Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας

12:30 22/3/2022 - Πηγή: Fortune

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας όταν αποφασίσει αν θα συνεχίσει να της χορηγεί χρηματοδότηση παρά την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων της ως «σκουπιδιών» (junk) τις επόμενες ημέρες, δήλωσε την Τρίτη 22 Μαρτίου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

Η ΕΚΤ

αποδέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral και μάλιστα τα αγόρασε στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος τόνωσης έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας ζωτική υποστήριξη σε μια από τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, το λεγόμενο «waiver» πρόκειται να λήξει τον Ιούνιο, με την ΕΚΤ να έχει ήδη δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο επανεπένδυσης των εσόδων από το Πανδημικό Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς (PEPP).

Ο Ντε Γκίντος είπε ότι η απόφαση θα έρθει «σύντομα». «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε δει μεγάλη βελτίωση στην ελληνική οικονομία, τόσο σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και αυτό έχει αντικατοπτριστεί στις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης», είπε ο de Guindos.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη… και να έχουμε κατά νου ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. είναι πολύ πιο ανθεκτικό από ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια».

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar την περασμένη εβδομάδα αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε «BB high», μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Έως και 7% ο πληθωρισμός λόγω του πολέμου

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέρνει αβεβαιότητα, θα αυξήσει τον πληθωρισμό στο 5% στην ευρωζώνη το 2022 ενώ η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά μισή μονάδα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Αλλά, είπε, υπάρχει και το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, ο πληθωρισμός ενδέχεται ακόμα και να ξεπεράσει το 7%.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας και την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης και εμφάνιζε προοπτικές ανάπτυξης για το 2022. Αν και, ταυτόχρονα υπήρχε μία ανησυχία για τον πληθωρισμό, λόγω και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι που οδηγούσε σε έναν συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και υψηλής ανάπτυξης.

«Είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε με πολιτικές, έχουμε δει αστάθεια σε χρηματαγορές», τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι «εάν το συγκρίνουμε με την πανδημία, είδαμε ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι οι οικονομίες θα χτυπηθούν περισσότερο στο μακροοικονομικό επίπεδο. «Για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά, χρειαζόμαστε στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές. Πρέπει να αποφύγουμε ένα σπιράλ στις τιμές και τον πληθωρισμό.

Εδώ είναι ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής», σημείωσε.

To άρθρο Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας  δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα