Ο κορωνοϊός βάζει την εκπαίδευση στον αυτόματο πιλότο

12:41 12/3/2020 - Πηγή: Fortune

Σε ενεργοποίηση μηχανισμών που επιτρέπουν την διεξαγωγή μαθημάτων εξ αποστάσεως, προκειμένου να βγει κανονικά η διδακτέα ύλη, προχωρούν ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Παρότι η επίσημη απόφαση του Υπουργείου Υγείας είναι να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, σε όλη τη χώρα, μέχρι και τις 24 Μαρτίου, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την ανησυχία ότι θα υπάρξει παράταση μέχρι και το Πάσχα.

Όπως επιβεβαιώνουν εταιρείες Πληροφορικής,

δεν είναι λίγα τα ιδιωτικά σχολεία που απευθύνονται σε αυτές ζητώντας τη δημιουργία πλατφορμών που θα επιτρέπουν να γίνονται τα μαθήματα, μέσω tablet και υπολογιστών, με τον καθηγητή να διδάσκει από μακριά και τα παιδιά να συνδέονται ηλεκτρονικά και να παρακολουθούν το μάθημα – διάλεξη από τον καναπέ του σπιτιού τους.

«Η διοίκηση του σχολείου διαθέτει πολυετή πείρα στον χώρο της εκπαίδευσης και έτσι όταν άρχισαν να κλείνουν τα σχολεία σε διάφορες περιοχές, και δη τα γειτονικά, για προληπτικούς λόγους, εκεί καταλάβαμε ότι θα έπρεπε να είμαστε υποψιασμένοι και να δράσουμε εγκαίρως» λέει στο fortunegreece.com, ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος,  Υπεύθυνος για τις πλατφόρμες επικοινωνίας με τους γονείς και Υπεύθυνος του Τμήματος Προμηθειών στα εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων», τα οποία αποτελούν και τα πρώτα πιστοποιημένα ιδιωτικά Σχολεία και στα τρία προγράμματα του International Baccalaureate.

Στην περίπτωση των εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» θα χρησιμοποιηθεί μια καινούρια πλατφόρμα, ώστε κάποιες διδακτικές ώρες να γίνονται με teleconference. Ενώ μέσω των πλατφορμών που χρησιμοποιούνταν και προ κορωνοϊού, θα αποστέλλεται εκπαιδευτικό υλικό με προθεσμίες στους μαθητές, οι οποίοι θα το κατεβάζουν ηλεκτρονικά, θα κάνουν τις ασκήσεις και θα τις υποβάλλουν προς εξέταση.

Λύση υπάρχει και για τις μικρότερες ηλικίες, δηλαδή τα παιδιά που πηγαίνουν δημοτικό και δεν είναι τόσο εξοικειωμένα με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία. Στην αντίστοιχη πλατφόρμα τον πρώτο λόγο θα έχουν οι γονείς, οι οποίοι θα συνδέονται για λογαριασμό των μικρών μαθητών προκειμένου οι δεύτεροι να παρακολουθήσουν τις αντίστοιχες τηλεδιασκέψεις.

«Είχαμε υπόψη μας ένα συγκεκριμένο λογισμικό. Το ελέγξαμε και αφού είδαμε ότι μας καλύπτει, χθες κιόλας, προβήκαμε σε εκπαίδευση των καθηγητών και από τη Δευτέρα το εν λόγω σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία για να εξυπηρετήσει τους μαθητές μας» τονίζει ο κ. Λυμπερόπουλος.

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους φοιτητές και το όλο το προσωπικό και τους ενημερώνει σχετικά με τις οδηγίες που λαμβάνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας. Όλα τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά online μέσω ειδικής πλατφόρμας. Το Κολλέγιο έχει αναστείλει προσωρινά, λόγω της κατάστασης, την απαιτούμενη πολιτική παρακολούθησης μαθημάτων στις εγκαταστάσεις του.

«Χειρόφρενο» στα δημόσια πανεπιστήμια

Και ενώ ο ιδιωτικός τομέας παίρνει, ως συνήθως, πιο γρήγορα πρωτοβουλίες τις οποίες και υποστηρίζει ο ίδιος, τα πράγματα δεν είναι εξίσου βατά για τα ιδρύματα της δημόσιας εκπαίδευσης, όπου ο συντονισμός πολλών υπαλλήλων και υπηρεσιών μοιάζει με σπαζοκεφαλιά.

«Δυστυχώς τα πανεπιστήμια δεν διαθέτουν ειδικές πλατφόρμες για να μπορέσουν  να πραγματοποιήσουν live μαθήματα σε έναν τεράστιο αριθμό φοιτητών και δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος. Ο Πρύτανης έχει στείλει οδηγίες, όσον αφορά το που να απευθυνθούμε και ποιες υπηρεσίες να καλέσουμε, σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα» λέει ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Πλειός.

Όπως εξηγεί, προς το παρόν, βάσει νόμου μόνο το ανοιχτό πανεπιστήμιο μπορεί να διεξάγει μαθήματα από απόσταση. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα αναλάβει την χρηματοδότηση ενός τέτοιου project αλλά και πώς θα οργανωθεί αποτελεσματικά η διδασκαλία. «Οι μισοί καθηγητές διαθέτουν ήδη τη δική τους πλατφόρμα διδασκαλίας, το e-class, όμως μιλάμε για κάτι πολύ διαφορετικό, δεδομένου ότι στο e-class ανεβαίνουν απλά σημειώσεις».

Προσθέτει πως η κατάσταση χρήζει προσοχής και λεπτού χειρισμού, μιας και το ελληνικό σύστημα υγείας χαρακτηρίζεται από πολλές παθογένειες, συν του ότι στην Ελλάδα έχουμε γερασμένο πληθυσμό που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας. Συνεπώς η διαχείριση του κορωνοϊού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

«Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στους χώρους του πανεπιστημίου απολύμανση. Λειτουργούν όλες οι διοικητικές και οι οικονομικές υπηρεσίες χωρίς όμως την φυσική παρουσία των φοιτητών» καταλήγει ο κ. Πλειός.

Keywords
Τυχαία Θέματα