Ο Τζόνσον «δεν πείθει» τους Ευρωπαίους για το ιρλανδικό ζήτημα
Ο «συμβιβασμός» που προτείνει ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την διευθέτηση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων δεν πείθει τους Ευρωπαίους , οι οποίοι καλούνται τώρα να αποφασίσουν, 28 ημέρες πριν από το Brexit, εάν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με αυτήν την βάση ώστε να αποφευχθεί μία έξοδος χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Η πρόταση Τζόνσον δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και έτυχε ψυχρής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, γεγονός που δείχνει την απόσταση
Η «συμβιβαστική πρόταση» δεν απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες, αλλά περιλαμβάνει» ορισμένα «προβληματικά σημεία» για την μεγάλη ενιαία αγορά, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους.
Η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον «δεν μπορεί να λειτουργήσει», διότι είναι μία προς τα πίσω κίνηση που δεν επιδέχεται επεξεργασίας και αφήνει μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις θέσεις της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Δεν περιλαμβάνει καμία αξιόπιστη λύση για τους τελωνειακούς ελέγχους. Και υψώνει σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας», είπε ενώ άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «θα πρέπει να τύχει δραστικής επανεπεξεργασίας», προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γνωστοποίησε τις ανησυχίες του κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του χθες με τον βρετανό πρωθυπουργό.
«Ο πρόεδρος αναγνώρισε θετική πρόοδο, κυρίως σε ό,τι αφορά την πλήρη εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου για το σύνολο των εμπορευμάτων και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που προέρχονται από την Βρετανία και εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία η Κομισιόν.
«Αλλά σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειασθούν επιπλέον επεξεργασία τις επόμενες ημέρες, κυρίως σε ό,τι αφορά την διαχείριση του backstop», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Χρειάζεται να έχουμε στην διάθεσή μας μία νομικά λειτουργική λύση που να καλύπτει όλους τους στόχους του backstop: την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου (στην Ιρλανδία) , την προστασία της συνεργασίας Βορρά-Νότου και της οικονομίας του νησιού, καθώς και την προστασία της ενιαίας αγοράς και της θέσης της (Δημοκρατίας της) Ιρλανδίας εντός αυτής», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Μπόρις Τζόνσον.
Αντίστοιχη αντίδραση από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος διαπραγματεύθηκε επί δύο χρόνια την συμφωνία του διαζυγίου, η οποία απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο.
«Υπάρχει πρόοδος, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να εκπληρωθούν οι στόχοι του backstop: απουσία συνόρων, προστασία της ιρλανδικής οικονομίας, δηλαδή προστασία των καταναλωτών, των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, του οποίου την άποψη «θέλει να ακούσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», θεωρεί ότι η πρόταση του Λονδίνου δεν εκπληροί «απολύτως» τις απαιτήσεις ως προς τα ιρλανδικά σύνορα.
Ο ιρλανδός υφυπουργός Οικονομικών Πάτρικ Ο΄Ντόνοβαν δήλωσε ότι η πρόταση Τζόνσον αποτελεί βάση για συνομιλίες και όχι για συμφωνία.
«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν οι εγγυήσεις τις οποίες έχει ανάγκη η Ιρλανδία», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φερχόφστατ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει με το Λονδίνο.
«Το γεγονός ότι η διευθέτηση θα τίθεται κάθε 4 χρόνια, όπως προβλέπουν οι προτάσεις Τζόνσον, υπό την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης και της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, πράγμα που σημαίνει την αμφισβήτησή της κάθε τέσσερα χρόνια, είναι δύσκολα αποδεκτό από τους Ευρωπαίους», εκτιμά ο Ερίκ Μορις, αναλυτής της Fondation Robert Schuman.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κληθούν να αποφασίσουν εάν δέχονται ή όχι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο με βάση τις προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον.
«Εχουμε την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για μία πρόταση προς αποδοχήν ή όχι, αλλά για την έναρξη μίας νέας φάσης διαπραγμάτευσης», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης.
«Συσκέψεις ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες εντός των προσεχών ημερών», διευκρίνισαν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να ξέρουν εάν ο Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να κάνει κινήσεις ως προς τα σημεία που είναι προβληματικά, εξήγησε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών μελών επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τουρκία: Βουτιά του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο
- Βίκος, Λουξ και ΕΨΑ: «Δριμύ κατηγορώ» κατά του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαφήμιση της Coca- Cola
- Έκπτωση από τον φόρο και όχι από το εισόδημα για τα ακίνητα
- Τι σημαίνουν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα
- Celia Kritharioti: Μοιράστηκε νέες φωτογραφίες από το γάμο Κριθαριώτη-Δαρίβα
- ΑΔΕΔΥ: Θα συνεχίσουμε να απεργούμε ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές
- Τι σημαίνουν οι αμερικανικοί δασμοί για τα ελληνικά προϊόντα
- ΕΒΖ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Πλατύ και Σέρρες
- Αιτωλοακαρνανία: Προβλήματα από την κακοκαιρία
- Κτηματολόγιο: «Άνω του 60% το ποσοστό υποβολής δηλώσεων για τις περιοχές που η διορία έληξε το Σεπτέμβριο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τι σημαίνουν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα
- Τι σημαίνουν οι αμερικανικοί δασμοί για τα ελληνικά προϊόντα
- Ο Τζόνσον «δεν πείθει» τους Ευρωπαίους για το ιρλανδικό ζήτημα
- Οι έξι προτάσεις του ΣΕΒ για το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ: Άμεση ανάγκη για βελτίωση και μείωση της γραφειοκρατίας»
- Η Microsoft έκανε την έκπληξη με διπλές οθόνες στα νέα της smartphones (Βίντεο και Φωτογραφίες)
- Η Deloitte Ελλάδος στρατηγικός συνεργάτης του 2ου SingularityU Greece Summit
- Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των ομογενών
- Τελευταία Νέα Fortune
- Ο Τζόνσον «δεν πείθει» τους Ευρωπαίους για το ιρλανδικό ζήτημα
- Τι σημαίνουν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα
- Οι έξι προτάσεις του ΣΕΒ για το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ: Άμεση ανάγκη για βελτίωση και μείωση της γραφειοκρατίας»
- Τι σημαίνουν οι αμερικανικοί δασμοί για τα ελληνικά προϊόντα
- Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των ομογενών
- Η Microsoft έκανε την έκπληξη με διπλές οθόνες στα νέα της smartphones (Βίντεο και Φωτογραφίες)
- Η Deloitte Ελλάδος στρατηγικός συνεργάτης του 2ου SingularityU Greece Summit
- H Google βάζει σε YouTube και Χάρτες κάτι που όλοι ζητούσαν εδώ και καιρό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Έξι κατευθυντήριες γραμμές για την βελτίωση του ΕΡΓΑΝΗ απ'τον ΣΕΒ
- Μέχρι τέλος 2019 οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ
- Διακοπή των δρομολογίων τραμ στο τμήμα «Παναγίτσα- Κασομούλη» την Κυριακή
- Οι αμερικανικοί δασμοί επηρεάζουν ισπανικά προϊόντα αξίας 1 δισ. ευρώ
- Mytilineos: Με νέα επένδυση 300 εκατ. ευρώ αλλάζει το τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού
- Δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς σε κοινή δράση με άλλες τράπεζες για την κλιματική αλλαγή
- Νότης Μηταράκης: "Θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα 35.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας"
- Με εισαγγελική εντολή "τελειώνουν" τα παράνομα σχόλια στο Facebook!
- Βίκος, Λουξ και ΕΨΑ κατηγορούν το υπ. Πολιτισμού για πολιτικά παιχνίδια