Ο κορωνοϊός έκανε το χειρότερο σαμποτάζ στον ευρωπαϊκό τουρισμό

16:12 3/5/2020 - Πηγή: Fortune

του David Meyer

Ο σύνδεσμος παραγωγών αλκοολούχων ποτών της Δημοκρατίας της Τσεχίας ανακοίνωσε πρόσφατα κάποια δυσάρεστα στοιχεία. Αν και ο κλάδος κατέγραψε άνοδο 14% ως προς τα έσοδα από τις πωλήσεις σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυτές αφορούσαν αποκλειστικά τον τοπικό πληθυσμό που έμεινε σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown. Οι πωλήσεις σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ έπιασαν …πάτο, δεδομένου του κλεισίματος, και οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 25% περίπου σε όγκο

προϊόντος.

Ο κύριος παράγοντας που τροφοδότησε αυτή την τάση; Η έλλειψη τουρισμού. «Η εξήγηση είναι το κλείσιμο των συνόρων» ανέφερε ο Vladimir Darebník, επικεφαλής της Τσέχικης Ένωσης Εισαγωγέων και Παραγωγών Ποτών, σε δήλωσή του.

Τα σύνορα της Δημοκρατίας της Τσεχίας έκλεισαν στις 16 Μαρτίου – η χώρα ήταν μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που αυτό-απομονώθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας του Covid-19. Δεν ήταν η τελευταία. Έξι εβδομάδες μετά, μόνο το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία επιτρέπουν τα άνευ περιορισμού ταξίδια μέσα και έξω από τα σύνορά τους με επίγεια μέσα.

Για τον ύψους 2 τρισ. δολαρίων ευρωπαϊκό κλάδο του τουρισμού, ο οποίος άλλες χρονιές θα προετοιμαζόταν για την καλοκαιρινή σεζόν, ίσως είναι πλέον το …τέλος του κόσμου.

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην έχουμε ούτε ζήτηση ούτε προϊόν» λέει ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρισμού. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι χειρότερο».

Τα νούμερα είναι τρομακτικά. Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να μειωθούν κατά 75% φέτος. Στην Ισπανία, όπου ο τουρισμός ισοδυναμεί με το 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, η εκτιμώμενη μείωση θα αγγίξει το 80% (ή 130 δισεκατομμύρια δολάρια).

Όσο για την Ελλάδα, όπου ο τουρισμός τροφοδοτεί ένα εντυπωσιακό 20% του ΑΕΠ, η χώρα προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία έως και των 2/3 των ξενοδοχειακών της μονάδων.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της καταστροφής οφείλεται στην αδυναμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από χώρες εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς τα σύνορα της Ευρ. Ένωσης έκλεισαν στις 17 Μαρτίου. «Το λυπηρό είναι ότι εκτιμούσαμε πως θα είχαμε μια χρονιά-ρεκόρ φέτος» λέει ο Jenkins.

Αλλά και το κλείσιμο του ενδο-ευρωπαϊκού τουρισμού είναι εξίσου καταστροφικό. Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι της Ευρ. Ένωσης διοχετεύουν το 80% των δαπανών τουρισμού τους εντός της Ένωσης, γεγονός που εξηγείται από τη μη ύπαρξη εσωτερικών συνόρων χάρη στον χώρο Σένγκεν. Όμως, τώρα η Σένγκεν έχει προσωρινά καταργηθεί στην πράξη.

Κάπως έτσι, οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι αντιμέτωποι με το εξής παράδοξο: έχουν κάποιες από τις πιο γενναιόδωρες καλοκαιρινές άδειες στον κόσμο – τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες – αλλά δεν μπορούν να πάνε πουθενά.

Και το πρόβλημα των κλειστών συνόρων επιτείνεται από την έλλειψη ευρωπαϊκού συντονισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει την υιοθέτηση μιας συντονισμένης προσέγγισης στην άρση των συνοριακών ελέγχων, αλλά τα κράτη έχουν τον πρώτο λόγο επί του ζητήματος αυτού.

Keywords
Τυχαία Θέματα