Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχωρεί και οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα
Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος για το σύνολο του κλάδου. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του.
Η ταχεία υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων μετασχηματίζει τους ισολογισμούς και τις λειτουργίες των τραπεζών, αφενός, ενώ αφετέρου,
Στην Eurobank ο δείκτης NPE διαμορφώνεται στο 7,3% , που είναι και ο χαμηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Η Πειραιώς μόλις σε 8 μήνες έχει ολοκληρώσει το 90% του σχεδιασμού, αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε λίγους μήνες επετεύχθη μείωση των NPEs με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις που έφθασαν σε ύψος ρεκόρ 16,4 δισ. ευρώ. Εμφάνισε στο 9μηνο μείωση του δείκτη NPE στο 16% έναντι 46% πριν από έξι μήνες.
Για την Εθνική ο δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,9%, με το υπόλοιπο Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να ανέρχεται σε 3,7 δισ. και 1,1 δισ. μετά από προβλέψεις
Για την Alpha Bank, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2021 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να περιορισθεί στο 13% από 16,6% που ήταν στο τέλος του εννεαμήνου.
Οι καλύτερες από τις αναμενόμενες τάσεις στις οργανικές τάσεις της ποιότητας του ενεργητικού, μετριάζουν τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα NPEs που σχετίζονται με την πανδημία. Επιπλέον η αναμενόμενη αύξηση των δανείων θα είναι πολύ ισχυρότερη από το επόμενο έτος, η οποία, θα στηρίξει τις τάσεις της πρώτης γραμμής τους.
Η Fitch
Σύμφωνα με τη Fitch, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει κάτω από το 10% έως το τέλος του 2022, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να προχωρούν σε τιτλοποιήσεις των NPEs με τη χρήση του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ». Οι εισροές νέων NPEs από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμες το 2022, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με πιο ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι εξακολουθούν να επωφελούνται από τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση.
Παράλληλα, οι κινήσεις που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες για την βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, θα μειώσουν περαιτέρω τις επιβαρύνσεις στα κεφάλαια από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, που εξακολουθούν να αποτελούν «βάρος» στην αξιολόγησή τους.
Ο οίκος αναμένει ότι η λειτουργική κερδοφορία θα ανακάμψει το 2022. Η υγιής ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες και ο περιορισμός του κόστους, μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν επίσης θετικά στην παραγωγή κερδών. Οι πιέσεις στα περιθώρια και η μείωση των κόκκινων δανείων, που δεν δίνουν πλέον τόκους, θα μειώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, ωστόσο η Fitch αναμένει αύξηση στις χορηγήσεις νέων δανείων, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψη, αλλά και στην ισχυρότερη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
Η Euroxx Χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι προμήθειες, οι καταθέσεις και τα νέα δάνεια στήριξαν την κερδοφορία των τραπεζών στο εννεάμηνο και τονίζει ότι η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, η άφθονη ρευστότητα και η σταθερή κεφαλαιακή θέση μπορεί να ενισχύσει την πιστωτική επέκταση,.
Μεγάλα περιθώρια ανόδου στις τράπεζες βλέπει η Eurobank Equities τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση 25% σε σχέση με τους ομολόγους της περιφέρειας της ΕΕ.
Η χρηματιστηριακή θέτει στόχους για την Αlpha Bank στα 1,37 ευρώ, για την Εθνική 3,48 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,84 ευρώ.
Οι αναλυτές της Eurobank Equities τονίζουν ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν, επίσης, να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωση του ποσοστού των NPEs και να έρθουν πιο κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με το πιο σημαντικό «κύμα εκκαθάρισης» να καταγράφεται στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Για το 2022 η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι επενδυτές θα στρέψουν, πλέον, την προσοχή τους στην πορεία της κερδοφορίας των τραπεζών.
Η HSBC αναμένει ότι τα βασικά λειτουργικά κέρδη θα φτάσουν το 28% μεταξύ του 2020 και του 2024.
Οι προβλέψεις για υψηλότερη κερδοφορία και κεφάλαια, λόγω ενεργειών ενίσχυσης κεφαλαίου και της καλύτερης τιμολόγησης NPE, οδηγούν σε υψηλότερες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν, αυξάνει επίσης την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 1,95 ευρώ από 1,64 πριν, ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 1,30 ευρώ από 1 ευρώ πριν καθώς και για την Εθνική στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ πριν.
Η Wood εστιάζει πλέον στην αύξηση των δανείων, τα περιθώρια, τις προμήθειες και τις προβλέψεις, δηλαδή τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την ικανότητα κερδοφορίας των «καθαρών «πλέον ελληνικών τραπεζών.
Η αύξηση των δανείων το 2021 παραμένει χαμηλή (αυτή τη στιγμή κάτω από 1%), παρά την ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη, όπως σημειώνει η Wood. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αναμένεται αντιστροφή των τάσεων από το 2022 και μετά, που είναι οι εξής: 1) μακρά περίοδος απομόχλευσης, με τα δάνεια προς το ΑΕΠ τώρα κάτω από τους μέσους όρους της ΕΕ, 2) υποστήριξη στον εταιρικό δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 3) βελτίωση των τιμών των ακινήτων και υψηλότερα εισοδήματα, και 4) τραπεζικό σύστημα με αυξανόμενη ρευστότητα (δείκτες δανείων προς καταθέσεις πολύ κάτω του 100%), με επαρκή κεφάλαια.
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει η Wood, παραμένουν ελκυστικές, με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται με τον δείκτη P/E να κινείται στο 6 το 2022 και στο 5 το 2023. Ο οίκος επαναλαμβάνει έτσι την bullish άποψή τους για τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών και βλέπει περιθώρια ανόδου της τάξης του 50% .
Δίνει σύσταση buy και για τις τέσσερις πλέον συστημικές τράπεζες. Σε ότι αφορά τις τιμές-στόχου, αναβαθμίζει στο 1,30 ευρώ από 1,10 ευρώ πριν την τιμή-στόχος για την Eurobank, στα 4,10 ευρώ από 3,50 ευρώ πριν την τιμή-στόχο για την Εθνική, στο 1,70 ευρώ από 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ για την Πειραιώς τοποθετεί πλέον την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν.
Διανομή μερισμάτων
Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου από την Πειραιώς και την Alpha Bank, η Wood δεν αναμένει νέες αυξήσεις βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα και αναμένει ότι η Eurobank και η Εθνική θα πληρώσουν ένα μικρό μέρισμα το 2023, από τα κέρδη του 2022, με την Alpha Bank να ακολουθεί το ίδιο έτος.
Μετά από χρόνια χωρίς διανομές μερισμάτων, οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτό τα επόμενα χρόνια. Η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν υποδείξει το 2023 ως πιθανό πρώτο έτος διανομής μερίσματος, ενώ η διοίκηση της Eurobank δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τις εποπτικές αρχές στις αρχές του 2022 για τη διανομή μερίσματος. Κατά την άποψη της NBG Securities, αυτό είναι ένα εύλογο σενάριο καθώς η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Η διανομή μερισμάτων θα προσελκύσει επενδυτές που αποθαρρύνθηκαν από την απουσία τους τα προηγούμενα χρόνια.
To άρθρο Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχωρεί και οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πέθανε ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Φλώρος
- Εμβόλιο: Τι αλλάζει από Δευτέρα για τους άνω των 60
- Οι ελληνικές startups κατακτούν τις ΗΠΑ
- Καλύβες, γυναίκες, ζώα και αγάλματα στη Σελήνη και τον Άρη
- Ο διπλωματούχος κύριος Τσίπρας, τα πρόστιμα και το κουτόχορτο
- New York Times: Ο κορονοϊός εκτόξευσε το ελληνικό Real Estate
- Τι αλλάζει από Δευτέρα στα πιστοποιητικά εμβολιασμού των άνω των 60 – Τι ισχύει για τις αναμνηστικές δόσεις
- Η Ελληνίδα κληρονόμος των 400 εκατ. δολ. που έκανε τέσσερις γάμους
- Νέας τεχνολογίας θρέψη ανεβάζει περιεκτικότητα της ελιάς σε ελαιόλαδο
- Στο φως μούμια με χρυσή γλώσσα, σε σφραγισμένο αιγυπτιακό τάφο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Οι ελληνικές startups κατακτούν τις ΗΠΑ
- Τι αλλάζει από Δευτέρα στα πιστοποιητικά εμβολιασμού των άνω των 60 – Τι ισχύει για τις αναμνηστικές δόσεις
- Οι 7 μύθοι των ESG, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
- Τουρκία: Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβαθμίζει την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου
- Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχωρεί και οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα
- ΗΠΑ: Ο FDA εγκρίνει τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 16 και 17 ετών
- Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο «τρία σε ένα» για κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
- Μάσκες που…φωσφορίζουν όταν έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό δημιουργεί η Ιαπωνία
- Εύσημα στις προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη από τον Όλαφ Σολτς
- Αlain Hunkins: Oι άνθρωποι λαχταρούν ηγέτες που μπορούν να κάνουν το πολύπλοκο, απλό
- Τελευταία Νέα Fortune
- Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχωρεί και οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα
- Οι ελληνικές startups κατακτούν τις ΗΠΑ
- Τι αλλάζει από Δευτέρα στα πιστοποιητικά εμβολιασμού των άνω των 60 – Τι ισχύει για τις αναμνηστικές δόσεις
- Τουρκία: Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβαθμίζει την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου
- Οι 7 μύθοι των ESG, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
- Μάσκες που…φωσφορίζουν όταν έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό δημιουργεί η Ιαπωνία
- ΗΠΑ: Ο FDA εγκρίνει τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 16 και 17 ετών
- Εύσημα στις προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη από τον Όλαφ Σολτς
- Αlain Hunkins: Oι άνθρωποι λαχταρούν ηγέτες που μπορούν να κάνουν το πολύπλοκο, απλό
- Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο «τρία σε ένα» για κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Formula1: Οι 13 παγκόσμοι τίτλοι που κρίθηκαν στο νήμα
- Βοσνία: Βήμα αποχώρησης έκανε η συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας
- ΕΛΣ: Κορυφαίοι σκηνοθέτες, εμβληματικοί χορογράφοι και πρωταγωνιστές διεθνούς εμβέλειας
- Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τους πρότυπους τουριστικούς προορισμούς
- Τραγωδία στην Κερατέα: Νεκρή σε πηγάδι βρέθηκε 83χρονη
- Κορονοϊός: Τι αλλάζει από Δευτέρα για τους άνω των 60 ετών
- Έρχονται στη Βουλή οι Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί
- Τα 50 καλύτερα μπαρ στον κόσμο – Τα 3 στην καρδιά της Αθήνας
- Οι ελληνικές startups της Silicon Valley
- Γεωργαντάς: Περισσότερα από 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών