Ο μειωμένος τουρισμός «φρενάρει» το λιανεμπόριο τροφίμων: Τι δείχνει το παράδειγμα της Κρήτης

12:08 22/6/2020 - Πηγή: Fortune

Μια πρώτη ένδειξη της συνεισφοράς του τουρισμού στο τζίρο του λιανεμπορίου κατά τους θερινούς μήνες δίνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη των πωλήσεων την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οπότε η πτώση στην αγορά της Κρήτης αγγίζει το 9%, την ώρα που στο σύνολο της αγοράς η ανάπτυξη ορθολογικοποιείται υποχωρώντας 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαπιστώνεται επίσης ότι τα νέα

κύματα του Covid-19 αλλάζουν την καμπύλη ζήτησης των τυποποιημένων τροφίμων σε πιο μόνιμη βάση και ενισχύουν περαιτέρω το online κανάλι ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς, αν και αποκλιμακώνεται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στο 5,4%, παραμένει διψήφιος στο διάστημα από την αρχή του έτους και διαμορφώνεται σε 14%.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της IRI για την πορεία του λιανεμπορίου τροφίμων και ειδικότερα για την εξέλιξη των πωλήσεων σε 340 κατηγορίες ταχυκίνητων κωδικών (FMCGs) την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, διάστημα από 1/6/2020 έως 7/6/2020, σημειώνεται αύξηση της αξίας των πωλήσεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο 5,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ήτοι 119,39 εκατ. ευρώ από 113,23 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ας ληφθεί υπόψη ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς διαμορφωνόταν σε 8%. Επομένως μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι η ζήτηση ορθολογικοποιείται καθώς η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα. Ταυτόχρονα διατηρείται υψηλό το ποσοστό ανάπτυξης εάν παρατηρήσει κανείς την εξέλιξη της αξίας των πωλήσεων από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου. Κυμαίνεται σε 14%.

Τα τρόφιμα ηγούνται

Τα στοιχεία της IRI δείχνουν ότι τα τρόφιμα ηγούνται της ανόδου με ανάπτυξη 7,6%, σε σύνολο 168 κατηγοριών προϊόντων που μελετήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ακολουθούν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με 2% ενώ επιβραδύνονται με ρυθμό 1% οι πωλήσεις των προϊόντων για τη φροντίδα του σπιτιού.

Τα καταστήματα της Αττικής, αν και κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας της αγοράς, 52,3%, εμφανίζουν την ηπιότερη ανάπτυξη στο 3,4% ενώ επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Κρήτη, με ρυθμό – 8,9% συγκριτικά με την περσινή περίοδο, γεγονός που ερμηνεύεται και ως απότοκο της έλλειψης τουριστικής κίνησης που στερεί σημαντικά έσοδα από το νησί αυτή την περίοδο. Αν και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αλλαγή σκηνικού, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυξάνονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία των ελληνικών νησιών, ειδικά για την περίοδο μετά τις 15 Ιουλίου, είναι εμφανής ο αντίκτυπος των παρενεργειών της πανδημίας στο λιανεμπόριο.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη, με βάση τα πρώτα στοιχεία για τις πωλήσεις στις αλυσίδες supermarket, καταγράφεται από τα καταστήματα της Πελοποννήσου, 16,7% και ακολουθούν αυτά της Κεντρικής Ελλάδας με ρυθμό ανάπτυξης 13,6%, της Θεσσαλονίκης με ανάπτυξη 7,2% και της Βόρειας Ελλάδας με 6,6%.

Τα hypermarket, καταστήματα με επιφάνεια πάνω από 2.500 τ.μ. συνεχίζουν την κούρσα με ανάπτυξη 15,3% ελέγχοντας το 14% της αγοράς και ακολουθούν με ρυθμό ανάπτυξης 6,7% τα μεγάλα καταστήματα 1.000 έως 2.500 τ.μ. με τη μερίδα του λέοντος, 39,4% και τα μεσαίου τύπου καταστήματα με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και μερίδιο 34,9%. Σταθερές εμφανίζονται οι πωλήσεις για τα μικρά καταστήματα μέχρι 400 τ.μ. (που αποσπούν το 11,8% της πίτας της αγοράς).

Εν κατακλείδι, σημειώνεται ότι τα στοιχεία διατηρούν ασφαλείς τις προβλέψεις των αναλυτών της IRI για ρυθμό ανάπτυξης στο τέλος του 2020 5,3% εάν δεν υπάρξει δεύτερο ισχυρό κύμα πανδημίας τους επόμενους μήνες ή 8,1% εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα