεδο υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης του COVID 19.

Ποτέ μέχρι τώρα στην ιστορία των δικτύων δεν υπήρξε μεγαλύτερη αναγκαιότητα για τις τηλεπικοινωνίες όσο η προηγούμενη περίοδος. Διαβάζω τίτλους άρθρων «Καταφύγιο στο διαδίκτυο έχουν βρει οι πολίτες που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού, στην Ελλάδα». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Τηλεργασία, διαδικτυακή εκπαίδευση, online αγορές, ψυχαγωγία, κατανάλωση περιεχομένου συνδρομητικής τηλεόρασης, άθληση, γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, γραπτά μηνύματα για ελεγχόμενη έξοδο των πολιτών… Αυτά και ακόμη περισσότερα ήταν και είναι διαθέσιμα χάρη στις σημαντικές επενδύσεις που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια σε υποδομές και τεχνολογία όλοι οι πάροχοι, αλλά κυρίως στην τεχνογνωσία και το πάθος των Ελλήνων μηχανικών.

Αυτό δεν συνέβη όμως από τη μία μέρα στην άλλη. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα η WIND έχει επενδύσει πάνω από 3 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια σε τεχνολογία και υποδομές. Την τελευταία πενταετία μόνο επενδύσαμε 500 εκατ. Ευρώ με έμφαση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (4G+, πιλοτικά 5G, FTTx).

Κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των παραπάνω επενδύσεων είναι:

Επέκταση της κάλυψης 4G πανελλαδικά στο 98%230.000 νοικοκυριά με συνδυαστικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες σύγκλησης κινητής, σταθερής και Internet22,6% διείσδυση γραμμών NGA

Πως ανταποκρίθηκε το ελληνικό διαδίκτυο και η WIND

Το internet στην Ελλάδα, παρά την αύξηση κατά τουλάχιστον 50% που σημειώθηκε στην τηλεπικοινωνιακή κίνηση τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία συμβούλων Tech4i2, παρουσίασε τη χαμηλότερη επιβράδυνση της ταχύτητας μεταξύ των διαδικτυακών υποδομών σε ολόκληρη τη Ευρώπη.

Η Tech4i2 διαπίστωσε επίσης μεγάλες διαφορές στις ταχύτητες ανταπόκρισης των εφαρμογών. Η εταιρεία αναφέρει ότι τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εφαρμογές όπως εκείνη της Amazon (-79%), του Facebook (-58%) και του Twitter (-43). Αντιθέτως, μικρότερη ήταν η πτώση υπηρεσιών όπως Netflix (-11%) και Skype (-5%).

Σύμφωνα με την Tech4i2, η κάμψη της ταχύτητας του internet στην Ευρώπη λόγω της κρίσης ήταν της τάξης του 5% έως 7%. Τη χειρότερη επίδοση, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων, είχε η Γερμανία η οποία παρουσίασε κάμψη της ταχύτητας κατά 26,7%. Αντιθέτως, η χώρα μας παρουσίασε ίσως τη χαμηλότερη επιβράδυνση της ταχύτητας, μόλις 1,2%.


Όσον αφορά την WIND

Μετά το lockdown, η ημερήσια κίνηση data της σταθερής αυξήθηκε περίπου 40% σε σχέση με την προηγουμένη περίοδο, ενώ μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης παρουσίασαν οι υπηρεσίες NETFLIX με 75% και online αγορών (AMAZON), ξεπερνώντας το 100%.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα δικτύου και να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες ζήτησης των παραπάνω υπηρεσιών, υλοποιήθηκαν αναβαθμίσεις και επεκτάσεις χωρητικότητας σε πολλά συστήματα του Δικτύου.

Η κίνηση φωνής της σταθερής αυξήθηκε κατά περίπου 70%, ενώ τις πρώτες δυο εβδομάδες ξεπέρασε το 80%, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα εξυπηρέτησης των κλήσεων, καθώς όλες οι διασυνδέσεις (φωνής σταθερής) με άλλα δίκτυα εσωτερικού και εξωτερικού, γίνονται μέσω SIP interconnections links με υψηλές χωρητικότητες, το οποίο συνετέλεσε στο να μην υπάρξει καμία υπερφόρτωση.

Όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία, η κίνηση δεδομένων παραμένει μέχρι σήμερα σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας πάνω από 150 Terabytes ανά ημέρα, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση κίνησης δεδομένων, παρατηρήθηκε στις VoIP υπηρεσίες, ξεπερνώντας το 60%, με το Video Streaming και τα Social Media να ακολουθούν, με πάνω από 20% η καθεμιά, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Αναφορικά με την κίνηση Τηλε-εργασίας και Τηλε-εκπαίδευσης, σημειώθηκε εκθετική αύξηση 150% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά συνεχίζει να αποτελεί σχετικά μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης.

Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου

Το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου της WIND λειτουργεί σε 24ωρη βάση και είναι υπεύθυνο για την εποπτεία του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, των τελικών υπηρεσιών (σταθερής/κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης) και τη διαχείριση και τον συντονισμό της επίλυσης των βλαβών.

Οι ομάδες των μηχανικών  στο Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου λειτουργούν από τις 5 Μάρτιου, πριν ακόμα ληφθούν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού μέσω ενός υβριδικού μοντέλου, αξιοποιώντας όλες τις δυνατές επιλογές που έχουν προδιαγραφεί στα σχέδια Επιχειρησιακής Συνέχειας της εταιρείας.

Aναλυτικά, το 50% του προσωπικού εργαζόταν από τον κύριο φυσικό χώρο που υπάρχει στην έδρα της εταιρείας, το 25% από τον εναλλακτικό χώρο που διαθέτει το τμήμα σε άλλες κτηριακές εγκαταστάσεις και το 25% μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης. Αυτό το μοντέλο θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να επανέλθει σε μια κανονικότητα το εξωτερικό περιβάλλον.

Η επόμενη μέρα – Τα έργα για το υπόλοιπο του 2020

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο προφανές ότι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών αποτελούν το θεμέλιο για τη λειτουργία όλων των άλλων κλάδων της οικονομίας. Γιατί η νέα πραγματικότητα απαιτεί συνεχή συνδεσιμότητα. Απαιτεί δίκτυο. Αξιόπιστο, μεγαλύτερο, ταχύτερο και ασφαλέστερο δίκτυο. Όλο το βλέμμα μας τώρα είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα.

Ήδη θέτουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη του δικτύου 5G. Βάσει του έως τώρα προγραμματισμού της Πολιτείας, η διαγωνιστική διαδικασία για τις συχνότητες του 5G θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιπρόσθετα, μέσα στη χρονιά αναμένεται να προχωρήσουν και σημαντικά ψηφιακά έργα όπως το έργο «Σύζευξις II», που έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τρία συνεχόμενα έτη. Σκοπός είναι να συνδεθούν 34.000 κτίρια φορέων του δημοσίου με τις δημόσιες υπηρεσίες και να μπορούν πλέον να επικοινωνούν μεταξύ τους με ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps και με χαμηλότερο κόστος, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.

Τέλος το Ultra Fast Broadband ( UFBB ) αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το έργο αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

* Γενικός Διευθυντής Δικτύου & Εφοδιαστικής Αλυσίδας της WIND

Keywords
Τυχαία Θέματα